Vajon honnan ered a kávé iránti szenvedélyünk?

Forrás: Shutterstock -
ital magazin kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan el sem tudják képzelni a napjukat kávé nélkül. Vannak, akik valósággal függővé válnak. De vajon tudjuk-e, hogyan és mikor lett valós a kávé iránti szenvedély? 

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legismertebb italról van szó. Néhány évszázad alatt a világ minden egyes szegletébe befészkelte magát. A kávét ma már a világ minden pontján ismerik és szeretik a finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért, mennyei ízéért.

De honnan is ered a kávé története?

Egyes legendák szerint a kávécserje Afrikából, Etiópiából származik, ahol egy kecskepásztor lelt rá a kávé élénkítő hatására. A növénytől az idősebb kecskék is majdnem táncra perdültek és ugrálni kezdtek, ennek láttán pedig ő is megkóstolta a csodabogyót. Van egy másik történet is, ami szerint az afrikai kontinensre érkező keresztények a növényt ördögtől valónak gondolták, így a kávébabot a tűzre dobták: a pörkölt kávé eredetileg innen ered. Európába az araboktól, török közvetítéssel került a kávé, ahol kezdetben távolságtartóan viszonyultak a fekete leveshez. A kávézás, mint szokás a 18. században alakult ki.

A kávé kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legismertebb ital. Forrás: Shutterstock

Nézzünk néhány kávétermelő országot, amik világviszonylatban is előkelő helyet foglalnak el a kávétermesztésben:
Kalandozzunk Afrika felé és Etiópiába, ami jelenleg a vezető kávétermesztő ország a kontinensen, egyben a kávécserje otthona. A kávétermesztés 15 millió embernek ad megélhetést. A kávétermelési világpiacon az etióp kávé részaránya 5%, a kávé termesztésének mennyisége tekintetében pedig világviszonylatban az 5. helyen áll. Etiópiában főleg az Arabica kávécserje vadfajtáit termesztik.

India nem csak a tea és a különböző fűszerek termesztéséről ismert, hanem a kávéról is, hiszen a világélvonalban igencsak előkelő helyen végzett. A túlnyomó többségben alacsony fekvésű ültetvények ideálisak a Robusta termesztésére, emellett találunk olyan régiókat is, ahol csak az arabicát termesztik.

A kávétermesztés 15 millió ember nek ad munkát. Forrás: Shutterstock

Mexikó szintén előkelő helyet foglal el a világ kávétermesztésében. A kávécserjét az ország középső és déli részén termesztik és a farmok nagy része kisgazdáké.
Mexikóban a hagyományos kávéfajtákat termesztik: a typicát, bourbont, cutturrát és maragogypet.

Manapság az olaj után a kávé a második legnagyobb mennyiségben eladott érték. A kávé érett állapotában a cseresznyéhez hasonlít. A kávébabok képezik a magját, amik a gyümölcshús alatt párosával helyezkednek el. Az arabica számít az egyik legkifinomultabb kávétípusnak, nem véletlen, hogy a specialty kávékhoz az arabicát használják. Különbség van a brazil arabica, aminek ízhatása kiegyensúlyozottabb, és az afrikaié gyümölcsösebb, egyben savasabb is. A robustának magasabb a koffeintartalma ami az olasz tradicionális kávékban jelenik meg, pörkölt, füstösebb ízvilággal.

A kávé érett állapotában a cseresznyéhez hasonlít. Forrás: Shutterstock

Egy brazil arabica kávé íze kiegyensúlyozottabb, egy afrikai pedig gyümölcsösebb, valamint savasabb. Az olasz tradicionális kávékban megjelenik a magasabb koffeintartalmú robusta, pörkölt, füstösebb ízvilággal. Több márka klasszikus espresso keveréke a két kávéfajta (robusta-arabica) 80-20% vagy 75-25%-os aránya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.