Védelem vagy börtön a lakás a macskáknak? - A cicarajongók között örök vitát szül a kérdés

Forrás: Shutterstock -
Macskák állatok Macskák Világnapja világnap kedvenc magazin háziállat állattartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 8-a a macskák világnapja, a cicák ünneplése és a rájuk való odafigyelés ideje. Ez alkalomból próbáltuk megfejteni, hogy mikor tehetjük boldogabbá kis kedvencünket: ha bent tartjuk vagy ha kint?

A cicák nagyon szerethető házikedvencek, ezek a cukiságok biztosan mosolyt varázsolnak az arcodra. Attól a perctől viszont, hogy macskát viszel haza, számos dologban döntést kell hoznod. Macskatartóként örök dilemma, hogy mivel tesszük a legjobbat kedvencünknek, kint vagy bent tartsuk őket. Van, aki nem tudja megoldani a benti tartást, de nem szeretne macska nélkül élni. Aki pedig bent tartja kedvencét, ott felmerülhet, hogy a macska sokat unatkozik, ha a gazdi nincs otthon.

Egy másik fontos kérdés, hogy ha a cicádat alapvetően bent tartod, hagyod-e vagy sem a kedvencedet olykor kint mászkálni.

A lakásban tartott és a kertben élő macskáknak teljesen más az életmódjuk és különböző problémákkal kell szembenézniük. Azonban figyelembe kell venni, hogy nem minden helyzet egyforma és különböző macskák, különböző házakban, különböző kockázatoknak vannak kitéve.

Az tény, hogy mindkét tartásmódnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

A lakásban tartott és a kertben élő macskáknak teljesen más az életmódjuk Forrás: Shutterstock

Lássuk, hogy mik azok!

A macskák háziállatok, de ellentétben a legtöbb kutyafajtával, megmaradt bennük az a rejtélyes képesség, hogy a vadonban is életben maradjanak.

A macskát egyrészt vonzza a természet és él benne a vadászösztön, másrészt mindig hazajön hozzád a könnyen szerzett élelemért és gondoskodásért.

Míg néhány macska szívesebben marad a házban, sokan a szabadban élveznek lenni.
Odabent néha nagyon csendes és túl unalmas lehet számukra, amíg a külvilág tele van zajokkal, madarakkal, izgalommal.

Azok a macskák, melyek az idő jelentős részét kint töltik, kevesebb ápolást igényelnek, ráadásul kint végzik el a dolgukat, kevesebb szőrt hullatnak a házban és kevesebb foglalkozást igényelnek egy, a szabadban eltöltött nap után. Összességében a kijárós macskákkal nincs annyi gond, mint a szobacicákkal, kevesebb kárt okoznak a bútorokban, a kárpitban.

Azok a macskák, melyek az idő jelentős részét kint töltik, kevesebb ápolást igényelnek Forrás: Shutterstock

Ha mindez adott, miért akarnád bent tartani a macskádat?

Sok kockázata van annak, ha hagyod a cicádat kint járkálni, mivel előszeretettel létesítenek kapcsolatot más macskákkal vagy állatokkal. A veszettség, macskaleukémia, bolha és más betegségek könnyen terjednek az állatok között. Ezek az emberre is lehetnek veszélyesek (veszettség) lehetnek. Szerencsére a legtöbb betegséget megelőzheted a megfelelő oltások beadásával.

Szerinted hol érzi jól magát a cica?

A két fő veszély, amely a kint kószáló macskákra - amelyek egyébként remek túlélők - leselkedik, hogy elütheti egy jármű, illetve verekedésbe keveredhet egy másik macskával, esetleg megmérgezik. Ösztöneiknek köszönhetően, a cicák remek túlélők.

Innen is ered a mondás, hogy a macskáknak kilenc életük van.

Ösztöneiknek köszönhetően, a macskák remek túlélők Forrás: Shutterstock

Sajnálatos módon előfordulhat, hogy rosszakarók, sérült elmeállapotú emberek mérgekkel vagy fizikailag szándékosan ártanak kedvencünknek. Hozzá kell tenni, hogy az ilyesmi állatkínzásnak minősül, tehát bűncselekmény.

Nem szándékos mérgezések is történhetnek, például a macska fagyálló folyadékba nyal, patkánymérget eszik vagy mérgező növényeket rágcsál meg odakint. Ez sajnos a leggyakrabb esetben a cicánk elvesztésével jár.

Minden a lakóhelyedtől is függ

A forgalmas helyen élő gazdik többsége megérti, hogy sokkal nagyobb az autós balesetek veszélye, mint egy kevésbé forgalmas területen, és legtöbbjük úgy dönt, hogy bent tartja a macskáját. Mások már találkozhattak korábban a macskaharcok problémájával és óvni akarják saját cicájukat. Mérd fel a környezetedet, hogy megtudd milyen veszélyeknek teheted ki az állatot. Mérlegeld a kockázatokat és az előnyöket, és úgy dönts!

Ez is érdekelhet: Macskáknak is gyártanak már koronavírus elleni vakcinát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.