A jövő a ma döntésein múlik –Budapesten rendezték meg a régió legnagyobb fenntarthatósági eseményét

Planet Budapest 2021 -
fenntarthatóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A klímaváltozás korunk egyik legfontosabb problémája. Az, hogy a Föld légköre radikális változásokon megy keresztül, ma már tudományosan bizonyított tény, melynek hatásait már most a saját bőrünkön érezhetjük. De hogyan léphetünk fel hatékonyan ellene? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ és mutatott be kézzelfogható megoldási javaslatokat a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világtalálkozó

A Planet Budapest 2021 legfontosabb üzenete volt, hogy nem késő változtatni, a sorsunk a kezünkben van.

A Planet négy tematikus programsorozat köré épült.
Az egyedülálló rendezvény egyik kiemelt programja a Your Planet (a Te Bolygód) nevű látványos és informatív kiállítás volt, ahol 12 szigeten összesen 66 installáció mutatta be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat. Megtudhattuk, mitől lesz „15 perces" egy város, melyek a felelős fogyasztás alapjai, honnan érkezik az élelmiszer, amit a szupermarketben megvásárolunk, vagy hogy mi a probléma az elsőre népszerűnek tűnő étkezési trendekkel.

Planet Budapest 2021

A kiállítást számos interaktív élmény tette teljessé. A virtuális valóságon keresztül megtapasztalhattuk a mostani fenntarthatatlan életmódunk későbbi következményeit: átélhettük, hogyan néznének ki a ma ismert tengerparti városok, ha megemelkedne a tengerszint, láthattuk, hogyan festenének a ma még bővizű folyók extrém szárazság idején, és megfigyelhettük azt is, hogyan alakulnak át Magyarország tájai.

A Planet Budapest 2021 kiemelt célja az volt, hogy a fiatal generáció tagjai megtapasztalhassák, hogyan alakíthatja a jövőt a hatékony együttműködés. Ezt az élményt élhették át a filmes szakemberek bevonásával megálmodott Heroes of the Future (A Jövő hősei) keretében, amely egyszerre volt egyedülálló élményszínház és profi szabadulószoba. A 75 perces kalandpályán 10–16 éves fiatalokból álló iskolás csoportok egy olyan időutazáson vehettek részt, amely során döntéseikkel megváltoztathatták a világ sorsát.

Planet Budapest 2021

Az érdeklődők számos magyar- vagy régiós vállalkozás eredményeit ismerhették meg a Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvényén, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón. A több mint 180 felelős vállalkozás termékei és szolgáltatásai révén megérthettük, hogy miért inspirálja a fenntarthatóság napjaink legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatait itt, Közép-Európában.

A világtalálkozón tudósok, döntéshozók és cégek képviselői gyűltek össze, hogy felhívják a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára és közösen vitassák meg a világ legégetőbb természetvédelmi kérdéseit. Bár a rendezvény elsősorban a közép-európai régióra fókuszált, messzebbről is érkeztek szakértők és vezetők, hogy minél szélesebb körű rálátást kapjunk bolygónk jövőjére.
Az előadások és kerekasztal-beszélgetések korunk legnagyobb kihívásai körül forogtak. A koronavírus-járvány tanulságai éppúgy terítékre kerültek, mint a klímaváltozás okozta károk, valamint a már megfékezhetetlen átalakulásban rejlő lehetőségek. Vészharangot kongatni bárki tud, itt azonban nem ez volt a cél: fontosabb, hogy felismerjük és értékeljük a még előttünk álló lehetőségeket
Szó volt a fenntartható energia és a geopolitikai viszonyok kapcsolatáról, a hulladékkezelés jelenéről és jövőjéről, illetve kutatók próbálták megválaszolni a kérdést, miszerint a technológia fejlesztésébe vagy az emberi viselkedés általános megváltoztatásába érdemes-e rövid távon energiát és pénzt fektetnünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.