önbizalomhiány Fanny Dr Makai Gábor test bikinialak
Nyakunkon a strandszezon, és sokunkon kettős érzelmek lesznek úrrá. Egyrészt boldogan várjuk, hogy napfürdőzzünk, strandoljunk, másrészt összeugrik a gyomrunk, ha arra gondolunk, mindezt bikiniben kell megtennünk...

Amennyiben nem vagyunk elégedettek a testünkkel, akkor ezt könnyedén leplezzük a szokásos "ápol és eltakar" ruhadarabokkal az év bármely napján – írja a Fanny magazin, hozzátéve: kivétel a strand, a nagy leleplezések színhelye.

Túl fontos lett a külső

A fürdőruhaszorongás több annál, mint hogy nem érezzük magabiztosnak magunkat bikiniben.

– Ahogyan a testünkre tekintünk, komoly hatással lehet arra, hogyan éljük az életünket, ezért a testünkkel való pozitív kapcsolat kialakítása fontos a jóllétünk szempontjából. Sokan hajlamosak vagyunk inkább lemondani bizonyos programokról, mintsem hogy megmutassuk testünket ország-világnak. Ennek oka, hogy olyan időszakban élünk, amikor a külsőségek túlságosan fontos szerepet játszanak az életünkben – mondta a Fanny magazinnak dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

A közösségi oldalakon naponta szembesülünk az irreális elvárásokkal Forrás: Shutterstock/Harbucks

A közösségi oldalakon naponta szembesülünk az irreális elvárásokkal és normákkal, nem látunk mást, csak tökéletes idomokkal megáldott gyönyörűségeket, akik persze mind 50 kiló alatti testsúllyal rendelkeznek.

Minden létező csatornán arra figyelmeztetnek minket, hogy itt az ideje beköltöznünk a konditerembe, megküzdeni a bikinitestért. Pedig a lényeg az lenne, hogy egészségesek legyünk, és nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Ehhez pedig feltétlenül szükséges, hogy megtanuljuk és tudjuk szeretni a testünket, elfogadjuk a saját adottságainkat, sőt legyünk rá büszkék, hiszen egészen biztos, hogy nincs még egy pont olyan ember, mint mi. Ez az egyetlen módja annak, hogy szorongásoktól mentesen, felhőtlenül élvezhessünk a nyarat.

Jó, ha tudjuk: nincs olyan nő, aki maximálisan elégedett lenne a testével, és ne szeretne valamit takargatni mások előtt.

Azonban nem árt tudnunk, hogy senki nem azért megy strandra, hogy mi a testalkatunkat kielemezze, hanem azért, hogy jól érezze magát. Miért nem tesszük mi is ezt? Dr. Makai Gábor ad néhány tanácsot, mit tehetünk ennek érdekében.

Kapcsolódjunk a testünkhöz

Nehéz kapcsolatba lépni olyasmivel, amit nem értünk teljesen, és a testünk is ezek közé tartozik. Csodálatos dolgokat tesz értünk minden egyes nap: lehetővé teszi számunkra, hogy mozogjunk, lélegezzünk, táplálkozzunk és örömet szerezzünk magunknak, mégis gyakran semmibe vesszük, és csak ócsároljuk. Rengeteg különböző módja van annak, hogy kapcsolódjunk a testünkhöz és jobban értékeljük azt.

Az egyik a légzés: ezt tudat alatt végezzük, tulajdonképpen nem is mi irányítjuk, hanem a testünk teszi ösztönösen. De ha minden nap időt szánunk arra, hogy végigpásztázzuk a testünket, és észrevesszük, hogyan áramlik a légzés a testünkön keresztül, az erőteljes felismerés lehet számunkra. A tudatos légzésfigyelés segítségével észrevehetjük, melyik testrészünkben, szervünkben tapasztaljuk a különböző érzelmeket, ez segít erősebb kapcsolatot kialakítani a saját szervezetünkkel, tudatosítani, hogy a test nem csak egy ruhadarab, amit éppen viselünk.

Találjunk olyan mozgást, amit szeretünk

Ha minden reggel rosszul vagyunk a gondolattól, hogy ma is le kell menni a konditerembe, és órákon keresztül valami olyan dolgot csinálni, amit rettenetesen utálunk, akkor a lehető legrosszabb úton járunk. Ez semmiképp sem szolgálja a jóllétünket! Az edzésnek nem kell, és nem is szabad olyannak lennie, amitől rettegünk.

