Vajon honnan ered a kávé iránti szenvedélyünk?

Forrás: Shutterstock -
ital magazin kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan el sem tudják képzelni a napjukat kávé nélkül. Vannak, akik valósággal függővé válnak. De vajon tudjuk-e, hogyan és mikor lett valós a kávé iránti szenvedély? 

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legismertebb italról van szó. Néhány évszázad alatt a világ minden egyes szegletébe befészkelte magát. A kávét ma már a világ minden pontján ismerik és szeretik a finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért, mennyei ízéért.

De honnan is ered a kávé története?

Egyes legendák szerint a kávécserje Afrikából, Etiópiából származik, ahol egy kecskepásztor lelt rá a kávé élénkítő hatására. A növénytől az idősebb kecskék is majdnem táncra perdültek és ugrálni kezdtek, ennek láttán pedig ő is megkóstolta a csodabogyót. Van egy másik történet is, ami szerint az afrikai kontinensre érkező keresztények a növényt ördögtől valónak gondolták, így a kávébabot a tűzre dobták: a pörkölt kávé eredetileg innen ered. Európába az araboktól, török közvetítéssel került a kávé, ahol kezdetben távolságtartóan viszonyultak a fekete leveshez. A kávézás, mint szokás a 18. században alakult ki.

A kávé kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legismertebb ital. Forrás: Shutterstock

Nézzünk néhány kávétermelő országot, amik világviszonylatban is előkelő helyet foglalnak el a kávétermesztésben:
Kalandozzunk Afrika felé és Etiópiába, ami jelenleg a vezető kávétermesztő ország a kontinensen, egyben a kávécserje otthona. A kávétermesztés 15 millió embernek ad megélhetést. A kávétermelési világpiacon az etióp kávé részaránya 5%, a kávé termesztésének mennyisége tekintetében pedig világviszonylatban az 5. helyen áll. Etiópiában főleg az Arabica kávécserje vadfajtáit termesztik.

India nem csak a tea és a különböző fűszerek termesztéséről ismert, hanem a kávéról is, hiszen a világélvonalban igencsak előkelő helyen végzett. A túlnyomó többségben alacsony fekvésű ültetvények ideálisak a Robusta termesztésére, emellett találunk olyan régiókat is, ahol csak az arabicát termesztik.

A kávétermesztés 15 millió ember nek ad munkát. Forrás: Shutterstock

Mexikó szintén előkelő helyet foglal el a világ kávétermesztésében. A kávécserjét az ország középső és déli részén termesztik és a farmok nagy része kisgazdáké.
Mexikóban a hagyományos kávéfajtákat termesztik: a typicát, bourbont, cutturrát és maragogypet.

Manapság az olaj után a kávé a második legnagyobb mennyiségben eladott érték. A kávé érett állapotában a cseresznyéhez hasonlít. A kávébabok képezik a magját, amik a gyümölcshús alatt párosával helyezkednek el. Az arabica számít az egyik legkifinomultabb kávétípusnak, nem véletlen, hogy a specialty kávékhoz az arabicát használják. Különbség van a brazil arabica, aminek ízhatása kiegyensúlyozottabb, és az afrikaié gyümölcsösebb, egyben savasabb is. A robustának magasabb a koffeintartalma ami az olasz tradicionális kávékban jelenik meg, pörkölt, füstösebb ízvilággal.

A kávé érett állapotában a cseresznyéhez hasonlít. Forrás: Shutterstock

Egy brazil arabica kávé íze kiegyensúlyozottabb, egy afrikai pedig gyümölcsösebb, valamint savasabb. Az olasz tradicionális kávékban megjelenik a magasabb koffeintartalmú robusta, pörkölt, füstösebb ízvilággal. Több márka klasszikus espresso keveréke a két kávéfajta (robusta-arabica) 80-20% vagy 75-25%-os aránya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.