Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak

Forrás: pexels -
borok Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak. A hideg téli estéken inkább a testesebb vörösborokat keresik a legtöbben, nem beszélve a fűszeres forralt borokról. Ezzel szemben a melegebb hónapokban inkább a könnyedebb fehér- és rozé borokat részesítjük előnyben.
Forrás: pexels

A nyári időszakban a többség kerüli a nehéz ételeket, ezek helyett inkább a könnyebb, gyorsabban emészthető, friss fogásokra kerül a fókusz. Ezzel párhuzamosan a borfogyasztás is könnyedebb és frissítőbb irányba tolódik el, nagyobb hangsúlyt kapnak a könnyű, frissítő borok, amelyeket akár szörpökkel, ásványvízzel vagy jégkockákkal is fogyaszthatunk.

Nem csoda, hogy a hazai diszkontláncok polcain is változatos, széles a borkínálat, hiszen az áruházak igyekeznek követni a fogyasztói igényeket. Olyannyira, hogy hazánk vezető diszkontlánca azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a magyar borok nemcsak hazai, hanem határon túli ismertségének növelését. Ezért 2014-ben útjára indította a Lidl Wine Expo Hungaryt, hogy a magyar borok minél szélesebb kínálata váljon elérhetővé nemcsak itthon, de külföldön is. Ezen törekvésének köszönhetően a vállalat 2022-ben 14,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar borágazat bel- és külpiaci értékesítéséhez, mely több mint 60 százalékos növekedést jelent az öt évvel ezelőttihez képest.

2022-ben a hazai borászatok az áruházlánc közreműködésével Európa-szerte 16 országba több mint 200 féle hazai bort exportáltak, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot Anglia és Németország jelentette. Eddig is tudtuk, hogy a magyar borok kiemelkedő minőségűek, de azért ezek az adatok igen szívmelengetőek.

A diszkontlánc tapasztalatai alapján a külpiacokon a legnépszerűbb borfajtáknak továbbra is a Szürkebarát, a Királyleányka és a Furmint bizonyultak, melyekből az elmúlt öt évben 44,7 millió palack fogyott.

Forrás: pexels

A hazai fogyasztók leginkább az illatos borokat, a könnyed rosékat és a tradicionális vörösborokat kedvelik, valamint egyre keresettebbek a különféle habzóborok és pezsgők.

Mutatunk is 3 borból készült koktélreceptet:

1. Habzóborból

Hozzávalók:

● 1 üveg habzóbor (pl. pezsgő, prosecco vagy cava)

● 1 friss citrom vagy lime

● 1 evőkanál cukorszirup

● 2-3 friss málna vagy áfonya

● jégkockák

● mentalevél (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Vágjuk fel a citromot vagy a lime-ot, és facsarjuk ki a levét.

3. Adjunk hozzá 1 evőkanál cukorszirupot.

4. Dobjuk bele a friss málnákat vagy áfonyákat.

5. Öntsük bele az üveg habzóbor felét.

6. Jól rázzuk össze az összetevőket, hogy összekeveredjenek.

7. Szűrjük le a keveréket egy pohárba.

8. Töltsük fel a poharat a maradék habzóborral.

9. Díszítsük a koktélt friss mentalevéllel (opcionális).

10. Élvezzük a frissítő, könnyű habzóbor koktélt!

Ezt a koktélt a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.

2. Fehérborból

Hozzávalók:

● 1 üveg fehérbor

● 1/2 csésze eperszörp

● 1/4 csésze limelé

● 1/4 csésze citromlé

● 1/4 csésze narancslikőr (pl. Cointreau)

● 2 evőkanál cukorszirup

● jégkockák

● friss eper vagy mentalevél (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Öntsük bele az üveg fehérbor felét.

3. Adjuk hozzá az eperszörpöt, a lime és a citrom levét, a narancslikőrt és a cukorszirupot.

4. Rázzuk össze az összetevőket.

5. Töltsük az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.

6. Díszítsük friss eperrel vagy mentalevéllel (opcionális).

Ez a koktél nagyon egyszerűen elkészíthető, és a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.

3. Vörösborból

Hozzávalók:

● 1 üveg vörösbor

● 1/2 csésze friss narancslé

● 1/4 csésze brandy vagy konyak

● 1 evőkanál cukorszirup

● 1 narancs, félbevágva

● 1 citrom, félbevágva

● 1 lime, félbevágva

● fahéjrúd (opcionális)

● jégkockák

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Öntsük bele az üveg vörösbor felét.

3. Adjuk hozzá a friss narancslevet, a brandyt vagy a konyakot és az 1 evőkanál cukorszirupot.

4. Jól rázzuk össze.

5. Töltsük ki az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.

6. Díszítsük fel a félbevágott narancs, citrom és limeszeletekkel, valamint egy fahéjrúddal (opcionális).

Ez a koktél az édeskés, friss narancslével, a brandyvel és a fahéjrúddal kiegészülve egyedülállóan finom ízt kölcsönöz a vörösbornak. Aki szereti az erőteljesebb, testesebb vörösborokat, és nem szívesen mond le róluk a nyári időszakban sem, azoknak ez a koktél tökéletes választás..

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.