Minden barátnőd irigyli majd a gardróbodat

Forrás: Shutterstock -
ruhatár ruha gardrób
A gardrób tervezésénél az a legfontosabb szempont, hogy mit és hogyan szeretnénk benne tárolni: mit fogunk felakasztani, mit raknánk polcokra és mit fiókokba. Ha ezeket a funkcionális igényeket tisztáztunk, második lépésként foglalkozhatunk a frontok kialakításával, az ajtók, fiókelőlapok kiválasztásával. Íme a Lakáskultúra szakértőinek tanácsai!

Egy kis ergonómia

Bármekkora is a lakásunk, beépített bútorral tudjuk a legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet, hiszen méretre gyártott darabokkal minden kis zugot bevonhatunk a tárolásba.

Hasznosíthatjuk például a lépcső vagy a ferde falsík alatti holtteret,

de akár a kisebb beugrót is. Ha egy külön helyiségben rendezzük be a gardróbot, akkor még ajtókat sem kell tennünk a polcok, fiókok, akasztórudak elé.

Miután felmértük a rendelkezésre álló helyet és a szükségleteinket, fordítsuk figyelmünket a belső kialakításra. Az akasztórudat maximum 180 cm magasra tegyük, így érjük el kényelmesen (ide hosszú – pl. estélyi – ruhákat akaszthatunk), kabátoknál a 140 cm-es magasság ideális, dzsekiknél, zakóknál pedig elég 100-110 cm. Blúzokhoz, ingekhez 80 cm-re erősítsük a rudat. Ezeket az akasztós részeket akár egymás alá is rakhatjuk.

A szekrény mélységére minimum 60 cm-t számoljunk, itt már kényelmesen elfér bármilyen vállfa.

Fiókokat csak olyan magasságig érdemes alkalmazni, ahol még belelátunk, ha kihúzzuk (ez átlagos magasságnál 100-110 cm). Ha a fiókos rész nincs egybeépítve a gardrób többi részével, a mélység lehet 40 cm, ennél kisebb mélységű fiókba azonban nagyon kevés dolog fér el. A polcokat egymás fölé, 30-35 cm távolságra tervezzük, így jó eséllyel nem dőlnek le az összehajtogatott ruhák.

Forrás: Shutterstock

Praktikus kellékek

Nagyon hasznos apróság a zoknirendszerező, ugyanis segítségével páronként elkülönítve tárolhatjuk a zoknikat, valamint a karikaszerű övtartó akasztó, amelyre felfűzhetjük az öveket, így nem csúszkálnak le a polcokról, és nem törnek meg az összehajtás következtében. A nyakkendőket akasszuk egy kihúzható akasztóra, a szekrény aljára pedig szereljünk kihúzható cipőspolcot vagy fémkosarat is.

Nagyon magas gardróboknál jó szolgálatot tesz a ruhalift, így anélkül érjük el az akasztós ruhákat, hogy létrára kellene másznunk.

A tolóajtók olyan helyeken kínálnak egyszerű megoldást, ahol vagy kevés helyünk van az ajtók nyitására, vagy olyan szélesek az ajtószárnyak, hogy nehéz nyitogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.