A tesztoszteron szerepe az emberi testben: ezek a tünetek jelzik, ha alacsony a szintje

Forrás: Shutterstock -
hormon tesztoszteron magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tesztoszteron a férfiak és nők szervezetében egyaránt megtalálható. A férfiak szervezete a tesztoszteront a herékben, a nők szervezete pedig a petefészkekben termeli. Nézzük, mi a tesztoszteron fő feladata az emberi testben.

Részt vesz a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jelleg kialakulásában (nőknél is), segíti az izomnövekedést, a csontok fejlődését és annak karbantartását is. Akkor vesszük észre, hogy a szervezetünk nem termel elég tesztoszteront, amikor már nem állít elő belőle elegendő mennyiséget.

De mégis honnan tudjuk, hogy mennyi a megfelelő mennyiség?

Az orvostudomány a tesztoszteronszintet nanomol/liter (nmol/l) értékkel méri, a férfiaknál a „normális" tartomány 9,2 és 31,8 nmol/l között van, a nőknél ezzel szemben körülbelül 0,3 és 2,4 nmol/l között mozog ez az érték. Ezekből a számokból jól kivehető, hogy a nők szervezetében kevesebb a tesztoszteron. Más a helyzet a vérben mért mennyiséggel, ahol magasabb koncentrációban van jelen.

Nem egyszerű megállapítani a tesztoszteron pontos szintjét, mert a különböző országok szakértői egymástól eltérő tartományokat tartanak a megfelelő szintnek. A férfiak alacsony tesztoszteronszintjének tünetei egyértelműbbek, ezek közül a legjellegzetesebbek: a fáradság, a levertség, a libidócsökkentés és a testsúlygyarapodás. Természetesen a felsoroltak nők esetében is megjelenhetnek. Egy kutatás szerint az alacsony tesztoszteronszint különböző betegségeknek is lehet az előjele, cukorbetegséghez, túlsúly kialakulásához is vezethet.

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei a fáradság, a levertség, a libidócsökkentés és a testsúlygyarapodás Forrás: Shutterstock

Hogyan változik a tesztoszteronszint az évek múlásával?

Nemcsak az évek múlásával változik, de a nap különböző szaszaiban sem azonos mértékben van jelen a szervezetben. A legmagasabb szint 4-8 óra között mérhető, és körülbelül 12 órát követően eléri a legalacsonyabb szintet. Ezek az intervallumok egyénenként 19 százalékkal térnek el.

A kor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje csökken. A nők szervezetében azonban stabilabban jelen vannak, de náluk is csökkenést figyelhetünk meg az életkor növekedésével, ami betegségekhez vezethet.

A tesztoszteron hormon úgy lép működésbe, hogy a sejtmagban csatlakozik egy receptorhoz. Az, hogy mennyire hatékony a fent említett szerepek betöltésében, az a genetikán is múlik. Ennek következtében vannak olyan férfiak, akiknek a szervezete akkor is megfelelően működik, ha alacsonyabb a tesztoszteronszintjük, amiből az is következik, hogy nem minden férfi esetében alakulnak ki azok a betegségek, amelyek az alacsony hormonszinthez köthetők.

Hogy milyen mennyiségben van jelen a szervezetünkben a tesztoszteron hormon, sok mindentől függ, így a genetikai tényezőktől, az életminőségünktől vagy a lakhelyünktől is.

Ez is érdekelhet: Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni: a nőknél ez okozhat magas tesztoszteronszintet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.