4,4 milliárdos kártérítést kap a férfi, aki 32 évet ült börtönben olyan gyilkosságokért, melyeket nem ő követett el

ártatlanság kártérítés börtön rekord
Victor Rosariót 24 évesen tartóztatták le1982-ben, majd elítélték gyújtogatásért és gyilkosságért egy olyan tűz miatt, amely nyolc ember, köztük öt gyermek halálát okozta a Massachusetts állambeli Lowellben.

A férfi beismerő vallomást tett, de az ítéletet végül 2014-ben hatályon kívül helyezték, mert a fellebbviteli bíróság arra gyanakodott, hogy nem önszántából tette meg. Ezt követően kiengedték a börtönből, a kerületi ügyész pedig úgy döntött, hogy az ügyet nem viszik újabb tárgyalásra.

Most Rosario elnyerte New England történetének legnagyobb kártérítését: 13 millió dollárt, azaz 4,4 milliárd forintot kapott azért, mert több mint három évtizedet kellett rácsok mögött töltenie, ártatlanul.

Az egyezség bejelentése után Rosario ezt mondta:

„Ma véget ér ez a fejezet, és egy új fejezet kezdődik az életemben. Soha semmi sem tudja kárpótolni azokat az éveket, amelyeket elvettek tőlem, és arra kérem az igazságszolgáltatást és az egyetemeket, hogy készítsék fel az ügyvédeket, ügyészeket és nyomozókat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy többé ne történhessen meg senivel az, ami velem történt, ne vegyék el egyetlen ártatlan ember jövőjét se."

Rosario jogi csapata azzal érvelt, hogy a férfi, akit néhány órával az egyik lowelli lakóházban történt tűz után letartóztatták gyújtogatás és gyilkosság miatt, az eset idején a házban tartózkodott, és megpróbálta megmenteni a bent lévő embereket.

Május 3-án, szerdán a bostoni tárgyalóterem előtt állva Rosario ezt mondta újságíróknak: „A szememmel próbáltam közölni, hogy ártatlan vagyok. Akkoriban senki sem hitte el."

Évekbe telt, mire hittek neki.

Ügyvédei szerint, mielőtt nyolcszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték volna, Rosariót a rendőrség beismerő vallomásra kényszerítette.

Az egyik ügyvéd, Mark Loevy-Reyes azt mondta: „Soha nem volt semmilyen tárgyi bizonyíték arra, hogy gyújtogatás történt a Decatur utcában. Egyetlen bizonyíték sincs erre, ám mivel néhány órával később a nyomozók megállapították, hogy gyújtogatás történt, találniuk kellett egy gyanúsítottat. Beismerő vallomást kényszerítettek ki, miután egész éjszaka ébren tartották a gyanúsítottat. Victort traumatizálták, mert gyerekeket próbált megmenteni az égő tűztől. Hallotta a sikolyaikat. Nem aludt. És egy egész éjszakás kihallgatás után azt mondták neki, hogy „ha aláírja ezt a papírt, mehet".

Az ártatlanul elítélt férfi számára a legnehezebb az egészben az volt, hogy elmagyarázza a Puerto Ricoból őt rendszeresen látogató édesanyjának, hogy élete végéig börtönben lesz. Az utolsó tallozűsukkor anyja elmondta, hogy az lesz az utolsó alkalom, hogy látják egymást. A nő 2007-ben elhunyt -írja az Unilad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.