Kiderült, miért érzünk ellenállhatatlan vágyat a táncra bizonyos zeneszámok hallatán

Forrás: Shutterstock -
tudomány zene tánc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára te is megtapasztaltad már az érzést, mikor egy ütős kis nóta felcsendülésekor egyszerűen muszáj elkezdened mozogni. Tudományos kutatások szerint ez még csak nem is feltétlenül a hallható ingereknek köszönhető.

A titok nyitja a mély frekvenciájú, az emberi hallás által nem érzékelhető hangokban rejlik, melyek kellemes érzéssel töltik el a bulizni vágyókat, emellett akaratlanul is táncra késztetik őket. A Daily Mail kanadai kutatók érdekes kísérletéről számolt be, melynek keretében egy, a McMaster Universityn megrendezett elektronikus zenei parti résztvevőinek viselkedését figyelték.

Forrás: Shutterstock

A bulizók fel voltak szerelve mozgásérzékelővel, valamint írásos felmérést is készítettek velük a tapasztalataikról. Kiderült, hogy amikor az igazán alacsony frekvenciájú basszus produkálására képes hangfalakat bekapcsolták, a tömeg 11,8 százalékkal intenzívebben mozgott, mint akkor, amikor azok a hangszórók inaktívak voltak.

A felmérés eredményei rávilágítottak, hogy az alacsony frekvencia által létrehozott vibrációk a motoros rendszerünkre hatnak a belső fül és az agy kapcsolódása révén. A zenészek természetesen igyekeznek is meglovagolni ezt a jelenséget és úgy komponálni műveiket, hogy öntudatlan pozitív reakciót váltsanak ki általuk a hallgatókból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.