Találjunk olyan mozgást, amit szeretünk Forrás: Shutterstock/Kamil Macniak

Manapság rengeteg mozgásformából válogathatunk: kizárt, hogy ne találjuk meg azt, ami tényleg a miénk: az otthonunk kényelmét szolgáló online óráktól kezdve a futócsoportokon át a spinningig, a piláteszig, a jógáig, a bokszig, de a lista szinte végtelen.

Hasonlóan az ételekhez vagy a ruhákhoz, nem mindenki ugyanazt szereti, és időbe telik, amíg megtaláljuk, amit élvezettel csinálunk. A test megmozgatásának és az izzadásnak szórakoztatónak kell lennie, elvégre a testmozgás endorfint szabadít fel. Testünk jól érzi magát sportolás után, és ha megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat az edzéssel kapcsolatban, az segít abban, hogy még jobban szeressük és értékeljük a testünket.

Változtassuk meg a gondolkodásunkat

Régóta halljuk, hogy nőként egy bizonyos módon kell kinéznünk ahhoz, hogy boldogok legyünk, szerelmet találjunk és sikeresek legyünk. Így nem csoda, hogy szorongunk amiatt, hogy hogyan néz ki a testünk. El kell felejtenünk mindent, amit eddig belénk sulykoltak, és újra kell tanulnunk, hogy mi a testpozitivitás.

Néha ez komoly belső munkát jelenthet egy terapeutával, hogy megnézzük, miért nem szeretjük a testünket, vagy hogy megtanuljuk a kritikákat bókokkal helyettesíteni.

Nem számít, hol tartunk az önszeretet útján, néhány egyszerű lépéssel sokat haladhatunk előre. Abban a pillanatban, amikor negatív gondolataink támadnak arról, hogy milyen a testünk, hessegessük el. Írjunk magunknak egy listát a megerősítésekről, amelyekhez folyamodhatunk, amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Mondogassuk magunknak újra és újra, hogy mennyire szeretjük ezt a testet, amíg el nem hisszük.

Csak kényelmesen

Viseljünk olyan ruhákat, amelyekben jól érezzük magunkat! A divatos cuccok ugyan növelhetik az önbizalmunkat, de csak akkor, ha jól érezzük magunkat bennük.

Dobáljunk ki minden olyan ruhadarabot a szekrényből, amelyekben nem érezzük jól magunkat.

Viseljünk olyan ruhákat, amelyekben jól érezzük magunkat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission./Africa Studio

Idén nyáron minden alkalommal, amikor felöltözünk, válasszunk olyan ruhákat, amelyekben a tükörbe nézve azt mondhatjuk: „Szeretem így, ahogy van!" Ugyanez a helyzet, amikor fürdőruhát vásárolunk.

A divatnak egyetlen dolgot kell szolgálnia, hogy jobban érezzük magunkat, amikor magunkra öltjük. Ha ennek az ellenkezőjét teszi, akkor nem végzi a dolgát.

Tisztítsuk meg a közösségi oldalainkat

A közösségi felületünk a miénk és senki másé. Olyan helynek kell lennie, amely szórakoztat minket, ahová azért megyünk, hogy inspirálódjunk és nevessünk. Ha minden alkalommal rosszabbul érezzük magunkat, ahányszor csak bezárunk egy alkalmazást, akkor itt az ideje, hogy kipucoljuk az üzenőfalunkat!

Intsünk búcsút azoknak az edzésvideóknak, amelyek miatt úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég „tónusosak",

vagy azoknak a szupermodelleknek és hírességeknek, akik miatt kétszer is elgondolkodunk azon, hogy egyáltalán méltóak vagyunk-e arra, hogy kilépjünk az utcára. Ha ezektől a posztoktól rosszabbul érezzük magunkat, akkor nem szolgálják a jóllétünket, nincs rá szükségünk. Inkább keressünk rá olyan fotókra, edzésekre, amelyek inspirálnak, motiválnak és megnevettetnek minket. Ha az alkalmazások összességében túl soknak bizonyulnak, próbáljunk meg egy kis szünetet tartani.

A közösségi média nagy hatással van a mentális egészségünkre és arra, ahogyan a testünkre tekintünk - győződjünk meg róla, hogy az önszeretet pozitív eszköze, és nem az ellenkezője.

Kikkel barátkozunk?

A félelmek és aggodalmak leküzdéséhez kulcsfontosságú, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik törődnek velünk, különösen a testképet illetően. Kerüljük azokat a „barátokat", akik rendszeresen ítélkeznek vagy kritizálnak minket a megjelenésünk vagy az öltözködésünk miatt. Ne felejtsük el: éppen az önostorozástól szeretnénk megszabadulni, nem pedig ebben parterekre találni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.