Hajlamos vagy a felfázásra? Itt van, mire érdemes odafigyelned!

Forrás: Shutterstock -
felfázás megelőzés urzinol2021 női betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg nő számára okoz problémát a hólyaghurut, amit a köznyelv általában "felfázásként" emleget. Vannak, akik kevésbé fogékonyak rá, és akadnak olyanok is, akiket jobban fenyeget a veszélye. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor érdemes csökkentened a betegség kialakulásának esélyét.

Néhány szóban arról, mi is a hólyaghurut

Sokan azt gondolják, hogy a felfázás minden esetben összefügg a hideggel, pedig az önmagában nem oka a fertőzésnek, hiszen a hólyaghurut bakteriális eredetű fertőzés. A betegség hátterében általában a beleinkben élő E.coli baktérium áll, ami a bélrendszerünkben nem okoz panaszokat - sőt, hasznos része a bélflóránknak -, ám ha ez a baktérium a végbél környékéről a hüvelybe vagy a húgycsőbe kerül, akkor gyulladást és kellemetlen tüneteket okozhat.

Ilyen tünet a gyakori és sürgető vizelési inger, a fájdalommal, égő érzéssel párosuló vizelés, a viszkető nemi szerv, illetve a vizelet kellemetlen szaga. Alhasi görcsök is megjelenhetnek, ami tovább rontja a beteg közérzetét. A hólyaghurutra való fogékonyság valamelyest alkati, genetikai kérdés, ám számos olyan tényezőről tudunk, amelyek növelhetik a kialakulásának esélyét. A fertőzés kialakulásának esélyét érdemes a lehetőleg minimálisra csökkenteni, lássunk tehát néhány lényeges kockázati tényezőt!

1. Nem megfelelő illemhelyhasználat

Amennyiben közvetlenül érintkezünk egy szennyezett WC-ülőkével, azzal jelentősen növeljük annak az esélyét, hogy a baktérium kerüljön a húgyutainkba. Éppen ezért, ha idegen helyen használjuk a mellékhelyiséget, érdemes használat előtt fertőtleníteni vagy letakarni az ülőkét, esetleg közvetlenül nem ráülni. Figyeljünk a toalettpapírra is: ha az szabadon lengedezik, könnyen szennyeződhetett, ezért a papírnak ezt a részét távolítsuk el használat előtt, vagy használjuk a saját törlőkendőnket, papír zsebkendőnket.

Ha idegen helyen használjuk a mellékhelyiséget, érdemes használat előtt fertőtleníteni vagy letakarni az ülőkét Forrás: Shutterstock

2. Mosdóhasználat kézmosás nélkül?!

A kezünk rengeteg tárggyal érintkezik a nap folyamán, és sosem tudhatjuk, milyen szennyeződések kerülhettek a bőrünkre. Ezért elengedhetetlen, hogy mosdóhasználat előtt és után is alaposan kezet mossunk. Kézmosás híján növeljük a kockázatát annak, hogy a saját kezünk révén kerüljön a fertőzés a szervezetünkbe.

3. Visszatartott vizelet

Nagyon fontos, hogy vizelési inger esetén minél előbb alkalmat kerítsünk arra, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget. Ez nemcsak azért fontos, mert a visszatartott vizelet diszkomfortérzetet okoz, hanem azért is, mert a hólyagban pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok szaporodásához. A gyakori vizeléssel egyúttal számos kórokozótól is megszabadíthatjuk a szervezetet.

4. Kevés folyadék

Nem csupán a nyári hőségben, hanem egész évben törekedjünk napi 2-2,5 liternyi folyadék fogyasztására, ami lehetőleg legyen szénhidrát-, koffein- és alkoholmentes. A megfelelő hidratáltság az egész szervezetre jótékony hatású, és mivel a gyakori vizeletürítéssel nehezítjük az kórokozók megtapadását és szaporodását a hólyagban, egyúttal a felfázás elkerülését is segítjük azzal ha sokat iszunk.

Egész évben törekedjünk napi 2-2,5 liternyi folyadék fogyasztására Forrás: Shutterstock

5. Helytelen sportolási szokások

Uszodában, strandon töltött idő vagy edzés után nagyon fontos, hogy minél hamarabb lecseréljük a nedves fürdőruhát vagy az átizzadt edzőruhát, ugyanis az intim tájék tartósan nedves közege szintén kedvez a fertőzéseknek.

6. Nem eléggé körültekintő szexuális élet

A gyakori partnercsere értelemszerűen növeli a fertőzés kialakulásának esélyét, ám a szexuális élet terén is tehetünk óvintézkedéseket azért, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Fontos a megfelelő testi higiéné mindkét fél részéről. Emellett az együttlétek utáni közvetlen vizeletürítés szintén segíthet abban, hogy minél hamarabb megtisztítsuk a húgyutainkat.

Mit kell tenni akkor, ha megbetegedtél?

  • Igyál sok folyadékot: segítsd a szervezeted tisztulási folyamatait.
  • Ne viselj szűk, műszálas ruhákat.
  • Vess be időben olyan gyógyhatású készítményeket, amelyek csökkentik a gyulladást, fertőtlenítik a húgyutakat.

Már az első tünetek megjelenésekor cselekedni kell, ugyanis a kezeletlen gyulladás komoly szövődményekhez vezethet. Ha nem kezeljük a betegséget, a baktériumok mennyisége felszaporodhat, véres vizeletet okozhat, és a fertőzés tovább terjedhet egészen a vesékig. Éppen ezért a hólyaghurutot érdemes már a kezdeti szakaszban nyakon csípni, hogy ne kelljen komolyabb gyógyszerek szedéséhez folyamodnunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.