A krumplipüré a köretek királya: íme, a változat, amit vegánok is fogyaszthatnak

ebéd köret krumplipüré vegán
A krumplipüré az a köret, amivel sosem foghatunk mellé. A felnőttek és a gyerekek egyaránt szeretik, gyorsan elkészül, ráadásul olyan változatban is megcsinálhatod, hogy a vegánoknak se kelljen kihagyniuk!

Ugyan a krumplit a diétázók előszeretettel mellőzik, a szervezetünk számára fontos tápanyagokat tartalmaz. A keményítőtartalma ismert, de emellett még C-vitamint, B-vitamint, káliumot és vasat is tartalmaz. Arra azonban figyelnünk kell, hogyan készítjük el, ugyanis ha felkockázva főzzük meg, sok ásványi anyagot elveszítünk, ezért javasolt egészben főzni akkor is, ha pürét készítünk - írja a Mindmegette.

A krumplipüré akkor is finom, ha nincs benne tejtermék Forrás: Shutterstock

A krumplipüré nemcsak a vasárnapi ebédek sztárja, bármelyik hétköznapon is bevethető. Nem csak a szaftos ételek kiváló kiegészítője, ráadásul nagyon kreatívan fűszerezhető, attól függően, mi mellé tálaljuk. Lehet kellemesen selymes állagú, darabosabb, karakteres ízvilágú vagy éppen semlegesebb. A varriációinak csak a képzeletünk szab határt! Ezt a köretet ráadásul akkor is tálalhatjuk, ha vegán vendéget várunk. Íme, így készítsük el a krumplipürét, ha olcsón finomat akarunk főzni!

Hozzávalók:

  • ½ kg burgonya
  • 0,6 dl zöldségalaplé
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tengeri só
  • csipet frissen őrölt fekete bors
  • friss metélőhagyma

Elkészítés:

  1. A krumplit alapos mosás után héjastól kezdjük el főzni, a sót akkor adjuk hozzá, amikor felforrt a víz. Ne lobogó vízben, hanem lassan párolva főzzük még 20-30 percig fajtától függően. Amikor megpuhult, a főzővízből rakjunk félre 2,5 decit.
  2. A burgonyát ezután lecsepegtetjük, majd az edényben hagyjuk hűlni, hogy a felesleges nedvesség távozzon, majd félretesszük és lefedjük.
  3. Eközben a fokhagymát olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk az alaplevet és összeforraljuk.
  4. A levet ráöntjük a krumplira, fűszerezzük, majd villával vagy burgonyanyomóval összetörjük. Ha túl száraznak ítéljük meg, adhatunk hozzá a félretett főzővízből.
  5. Metélőhagymával a tetején tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.