90 órát töltött a romok alatt a török nő és újszülött kisfia: így élték túl a szörnyűségeket

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ercin Erturk -
Török-szíriai földrengés túlélés borzalom szörnyűség újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 33 éves Nekla Kamuz alig tíz nappal második kisfia születése után élte át a földi poklot Törökországban. Csodával határos módon az édesanya és újszülött gyermeke túlélték a földrengést, pedig négy napot töltöttek a romok alatt.

A 33 éves török anyuka második fia, Jagiz január 27-én született. Nekla épp a fiát etette, amikor összedőlt az épület, amiben addig éltek a Szamandag nevű településen. A nő a BBC-nek mesélte el, hogy amikor a rengések elkezdődtek, férjével elindultak egymás felé a lakásban, de egy hatalmas szekrény a férjére dőlt, és elvágta az utat közöttük. Utána egy pillanat alatt leomlott a fal, és az egész épület megrogyott: a nő egy emelettel lejjebb zuhant.

Az édesanya hiába kiabálta a többi családtag nevét, senki nem válaszolt, ő pedig a mellkasán fekve találta magát, karjaiban újszülött gyermekével. Nekla és Jagiz közel négy napot töltöttek el ebben a helyzetben, és csak egy melléjük zuhant szekrénynek köszönhetően maradtak életben, így ugyanis nem zúzta össze őket a leomló betonlap.

A romok alatt töltött négy napot felidézve elmondta, hogy koromsötét volt, de legalább nem volt hideg. Eleinte próbált kiabálni, törmelékekkel ütötte a szekrényt, hátha valaki meghallja, de mindhiába. Nekla teljesen elvesztette az időérzékét, és csak az tartotta benne a lelket, hogy életben kell tartania Jagizt.

A fiúcska az idő nagy részében aludt, amikor ébren volt, akkor pedig szopizott. Mivel se víz, se élelem nem volt a közelükben, a saját anyatejét próbálta elfogyasztani, nehogy éhen haljon.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Amikor meghallotta a fúrógépek hangját, illetve lépéseket és hangokat érzékelt a távolból, tudta, hogy megmenekültek. Nekla és kisfia nagyjából 90 órát töltöttek a romok alatt, míg végre rájuk talált egy mentőkutya.

Végül a mentők sikeresen kimenekítették az édesanyát és kisfiát: a csecsemőt hőtakaróba tekerték, Neklát hordágyon mentették ki a romok alól. A kórházban kiderült, hogy a család többi tagja is életben van, de súlyos lábsérülésekkel egy adanai kórházba szállították őket. A török édesanya a mentőalakulat mellett kisfiának is nagyon hálás azért, mert tartotta benne a lelket, és ezzel mindkettejük életét megmentette - írja a 444. A török-szíriai földrengés halottainak száma mostanra meghaladta a 28 ezret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.