"A testképzavar nehezen gyógyítható szakmai segítség nélkül" - ne félj szakértőhöz fordulni

Forrás: Thinkstock -
pszichológus öngyilkos mentális betegség öngyilkosság testképzavar
A testdiszmorfiás zavar nem egy szokványos negatív énkép, hanem egy olyan mentális betegség, amelyben az érintett személy azt hiszi, hogy a testében komoly hiba van, és ez szorongáshoz, szégyenérzethez vezet.

Ezek az érzések jelentősen befolyásolhatják a közérzetet, és szinte lehetetlenné teszik, hogy az illető normális, kiegyensúlyozott életet éljen. A beteg szinte állandó késztetést érez arra, hogy megpróbálja kijavítani vagy megváltoztatni az észlelt hibát, például sminkeléssel, túlzásba vitt testmozgással vagy műtéttel.

Ez nem normális!

Az arc és az arcvonások – például az orr, az ajak vagy a fülek mérete és alakja, illetve a bőr vagy az arcszín –, a mellek és a has okozzák leggyakrabban a testdiszmorfiás zavarban szenvedő embereknél az aggodalmat.

Úgy érzik, hogy egész egyszerűen nem normális az adott testrészük, és emiatt rettenetesen szégyenkeznek. De bármelyik testrész – beleértve a karokat, lábakat, feneket, nemi szerveket, izmokat és a hajat – a figyelem középpontjába kerülhet. Az izmok vélt hiánya – más néven izomdiszfória – a testdiszmorfiás zavar egyik típusa, amely főként a férfiakat érinti. Ez a hiedelem gyakran téves, és a legtöbb esetben valójában elég izmosak. A testdiszmorfiás zavarban szenvedő személy megszállottan egy bizonyos hibára vagy hiányosságra összpontosít, amelyről úgy gondolja, probléma van vele. Rengeteg időt tölt azzal, hogy megjelenését erre a bizonyos aspektusára összpontosítsa. Ezzel szemben a negatív testképpel rendelkező személyt „csak" a teste mérete vagy alakja foglalkoztatja, és általában elégedetlen vele – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

A testképzavar felnőtteket is érint Forrás: Thinkstock

Melyek a testképzavar tünetei?

Több jele is lehet annak, hogy valaki ebben a pszichés betegségben szenved, függően attól, hogy mi az, amit abnormálisnak talál magában. A tünetek közül jelentkezhet néhány, vagy akár több is.

  • Egyértelműen, ám tévesen azt hiszi, hogy olyan testi hibája van, ami csúnyává teszi őt.
  • Gyakran ellenőrzi a külsejét a tükörben, vagy épp ellenkezőleg: kerüli azokat.
  • Sok sminket használ vagy szakállt növeszt álcázásként.
  • Abnormálisan rengeteg időt fordít arra, hogy ápolja a megjelenését.
  • Állandóan másokéhoz hasonlítja a saját külsejét.
  • Folyamatosan megerősítést keres a kinézetével kapcsolatban és megkérdezi másoktól, jól néz-e ki, de nem hisz senkinek, aki azt mondja, igen.
  • Szigorú, önsanyargató diétát követ.
  • Túlzottan sokat edz vagy nagyon nagy súlyokat emel.
  • Anabolikus szteroidokat vagy étrend-kiegészítőket szed, gyakran túlzott mértékben.
  • Kozmetikai műtéteken vesz részt.
  • Túlzásba viszi szoláriumozást, napozást.
  • Kényszeresen piszkálja a bőrét.
  • Gyakran megérinti a testének nem tetsző részeit.
  • Kerüli, hogy kimozduljon otthonról, másokkal együtt legyen, vagy fényképezkedjen.

Mi okozza?

Feltehetően környezeti, pszichológiai és biológiai tényezők kombinációja. Bár pontosan nem tisztázott, hogy mi okozza ezt a zavart, vannak olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ilyen lehet:

  • A genetika – egyes testdiszmorfiás zavarban szenvedő ember családjában mentális betegség is előfordul. A testdiszmorfiás zavar gyakoribb azoknál, akiknek közeli rokona kényszerbetegségben szenved.
  • Gyakran párosul szorongásos zavarhoz vagy személyiségzavarhoz, esetleg olyan személyiségjegyekhez, mint például a perfekcionizmus.
  • Gyermekkori trauma vagy bántalmazás, beleértve a külsővel kapcsolatos piszkálódást vagy szóbeli bántalmazást is.

Hogyan diagnosztizálják?

A kezelőorvos kérdéseket tesz fel, hogy megerősítse az illető állapotát és annak súlyosságát. Javasolni fogja, hogy a beteg beszéljen pszichológussal vagy más mentális szakemberrel.

Fontos, hogy a kivizsgáláson az érintett őszinte legyen, ne titkoljon el semmilyen apró részletet, vagy olyan tényezőt, amely miatt esetleg szégyenkezik.

Ez feltétlen szükséges a megfelelő diagnózis felállításához és a legjobb kezelés kidolgozásához, emellett azért is lényeges, mert a testképzavarnak vannak közös vonásai a kényszerbetegséggel és egyes evészavarokkal, de ezekkel nem azonos.

Van megoldás!

A testképzavar nehezen gyógyítható szakmai segítség nélkül. Általában nem javul magától, sőt inkább súlyosbodhat megfelelő kezelés hiányában. A legtöbb esetben gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia kombinációja javasolható. A fizikai aktivitás és a testmozgás segíthet a kísérő problémák, például a depresszió, a stressz és a szorongás kezelésében – tanácsolja a pszichológus.

Lehetséges szövődmények

Ez hatással van a kapcsolataikra, a tanulmányaikra, a munkájukra, valamint a mentális és fizikai egészségükre.


Sokan, akiknél ez a rendellenesség fennáll, depresszióban, kényszerbetegségben, szociális szorongásos zavarban vagy étkezési zavarban, például anorexiában is szenvednek. Nehezen fogadják el, hogy a mentális egészségi állapotuk kezelése a legjobb út, ezért inkább a kozmetikai műtétekre vagy egyéb szépészeti beavatkozásokra összpontosíthatnak, mint a vélt problémájuk megoldására. A valóságban ezek a beavatkozások nem vezetnek célra, nem lesz elégedettebb tőle a páciens, sőt gyakran csak tovább súlyosbítja a bajtFannynak

Hogyan készüljön a kivizsgálásra?

  • Alaposan át kell gondolni, mit szeretne elérni, mitől szeretne szabadulni.
  • A látogatás előtt írja le azokat a kérdéseket, amelyekre választ szeretne kapni.
  • Vigyen magával valakit, aki segít feltenni a kérdéseket, és megjegyezni, amit a kezelőorvos mond.
  • A látogatáskor írja le az új diagnózis nevét, valamint a kapott gyógyszereket, kezeléseket vagy vizsgálatokat.
  • Tudja meg, hogy ezek miként segítenek, és tájékozódjon az esetleges mellékhatásokról.
  • Kérdezze meg, mire számíthat, ha nem szedi a gyógyszert, vagy nem vesz részt a terápiákon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.