Így varázsolhatod újjá koszos, csúnya falfelületeidet olcsón, egyszerűen

felújítás design DIY otthon falfestés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző dekorfalak az elmúlt időszakban reneszánszukat élik. Leindler Dorothea festő-dizájner, a Bohome Stúdió alapítója most megmutatja, hogyan készíthetünk ilyet mi magunk is egyszerűen otthon, mégpedig pénztárcabarát módon.

A simítóvakolatos, durvára glettelt és mészkőmosott dekorfalak immár két éve töretlenül hódítanak. Most egy pénztárcabarát megoldást szeretnénk bemutatni nektek, melyhez az alábbi alapanyagokra lesz szükséged. (A kellékek egy falrészlet, azaz egy nagyjából 8 négyzetméteres felület felújításához elegendőek.)

• 1 db kisebb kiszerelésű, előrekevert finomglett
• 2,5 l minőségi akrilfesték – lehetőleg pasztell színárnyalatú
• 1 l fehér akrilfesték
• 2 db nagy szivacs
• 1 db szivacshenger
• 1 db glettvas vagy műanyag spakli
• 1 pár gumikesztyű
• néhány műanyag doboz a színkeveréshez, fólia a parketta védelméhez

Forrás: Bohome Stúdió

Első lépésben portalanítsuk le a régi falunkat, készítsünk mellé minden eszközt, vegyünk egy nagy levegőt, és lássunk neki a feladatnak – nyugi, ez a sok instrukció ellenére végtelenül egyszerű lesz!

Aki még soha életében nem glettelt falat, az se essen kétségbe, mivel ezt a textúrázott felületet nem lehet elszúrni. Minél több rajta a spontánul megjelenő réteg és elhibázott glettnyom, annál autentikusabb lesz a végeredmény. (A glettelős lépést egyébként ki is lehet hagyni, de mivel én egy sötétszürke falat szerettem volna újjávarázsolni, a fehérre glettelés nagyban megkönnyítette az utána következő lépéseket.)

Vegyünk fel egy gombóc glettet a glettvasra, és kezdjük el szépen felhordani a glettet a falra. Simítgassuk jobbra-balra, amíg a gombóc már szépen egyenletesen fekszik. Ne hagyjunk nagyobb darabokat és csomókat lecsúszni a falról; ilyen esetben nyúljunk alá a vassal, és dolgozzuk homogénre az anyagot.

Forrás: Bohome Stúdió

Amikor nagyjából kigletteltük a falunkat, várjuk meg, míg teljesen megszárad a felület – ez szobahőmérsékleten maximum 2 óra alatt be is következik.

Következő lépésként öntsünk a keverőtálba a választott színből és hengerezzük át egyszínűre a felületet. Én egy kifakult szürkészöldet választottam, mely a Hamvas Ölelés fantázianévre hallgat.

Forrás: Bohome Stúdió

Ha megszáradt az első festékréteg, jöhet az utolsó lépés: most kikeverjük az alapszín eggyel világosabb verzióját a fehér festék segítségével. Öntsünk az alapszínhez 50%-nyi fehéret, keverjük össze alaposan. Ha jól dolgoztunk, most 2 szín van előttünk a tálakban, az egyik az alapszín, a másik pedig annak egy világosabb verziója.

falfelújítás Forrás: Bohome Stúdió

Vegyük fel a gumikesztyűt, fogjunk a kezünkbe 1-1 spongyát, majd mártsuk bele őket a festékbe – az egyiket az egyikbe, a másikat a másikba. Ezután körkörös mozdulatokkal kezdjük el a szivacsokkal belemosni a festéket a falba. Az összemosott hatás érdekében váltsunk szivacsot egyik kézből a másikba, és jöhet egy újabb kör festékösszemosás. Ajánlott vizezni is a szivacsot, hogy könnyen csússzon a falon, de vigyázzunk, ha túlságosan bevizezzük, akkor vizes festék fog szivárogni belőle, amikor a falhoz érintjük - a lefolyt festékcsíkok pedig nem túl esztétikusak. Ilyenkor próbáljuk fel-felitatni az elfolyt részeket egy száraz ronggyal!

Forrás: Bohome Stúdió

Ha nagyobb kontrasztra vágyunk, mint az elért eredmény, akkor mossunk össze alapszínt sima fehér festékkel, úgy láthatóak lesznek a színkülönbségek.

Kellemes alkotást kívánunk!

Forrás: Bohome Stúdió

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.