Energikusan koffein nélkül: 7 természetes élénkítő, melyeket ki kell próbálnod!

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 RossHelen/Shutterstock. No use without permission./Rosshelen -
spirulina magazin guarana kávé kombucha maca por ginzeng koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan azonnal a koffeintartalmú italok után nyúlnak, ha úgy érzik, energiaszintjük csökkenni kezd a nap folyamán. De mi a megoldás, ha szeretnél egészségesebb alternatívákra váltani?

Összegyűjtöttünk hét természetes élénkítőt, amelyek nemcsak felpörgetnek, de az egészséged megőrzésében is a segítségedre lehetnek.

Macagyökér

A maca egy perui-bolíviai növény, amelyet évezredek óta használnak táplálékként és gyógynövényként. Úgy tartják, hogy amellett, hogy gazdag tápanyagokban, növeli a teljesítményt és a hormonrendszerre is csodás hatást fejt ki. Próbáld ki a macagyökér-port turmixokban, müzliben vagy joghurtban!

A macagyökér amellett, hogy gazdag tápanyagokban, növeli a teljesítményt és a hormonrendszerre is csodás hatást fejt ki Forrás: Shutterstock/Ildi Papp

Ginzeng

A ginzeng egy világszerte népszerű adaptogén évelő növény, amely Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. Gyakran használják az energiaszint növelésére, az immunrendszer működésének optimalizálására, az általános jó közérzet fenntartására, sőt, még afrodiziákumként is. Ginzengkivonatot kapszulák, teák és italok formájában találsz a boltokban.

Gyakran használják az energiaszint növelésére, az immunrendszer működésének optimalizálására Forrás: Shutterstock

Illatos rózsásvarjúháj

A rhodiola néven is ismert Illatos rózsásvarjúháj Európa és Ázsia északi területein őshonos. Kutatások szerint javítja a mentális teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, stabilizálja az idegrendszert és növeli az energiaszintet. Rhodiolakivonatot kapszulák és teák formájában vásárolhatsz.

Javítja a mentális teljesítményt, csökkenti a fáradtságot Forrás: Shutterstock/Kostrez

Spirulina

Ez a kék-zöld alga rendkívül gazdag aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kutatások szerint támogatja az immunrendszer egészségét és segít az energia szintjének növelésében. Próbáld ki a spirulinaport turmixokban, salátákban, esetleg palacsinta- vagy tortillatésztában!

Ez a kék-zöld alga rendkívül gazdag aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 boommaval/Shutterstock. No use without permission./Boommaval

Guarana

A guarana egy élénkpiros termésű dél-amerikai növény, amely természetes módon tartalmaz koffeint, de enyhébb és hosszabb távú élénkítő hatást biztosít, mint a kávé. A guaranakivonat általában kapszulák, porok és italok formájában kapható az üzletekben.

A guarana termése természetes módon tartalmaz koffeint Forrás: Wikimedia Commons

Kombucha

A kombucha egy erjesztett teaital, amely erőteljes probiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, emellett elősegíti az emésztést és őrzi az immunrendszer egészségét. Bár tartalmaz némi koffeint, a vegyület a kombuchában sokkal kisebb mennyiségben van jelen, mint a kávéban vagy az energiaitalokban. A kombucha rendszeres fogyasztása segíthet növelni az energiaszintet és az általános jó közérzetet.

A kombucha egy erjesztett teaital Forrás: Shutterstock

Chia mag

A chia mag, más néven aztékzsályamag gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban és antioxidánsokban. Ezek a tápanyagok elősegítik az egészséges emésztést és szabályozzák a vércukorszintet, ami hozzájárul az energia szintjének stabilizálásához.

Ha szeretnéd beépíteni ezeket az apró magokat az étrendedbe, érdemes a reggeli müzlidhez, a smoothie-dhoz vagy akár különféle salátákhoz adagolnod őket, hogy élvezd élénkítő hatásukat.

A chia mag, gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban és antioxidánsokban Forrás: Shutterstock/Alexandra Anschiz

Biztonságosak ezek az élénkítők?

Mielőtt bármelyik természetes frissítőt kipróbálnád, érdemes konzultálnod az orvosoddal vagy egy szakemberrel, különösen, ha már meglévő egészségproblémákkal közdesz vagy gyógyszeres kezelés alatt állsz. Amennyiben zöld utat kapsz, bátran kísérletezz a természet üdítő kincseivel, melyek jóval kíméletesebben pörgetnek fel, mint a koffein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.