Költözködési kisokos – Nem kell, hogy rémálom legyen a pakolás!

Forrás: Shutterstock/Fizkes -
pakolás doboz kisokos bútor költözés
Aki már költözött életében, pontosan tudja azt, hogy ez mennyi nyűggel, bajjal járhat, szinte lehetetlen mindenre kellő figyelmet fordítani ilyenkor. Pedig a költözködésnek nem kell nehézkesnek lennie, ha betartjuk a következő remek tippeket! 

Lássuk, hogyan lehet a költözködés könnyű és praktikus!

1. Szelektálás

Ha eldöntöttük, hogy másik otthonba költözünk, kezdjük tiszta lappal az új életet!

Felesleges magunkkal hurcolni azokat a tárgyakat, amelyekre valójában nincs szükségünk, és évekig egy dobozban porosodnának a padláson.

Mivel úgyis pakolnunk kell, gondoljuk végig, hogy mi az, ami tényleg fontos, ami pedig már nem kell, ajándékozzuk el, esetleg adjuk el – talán valaki más örömét lelni majd a számunkra haszontalan darabokban.

2. Dobozolás

Forrás: Shutterstock/Fizkes

A közeli boltokból, szupermarketekből könnyen beszerezhetünk üres dobozokat, de mindenképpen ügyeljünk a méretre, hiszen 10-15 kiló fölött már nem egyszerű mozgatni őket. Jóval a költözés előtt pakoljuk el azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükség a mindennapokban – például a könyveket vagy a nem használt ruhákat –, hogy ne legyenek útban a költözés során.

Minden dobozra írjuk fel, hogy mi van benne, és azt is, hogy törékeny-e. Így nem kell majd egyenként mindegyiket végignézni, hogy megtaláljuk a keresett holmikat, és egyszerűbb lesz a dolgunk a kipakolásnál.

Azokat a dobozokat, amelyekbe törékeny tárgyak, például porcelánok kerülnek, béleljük ki buborékfóliával, illetve – ha olcsóbban szeretnénk megúszni – törülközőt vagy pulóvert is használhatunk erre a célra. A szállítás előtt nézzük meg, hogy minden doboz megfelelően le van-e zárva. Ellenőrizzük a bútorokat is, hogy leragasztottuk-e az ajtókat és a fiókokat.

3. Ki segítsen?


Először érdemes körbe kérdezni a család és a barátok körében, hiszen szeretteink lelkesedése bőven pótolja a profizmus hiányát, mindemellett ingyen dolgoznak. Ám a nagyobb bútoroknál már valószínűleg nem tudnak segíteni, és egy költöztetőcéghez kell fordulnunk.

A végső döntés előtt legalább három cég árajánlatát hallgassuk meg!

Ne csábuljunk el a legkisebb összeg láttán, hiszen az a legfontosabb, hogy a szállítók értsenek a dolgukhoz – így remélhetőleg nem fog semminek sem baja esni.

4. Szállítás


A költözés előtt mindenképpen érdemes a kiválasztott cégnek egy pillantást vetnie a szállítandó bútorokra, és a lehetőségekre, nehogy az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy a kanapé csak az ablakon fér ki, vagy hogy valamit nem lehet jól becsomagolni.

Mindenképpen fontos már előre kigondolni, hogy mi hova fog kerülni az új lakásban!

Ez egyrészt a pakolás sorrendjét is meghatározhatja, és gördülékenyebben fog zajlani a munkálat, ha nem az utolsó pillanatban dől el, mi hova kerül.

5. Túlélő csomag


Pakoljuk be egy dobozba az összes olyan dolgot, melyet egy napig sem szeretnénk nélkülözni: iratok, töltők, alapvető tisztálkodási szerek, törülköző, váltás ruha stb. Ezt a dobozt tartsuk magunknál, és ne bízzuk a költöztetőkre. Ezen kívül érdemes egy „túlélőkészletet" is összerakni: megkönnyítheti a következő napokat, ha kéznél van a kávé, néhány bögre, evőeszközök, tányérok, sőt, még egy vízforraló is nagy segítség lehet.

6. Ügyintézés

szakember Mire figyelj lakásfelújításnál? - Praktikus tanácsok Forrás: Shutterstock

Lépjünk kapcsolatba a helyi önkormányzattal, a mobil- és internetszolgáltatókkal és bankkal, amint megvan a költözés dátuma.

Némelyiknél már hetekkel a költözés előtt át lehet íratni az adatokat.

Szintén hasznos lehet, ha előre keresünk egy szakembert, aki beköti a gázkészülékeket vagy a sütőt, mert ezt egészen biztosan egyik költöztető vég sem fogja elvállalni.

7. Kisállattal


Nyitott ajtók, egy csomó idegen, rengeteg új inger – nem csoda, hogy a költözést a kis kedvencek nem jól viselik. A kutyákat már a költözés előtt érdemes megismertetni az új házzal, hogy ne legyen teljesen ismeretlen számukra.

A végső készülődés és a szállítás idejére kérjünk meg egy ismerőst a felügyeletre, hogy az állat ne legyen láb alatt (amennyiben erre nincs mód, a balesetek elkerülése érdekében zárjuk be egy már kipakolt, üres szobába).

Érdemes kedvencünk dolgait – fekhelyét, tálkáját és játékait – magunknál tartani, hogy mind a régi, mind az új lakásban otthonosan érezze magát.

+1 tipp


A költözködés előtt és után vegyünk ki néhány nap szabadságot, hogy legyen időnk a csomagolásra, készülődésre, aztán pedig nyugodtan kipakolhassunk, így megspórolhatjuk a fölösleges idegeskedést és kapkodást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.