Veszélyes ránk az amalgám tömés? A szakértő most elárulja

Forrás: Shutterstock -
amalgám tömés PR cikk fogszuvasodás fogorvos amalgám magazin higanymérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon érdemes-e kicseréltetni a régi amalgám fogtöméseinket? Sokan keresnek rá erre a kérdésre a neten, ami nem meglepő, hiszen teljesen ellentétes álláspontok keringenek erről a témáról, legfőképpen amiatt, mert sokan félnek a higany tartalmú tömésektől. Megkérdeztünk egy szakembert, mit érdemes megjegyezni ebben a témában.

Környezetszennyező

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is pontosan az amalgám. Ez egy fémötvözet, amelyben a higany az ezüsthöz van kötve (kémiailag), ezért nem nevezhető kimondottan veszélyesnek a szervezetünkre nézve. Ettől függetlenül azonban igaz, hogy a fogászat igyekszik megszabadulni tőle, ugyanis a fogakból eltávolított tömések apró darabjai óhatatlanul bekerülnek a természetes vízállományba. Elsőre talán furcsának tűnhet, de óceánok higany szennyezésének majd 50%-a fogászati eredetű.

Az emberi szervezet szempontjából sem szerencsés választás

Mivel az amalgám tömések nem nemesfémből készülnek, számolnunk kell egy esetleges allergiás reakcióval, amelynek vezető tünetei közé tartozik a nyálkahártyaégés vagy egyéb nyálkahártya irritáció.

A ceruzaelem működéséhez hasonlóan, ha egy "elektrolit tartalmú oldatba" (esetünkben nyálba) két különböző fémet helyezünk, akkor áram fejlődik közöttük. Ez pedig probléma lehet, például akkor, ha valakinek az amalgám mellett más fém is (pl. korona) van a szájában. A kettő közt ugyanis áramfejlődés mérhető - persze csak nagyon érzékeny, finom műszerekkel -, ez a magyarázata a bizonyos páciensek által tapasztalt fémes szájíznek.

Nem esztétikus

Persze ízlés dolga, hogy kinek mi a szép, de nem sűrűn találkozni olyan emberrel, aki egy amalgám tömésre jószívvel azt tudná mondani, hogy szép. De mivel ez a tömés gyorsan elkészíthető és nem annyira érzékeny a fogorvosi technikára, ezért általános esetben nem ügyeltek különösebben az igényes megjelenésre, tehát nem alakítottak ki bennük anatómikus rágófelszíneket.

"Az általam látott több-tízezer amalgámtömés közt, elenyészően kevés igényesen elkészített darabbal találkoztam, ami követte volna fog eredeti csücskeinek és barázdáinak alakját, és szép csillogóra lett volna polírozva. Az így elkészített lapos fogak rágásbéli funkciója is csorbul" - tudtuk meg Dr. Hargitai Mátétól.

Szuvasodást, repedéseket okozhat

Ahogy azt a szakember kifejtette, a fentieken túl az a legnagyobb gond, hogy amalgám tömés esetén nincs kémiai kötés fog és tömés közt, vagyis mivel az amalgám nem ragasztódik a fogba, nem képes annak megerősítésére. Ennek hiányában ezek a tömések idővel szinte mindig alászúvasodnak, tágulásukkal és mozgásukkal ékként repesztik a fogakat. Nagyon gyakori, hogy repedéseket is találunk a tömések alatt.

Ezekkel azonban nagyon kell vigyázni, mert az idő múlásával a fogbélüregbe terjedhetnek, gyulladást vagy harapási érzékenységet okozva. Sőt, az sem ritka, hogy a fogfalak letörését okozzák. Ez az igazi és legnagyobb probléma az amalgám tömésekkel.

Egyszóval az amalgám tömés nem mérgező egészen addig, amíg a szánkban van, és egyben van, ám a fogunk állapota nagyobb eséllyel romlik vagy törik alatta. Ezért az amalgámmal tömött fogainkra fokozottabban kell figyelnünk, sokkal körültekintőbb és rendszeresebb ellenőrzést igényelnek, és az első intő jelnél célszerű őket esztétikusabb, modernebb, ragasztott tömésekre cserélni, vagy még kívánatosabban kerámia betétekre.

Tökéletes fogtömés Budapest belvárosában - íme egy példa az amalgám tömés eltávolítására

Az első képen jól látszik a kiindulási helyzet: a hátsó amalgám tömés közvetlen környezetéből letört a fognak egy egész csücske. Repedéseket sejtek alatta.

Forrás: drhargitai.hu

A tömések eltávolítása során már sajnos láthatóvá válnak az alászuvasodott és elszíneződött területek, illetve előkerülnek a repedések is. Amalgám tömések eltávolítása esetén rendkívül fontos a gumilepedővel való izolálás (kékes háttér a fényképen), ugyanis ennek köszönhetően semmi nem juthat a szánkba, vagyis nem tudjuk a tömés apró darabjait lenyelni.

Forrás: drhargitai.hu

A fogak tisztítását követően láthatjuk a szuvasodás mértéket, valamint azt is, hogy a hátsó fogban egy hatalmas, hosszanti repedés van.

Forrás: drhargitai.hu

A frissen elkészített, korszerű tömések üvegszálas rostokkal vannak megerősítve. Ennek célja a későbbi repedésterjedés csökkentése, vagyis, hogy elkerüljük a fog kettétörését. Sajnos a helyzet nem éppen ideális, mert ekkora repedéseket és töméseket sokkal tartósabban lehetne kerámia betétekkel orvosolni, de sajnos a páciens anyagi helyzete nem tette lehetővé a kerámia betét alkalmazását. Remélem azért így is nyertünk egy évtizedet ennek a fognak.

HARGITAI DENTAL STÚDIÓ

  • 1085 Budapest, Stáhly u. 2.
  • Telefon: +36-70-624-3909
  • E-mail: fogorvos@drhargitai.hu
  • Kapcsolattartó: Dr. Hargitai Máté
  • drhargitai.hu
Forrás: drhargitai.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.