A középkorban éhínség tizedelte az emberiséget: az emberek tobozokat, bogyókat ettek

Forrás: Leemage via AFP/©Bianchetti/Leemage/Bianchetti Stefano -
középkor gyermekáldás magazin veszélyes játékok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A középkori embereknek rengeteg problémával kellett szembenézniük: többször pusztított éhínség, de a gyerekeknek rengeteg betegséggel is meg kellett küzdeniük, már ha egyáltalán a túlélték a  születésüket.  

Veszélyes gyermekjátékok

Különféle becslések szerint a középkor évszázadaiban a gyermekek 20-30 százaléka még azelőtt elhunyt, mielőtt betöltötte volna a hétéves kort. Nem tekinthető kivételes esetnek, ha pestis, vagy kanyaró, szamárköhögés, gyomorfertőzés, különféle veszélyes játékok okozták a kicsik halálát. Régi feljegyzések alapján a kutatók által megvizsgált halotti anyakönyvi kivonatok sok paraszti sorból származó gyermek utolsó játékát is megörökítették. Előfordult, hogy a gyerekek virágszedés vagy sárban dagonyázás közben túl közel mentek a közeli álló- vagy folyóvízhez, és óvatlanságukban beleestek vagy megfulladtak.

Az ötéves Nicholas Braunche halála azonban mindennél borzalmasabb tragédiával végződött. A kisgyermek futkározás közben rátalált a konyhaasztalon lévő késre, majd mikor elszaladt vele, megbotlott öccse bölcsőjének lábában és torkon szúrta magát.

Félelem a gyermekáldástól

Az Egyesült Államokban a középkorban a legnagyobb veszélyt a szülés jelentette. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a legtöbb kutató szerint ezerből háromszáz gyermek nem érte meg az egyéves kort. Ugyanúgy arról sincsenek pontos feljegyzéseink - csupán egy merész becslés állítja -, hogy minden harmadik nő életét veszítette a szülés vagy az azt követő napok során.

A legnagyobb veszélyt a gyermekágyi láz és egyéb fertőzések jelentették, de a magzat farfekvéses pozíciója és egyéb komplikációk is halálosak lehettek az édesanya és az újszülött számára is. Érzéstelenítés és mai szakszerű ellátás nélkül kellett boldogulniuk úgy, hogy a vajúdás akár több napig eltarthatott: emiatt több nő kimerültségben halt meg. Nem segített az a vélekedés sem, amit a nőkbe már tizenévesen sulykoltak, miszerint akkor a legtermékenyebbek; így számtalan 12-13 éves korú lánynak kellett emiatt elviselnie az akár évenként esedékes szülés fájdalmát.

Éhínség a középkorban egy XIX. századi ábrázoláson. Forrás: Leemage via AFP/©Bianchetti/Leemage/Bianchetti Stefano

Éhínség pusztított

A középkorban a különböző hadjáratok közötti időben éhínségek tették próbára az embereket. Az 1241-1242-es években a Magyar Királyságot elözönlötték a mongol hadak. A betörő nomádok ellen a magyarok az erdők avarjában bújtak el, és sokan közülük füveken, bogyókon, tobozokon tengődtek. Mindent megettek, ami a kezük ügyébe került, ilyen volt például a rothadt fokhagyma is, amelyet az elpusztított paraszti gazdaságok romjai közt találtak.

Az éhínség azonban nemcsak a hadjáratokat követő állapotok során jött létre, hanem az időjárás viszontagságai miatt is, hiszen egy-egy csapadékos, hűvös nyár miatt csökkent a gabonafélék terméshozama, ami a népesség nagy részét rosszul érintette.

536-ban egy hatalmas vulkánkitörés következtében kialakult egy "felhő", amely annyira eltakarta a napot Eurázsia egyes részei felett, hogy a hőmérséklet is rohamosan lecsökkent. Nyáron több helyen fagypont körül alakult a hőmérséklet. Írországban 536-539 között nem volt lehetséges kenyeret sütni.

Ez is érdeklehet: A középkori hóhérokat bordélyházak és lepratelepek közelébe száműzték

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.