2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Miért őrülnek meg a nők a sebhelyes férfiakért?

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Tony Bowler/Shutterstock. No use without permission./Tony Bowler -
érdekesség párkapcsolat szex szociológia szexualitás szerelem magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy sebhely gyakran többet mondhat ezer szónál, s izgalmas titkokról is árulkodhat. Vajon hol szerezte az illető és milyen történet rejlik mögötte? És leginkább: miért teszi őt olyan szexivé a látványos sérülés?

Korábban azt feltételezték, hogy a nyugati társadalom az arcon húzódó hegeket nem tartja kifejezetten vonzó jellemzőknek, holott más kultúrák képviselői az érettséggel és az erővel hozzák összefüggésbe ezeket a sérüléseket. Azonban a Liverpooli- és a Stirling Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugati nők igenis dögösnek találják a férfiak hegeit, melyekről legtöbbször az egészséges tettrekészségre és a bátorságra asszociálnak.

A nyugati nők igenis dögösnek találják a férfiak hegeit Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Tony Bowler/Shutterstock. No use without permission./Tony Bowler

A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatják a hegek a párválasztást a hosszú és a rövid távú kapcsolatok esetében. Megállapították, hogy a nők rövid távú viszonyok szempontjából a heges fizimiskájú pasikat részesítik előnyben, míg a komoly kapcsolatokban a heges és a heg nélküli arcokat egyaránt vonzónak találják. Az urak ezzel szemben a heges és a sérülésmentes arcú hölgyeket ugyanolyan attraktívnak tartják mindkét típusú kapcsolat esetén.

A férfi és női résztvevőknek baleset vagy betegség okozta sebhelyekkel tarkított arcokról készült felvételeket mutattak, majd megkérdezték őket, mennyire gondolják alkalmasnak viselőiket a hosszú és a rövid távú kapcsolatokra.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy több közös vonásunk akad a nyugati kultúrától eltérő nemzetekkel, mint eddig hittük. Például az a nézet, hogy a hegeket az erő szimbólumának tartjuk, megegyezik a venezuelai Yanomama törzs témába vágó hiedelmeivel.

A harcok hevében szerzett hegeket testfestékkel hangsúlyozzák Forrás: Getty Images/Scott Wallace

Ez a népcsoport rituális összecsapások során teszteli a törzs férfitagjainak állóképességét, akik aztán a harcok hevében szerzett hegeket testfestékkel hangsúlyozzák. Ez a tradíció összhangban van a történelmi nyugati kultúra szúrófegyverekkel vívott párbajaival, melyek résztvevői gyakran lettek gazdagabbak kisebb-nagyobb vágásokkal. Ezeket a sérüléseket többnyire tisztelet övezte, mivel arról árulkodtak, hogy viselőjük bátran kockáztatta az életét és tehetségesnek bizonyult a párharcok során.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.