Vásárlói kisokos: Így tárold és hűtsd helyesen a húsokat, hogy biztonságosan fogyaszthasd azokat

Forrás: Shutterstock -
Lidl tanácsok hűtés húsok tárolás Széll Tamás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg embernek kerül nap mint nap hús az asztalára. Ezeknek az elkészítéséről számtalan recept alapján tájékozódhatnak. Arról azonban keveset hallani, hogyan érdemes tárolni és hűteni a húsokat. Most megmutatjuk, mi is pontosan a különféle húsok helyes szállításának és tárolásának a módja.

A különféle húsok és húskészítmények megfelelő mennyiségben és minőségben a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás szerves részeit képezik, mivel nagyon fontos, teljes értékű fehérjeforrások a szervezet számára.

Átlagosan 20% fehérjetartalommal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosav, zsír, ásványi anyag, valamint vitamin megtalálható benne. Ezek közül kimagasló a B-vitamin csoport (B1, B2, niacin, B6, B12) A B12 vitaminnak, amely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül fontos megemlíteni az A-, és D-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és rendkívül jól felszívódó vasat, kalciumot, foszfort, a nátriumot, cinket, rezet, mangánt és a szelént. Ha a főétkezéseink magukba foglalnak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásokból. A zsírtartalomtól függ az energiatartalmuk, ami fajonként és húsrészenként változó lehet. Ugyancsak eltérő a húsok koleszterin tartalma, de nagyobb mennyiségben leginkább a belsőségekre jellemző.

Mennyi húst szükséges fogyasztanunk?

Egy felnőtt ember számára a hazai és nemzetközi, egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint minden főétkezésnek tartalmaznia kell teljes értékű fehérjét. Ez lehet akár egy tenyérnyi szelet hús, 1 szelet hal vagy 3-4 szelet felvágott vagy 1 db tojás. A mértékletes húsfogyasztás mellett fontos törekedni arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú húsok közül válasszunk, így elkerüljük a felesleges zsírbevitelt és az ebből származó túlzott energiabevitelt. A húsos ételeinket lehetőleg zsírszegény módon készítsük el és sok zöldséggel, salátával, savanyúsággal kiegészítve fogyasszuk.

Tárolás és hűtés lépésről lépésre

A húsfogyasztás egyik elengedhetetlen része, hogy biztonságosan és helyesen szállítsuk a boltból az otthonunkba a megvásárolt húsokat. Ennek kapcsán fontos megismerkedni a hűtőlánc fogalmával.

A hűtőlánc az a láncolat, amely során a hűtést igénylő árukat továbbítjuk az előállítási helytől a felhasználás helyéig oly módon, hogy az adott áru folyamatosan az általa igényelt hőmérsékletű környezetben tartózkodjon mind a szállítás, mind a tárolás alatt.

Húsétel vásárlása esetén fontos, hogy a vásárlás után rögtön hazamenjünk és betegyük a beszerzett terméket a hűtőbe Forrás: Shutterstock

Annak érdekében, hogy ez a láncolat ne szakadjon meg, törekednünk kell arra, hogy a húst folyamatosan hidegen tartsuk, 0 és 5 fok között próbáljuk meg tárolni.

Húsétel vásárlása esetén a vásárlás után rögtön menjünk haza és tegyük be a terméket a hűtőbe. A legjobb, ha a szállítás ideje alatt hűtőtasakokat használunk, de emellett hasonló célt szolgálhat a kartonpapír is, ami kiváló hőszigetelő, valamint a kosár is. Ha nagyon előrelátóak vagyunk, akkor jégakkut is vihetünk magunkkal, amiket a hűtött húsételek alá helyezünk a hűtőtasakban.

A hazaérkezés után lehetőleg minél hamarabb kerüljenek a vásárolt húsok a hűtőbe. A hűtőben, minél feljebb megyünk, annál melegebb van, így fontos, hogy a hús mindig a legalsó polcra kerüljön. Törekedjünk a 0 és 2 fok közötti hőmérsékletre.

Ha van olyan hús, amit nem szeretnénk felhasználni egy, maximum két napon belül, akkor azokat nyugodtan tegyük át a fagyasztóba.

Amennyiben fagyos hússal szeretnénk dolgozni, ne ad hoc jelleggel találjuk ki, hogy egy órán belül szeretnénk azt felhasználni, hanem szánjunk rá időt. Vegyük ki a húst a fagyasztóból és tegyük vissza hűtőbe ugyanarra a polcra, amelyen normál esetben frissen tárolnánk, és itt olvasszuk ki. Tilos hideg vízben kiáztatni a húst, sürgetni a kiolvadást, és még ennél is fontosabb tudni, hogy tilos a meleg vízben és a mikróban való kiolvasztás.

A cikk megjelenését a Lidl támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.