Az Elf Bar, azaz a manórúd vérköhögést okozhat - hangzik a hivatalos szakvélemény

Forrás: elektronikus-cigaretta.hu -
manópálca elf bar manórúd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi hónapokban futótűzként terjedt el a fiatalok körében az elektromos cigarettához hasonló Elf Bar, más néven manópálca, manórúd, tündérpálca, stb., melynek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban a szakértők komoly aggodalmukat fejezték ki.

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület a minap szakmai állásfoglalást adott ki az új dohánytermékkel kapcsolatban. A bejegyzést Dr. Szondy Klára tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja jegyezte.

Elf Bar Forrás: elektronikus-cigaretta.hu

A tanulmányból kiderül, hogy a manórúdban rejtőző nikotin mennyisége eszközönként változó lehet: van 0%-os, de létezik belőle 2-5%-os is: például egy 600 slukkra elegendő 5%-os termékben 14 doboz cigaretta nikotintartalma található meg.

A nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok nagy koncentrációja miatt – a hörgő nyálkahártyájának irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

A szakértők azért intenek óva mindenkit a manópálcák használatától, mert egyelőre nincsenek róluk tudományos vizsgálatokkal alátámasztott információik, ugyanakkor kiszerelésüknél, ízesítésüknél fogva éppen a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozzák meg, akár súlyos mérgezésnek is kitéve a fogyasztókat – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.