Íme a világ legmagányosabb háza - de vajon ki és miért építette?

Forrás: Wikipedia/Szilas -
ház magány Izland rejtély titok sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elszigetelt izlandi Elliðaey szigeten lévő kis házikóról, amelyet egyesek a „világ legmagányosabb házának" tituláltak , évtizedek óta bizarr pletykák keringenek.

Az elhagyatott ingatlan a koronavírus-járvány idején Reddit-mémmé vált, és úgy terjedt az interneten, mint a vírus az egész világon.

A vicc az volt, hogy ez a legjobb hely az elkülönítésre.

Az egyik városi legenda azt állítja, hogy a házat egy milliárdos építette, aki azt tervezte, hogy zombiapokalipszis, atomháború vagy más meg nem határozott apokaliptikus esemény esetén ideköltözik.

Egy másik pletyka azt sugallta, hogy a magányos szigeten egy vallási fanatikus élt, aki elzárkózott a társadalomtól.

Egy ideig az volt az elmélet, hogy a házat egyszerűen photoshoppolták a szigeten, mielőtt a képet feltették az internetre.

Elliðaey (balra) és Bjarnarey szigetei az Eldfell csúcsáról nézve, háttérben az Eyjafjallajökull. Ellidaey Forrás: Wikipedia/Szilas

Az Elliðaey-szigeti otthonról szóló egyik legnépszerűbb elmélet az izlandi énekes-dalszerzővel, Björkkel kapcsolatos volt. A pletyka azt állította, hogy a különc folk/pop énekesnőt az izlandi kormány ajándékozta meg a hátborzongató házikóval. Annak ellenére, hogy ez a mese volt a leghitelesebb, a történetet később megcáfolták.

A valóság prózaibb. A szigeten egymagában álló kis ház valódi története meglehetősen szelíd. Ez egy kunyhó, amelyet egy klub létesített lundavadászok számára. Igen, a szeretetreméltó és színes madarakra, amelyek nyáron meglátogatják Nagy-Britannia egyes részeit, fényes csőrükkel és kissé nehézkes természetükkel, bizony vadásznak, Izlandon ugyanis nem illegális a lundák vadászata, ezért a vadászok kunyhót építettek a szigeten, hogy legyen hol aludni a vadászatok alatt.

2019-ben a The Independent arról számolt be, hogy a trófeavadászok egyszerre akár 100 lundát is elpusztítottak az északi országba szervezett túrákon, és egyes utak akár 5000 ausztrál dollárba is kerültek.

Elliðaey, az izlandi Vestmannaeyjar szigetcsoport része nem volt mindig elhagyatott. Körülbelül 300 évvel ezelőtt a szigetet öt család lakta, akik halászatból, lundavadászatból és szarvasmarha-tenyésztésből (túl)éltek.

Az 1930-as években az utolsó lakó is elhagyta a szigetet, és azóta is elhagyatott. A magányos lakóház az egyetlen épület a szigeten, és nincs internet, villany, folyóvíz vagy beltéri vízvezeték - írja a LADBible.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.