Ez történik a testeddel, ha teljesen lemondasz a koffeinről

Forrás: Shutterstock -
elvonás feszültség szervezet kávé koffein
Kávézni szinte mindenki szokott, abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy a koffein tulajdonképpen legális drog, amely a szervezetünk működésébe nagy mértékben beleszól. Az EatingWell összeszedte, mi történik a testünkben, ha végleg felhagyunk a koffein fogyasztásával.

Sokan, ha elálmosodnak, azonnal kávéért vagy kóláért nyúlnak, hogy valahogy átvészeljék a napot. Ha egyet-egyet iszunk, az persze nem gond, de ha már óránként koffein kell ahhoz, hogy ébren maradjunk, ideje elgondolkoznunk azon, hogy más alternatívát válasszunk.

Ha úgy döntesz, hogy lemondasz a koffeinről, tudnod kell, nem azonnal tapasztalsz "csodálatos változást" - előbb rosszabbul fogod érezni magad, és csak egy idő után érzed a pozitív hatásokat. Az első időkben még akkor is meg fogod érezni a koffeinelvonás tüneteit, ha csak napi egy csészével fogyasztottál. Nézzük, mik ezek!

Koffein nélkül is lehetsz energikus. Ezt a hét természetes élénkítőt neked is ki kell próbálnod!

Fejfájás

A koffeintartalmú italok rendszeres fogyasztása merevebbé teheti az ereket, ami a véráramlást rontja. Ha nem fogyasztasz koffeint, az erek visszaállnak normál méretükre, ami átmeneti fejfájást okozhat. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy ne koffeintartalmú fejfájáscsillapítót vegyünk be, hiszen azzal fenntartjuk a függőségünket.

Székrekedés

A kávéban lévő koffein serkenti a vastagbél izomzatának aktivitását, ezért van az, hogy sokaknak szükségük van a reggeli kávéra ahhoz, hogy vécére tudjanak menni. Ha elhagyjuk a kávét, az egy ideig székrekedéshez vezethet. Ezt azonban ki tudjuk küszöbölni azzal, ha sok rostot és folyadékot fogyasztunk.

Sok pozitív hatása lehet, ha felhagyunk a koffeinfogyasztással. Forrás: Shutterstock

És akkor jöjjenek az átmeneti nehézségek utáni jótékony hatások!

Szép fogak, jó lehelet

Ha lemondasz a koffeinről, fehérebbek lesznek a fogaid és a leheleted is kellemesebb lesz.

Kevesebb feszültség

A sok koffein izgatottá, feszültebbé tesz. Ha nem iszol kávét, ez csökkenni fog, sokkal nyugodtabb leszel, hiszen nem ingereled túl az idegrendszeredet.

A kávé, illetve a koffein egyik legáltalánosabban ismert hatása az, hogy élénkít. Túlfogyasztásának egyik egyértelmű jele, hogy minden egyéb ok nélkül idegesek leszünk. Erről itt írtunk bővebben.

Fogyhatsz is

Ha eddig üresen ittad a kávét, akkor a testsúlyodat nem befolyásolta. Ám, ha kapucsínót, tejeskávét fogyasztottál, netán cukrot is tettél bele, akkor a kávé elhagyásával a sok kicsi sokra megy elve alapján lassan a súlyodból is veszíthetsz. Persze csak akkor, ha kávézás helyett nem nassolgatsz.

Javul az alvásminőséged

Dr. Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának igazgatója elmondta, hogy a koffeinfogyasztás drasztikusan befolyásolja az alvásunk minőségét, még akkor is, ha utoljára délben kávéztunk. Amennyiben elhagyjuk a koffeint, este könnyebben elalszunk, és az éjszakai alvásunk is pihentetőbb, nyugodtabb lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.