Gyerekkorunk kedvenc karácsonyi sütijei - 3 bevált recept cukor és tej nélkül

Forrás: Shutterstock -
mézeskalács karácsony mentes hókifli bejgli gasztro sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokáig úgy tűnt, ha mentes életre kényszerül valaki, kőkemény lemondásokkal kell szembenéznie. A 21. század harmadik évtizedében azonban szinte mindent ki lehet helyettesíteni természetes alapanyagokkal. Ennek köszönhetően ma a tejfehérje-allergiások és cukorbetegek is gondtalanul élvezhetik a gyerekkori ízeket!

Összegyűjtöttünk három elmaradhatatlan ünnepi édességet, amit el tudunk készíteni cukor és tej felhasználása nélkül, a végeredmény mégis isteni finom lesz! A szőlőcukor és rizsszirup fruktózmentes édesítőszer, a rizsital és kókusztejföl pedig tejfehérjementes.

Bejgli

Hozzáválók 4 rúdhoz: 65 dkg fehér liszt, 13 dkg tejmentes margarin, 10 dkg zsír, 8 dkg szőlőcukor, 1 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 dl rizsital, só + 1 tojás a kenéshez.

Töltelék 2 rúdhoz: 40 dkg darált mák vagy dió, minimum 30 dkg szőlőcukor, 2,5 dl víz + az ízesítéshez citromlé, rumaroma, fahéj.

Bejgli Forrás: Shutterstock

A cukorral felfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított rizsitalban. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, szita híján egy habverővel is felkavarhatjuk, ugyanúgy fellazítja. Hozzáadjuk a cukrot, a zsírt, a margarint és a csipetnyit sót. Amikor az élesztős rizsital tetején megjelenik a habréteg, akkor beleütjük a tojást és villával elkavarjuk. A folyadékot hozzáadjuk a lisztes keverékhez és tésztát gyúrunk. Amint elkészült, négy egyenlő súlyú gombócra osztjuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a cukorszirupot. A vízbe beleöntjük a szőlőcukrot és felforraljuk, nem fog teljesen besűrűsödni, nem is szabad sokáig főzni. Egy edénybe beleöntjük a darált mákot vagy diót és ízlés szerint ízesítjük. A mákhoz tehetünk kevés fahéjat, valamint citromlevet vagy egy citrom reszelt héját, a dióhoz szintén kerülhet fahéj és egy kevés rumaroma is. Ki-ki kedve szerint mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel tovább variálhatja. Az idő közben elkészült cukorszirupot apránként hozzáadjuk a töltelékhez, lehet nem kell mind. Fakanállal jól eldolgozzuk, majd hűlni hagyjuk.

Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, a másik hármat bent hagyjuk. Lisztezett felületen vagy tapadásmentes nyújtólapon vékonyra nyújtjuk. Felezzük el a mákos vagy diós tölteléket és kenjük meg vele a tésztát. Ezután mind a négy szélét hajtsuk fel másfél-két centiméter szélességben, majd a hosszanti oldalától kezdve tekerjük fel szorosan. Helyezzük zsírozott tepsibe. Miután elkészültünk mind a négy rúddal, kenjük meg őket felvert tojással. Pár percig hagyjuk száradni és kenjük le ismét. Ettől lesz szép repedezett a felszíne. Villával, fogpiszkálóval vagy hústűvel óvatosan szúrjunk lyukakat a rudakba, hogy a töltelékből sütés közben kiáramló gőz el tudjon távozni és ne repedjen szét a bejgli.

Alsó-felső sütésen, a középső rácson 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Mézeskalács

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 50 dkg fehér liszt, 2 db tojás, citromlé vagy reszelt citromhéj, 13 dkg rizsszirup, 20 dkg szőlőcukor, vaníliaaroma, 15 dkg tejmentes margarin, 1 csomag mézes fűszerkeverék, só, 2 teáskanál szódabikarbóna.

Mézeskalács Forrás: Shutterstock

Először a nedves hozzáválókat dolgozzuk össze. Egy lábasban felmelegítjük a mézet helyettesítő rizsszirupot, a margarint, a szőlőcukrot, a vaníliaaromát, citromlevet vagy a reszelt citromhéjat és a mézes fűszerkeveréket. Nem kell felforralni, csak annyira legyen meleg, hogy egyneművé olvadjon. Zárjuk el alatta a tűzhelyet és hagyjuk hűlni. A lisztet szitáljuk át egy tálba, vagy megint kavarjuk fel a habverővel, adjuk hozzá a szódabikarbónát, sót és a két egész tojást.

A langyosra hűlt keveréket öntsük a liszthez és dolgozzuk tésztává. Nem lesz kemény gombóc belőle. Amint kész, vegyük ki a tálból, csomagoljuk folpackba és tegyük 3 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy formázható keménységű legyen. A hűtés után lisztezett felületen vagy szilikon nyújtólapon 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 10 perc alatt megsütjük. Nem szabad sem túl vékonyra nyújtani a tésztát, sem túl barnára sütni, mert akkor lesz kőkemény a mézeskalács.

Hókifli

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg szőlőcukor, 2-4 evőkanál kókusztejföl, 1 egész tojás, 1 cs sütőpor, 1 csipet só + szőlőcukor a forgatáshoz.

Kétféle töltelék ehhez a mennyiséghez: 5 dkg darált mák, 5 dkg darált dió, 10+10 dkg szőlőcukor, 50+50 ml rizsital, citromlé a mákhoz, rumaroma a dióhoz.

Hókifli Forrás: Shutterstock

A lisztet egy tálba átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és elkeverjük. Ezután beletesszük a zsírt, a tojást és először 2 evőkanál kókusztejfölt. Összedolgozzuk. Ha a gyúrás közben túl lágynak érezzük a tésztát, akkor adhatunk még hozzá lisztet, de vigyázzunk ne kőkemény gombócot gyúrjunk. Ha viszont nem elég a nedves összetevő, adjunk még hozzá a „tejfölből". A kész tésztából két egyenlő nagyságú gombócot gyúrunk, külön folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.

A töltelék hozzávalóit külön-külön összefőzzük és hűlni hagyjuk. A hókiflikhez nem kell sok töltelék, és vigyázzunk, ne legyen egyik se túl folyós, inkább apránként adagoljuk hozzájuk a tejhelyettesítőt.

Az egyik gombócot vegyük ki a hűtőből és fél centi vastagságúra nyújtsuk ki. Pogácsaszaggatóval vagy egy pezsgőspohár szájával köröket szaggatunk a tésztából. Mindegyik kör felére tegyünk egy kis tölteléket, hajtsuk félbe és a széleket az ujjainkkal szorosan csipkedjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütésen 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen szőlőcukorba forgatjuk.

Nyitókép: Shutterstock

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.