Keresed az utad? Tudd meg, hogy a 8 intelligenciából melyik jellemző rád!

önismeret pszichológia magazin intelligencia tehetség
Az ember sokszor hasonlítgatja magát másokhoz, pedig mindannyian másban vagyunk jók, van, aki könnyedén tanul nyelveket, más játszva megold egy egyenletet, míg a harmadik ember a sportban teljesít kiemelkedően. A többszörös intelligencia elmélet nyolcféle, egymástól független intelligenciát különböztet meg, ami segít nekünk megtalálni, melyik foglalkozás vagy hobbi illik hozzánk a legjobban.

Howard Gardner, a Harvard egyetem pszichológusa és professzora 1983-ban írta meg Frames of Mind című könyvét, melyben azt állította, hogy nyolc, egymástól független emberi intelligencia létezik, ami azt jelenti, hogy mindannyian másban vagyunk tehetségesek. Ha igazán kiemelkedőek szeretnénk lenni valamiben, akkor érdemes megismerni azt a területet, ami legközelebb áll hozzánk és ebből kihozni a legtöbbet. Természetesen minden emberben megtalálható mind a nyolc intelligencia, de különböző mértékben. Te melyikben vagy a legerősebb?

Minden emberben megtalálható mind a nyolc intelligencia, de különböző mértékben. Te melyikben vagy a legerősebb? Forrás: Shutterstock/Diignat

Térbeli intelligencia

Aki ebben erős, az képes a többdimenziós gondolkodásra, jól tud térben tájékozódni, kedveli a grafikonokat, az ábrákat és a mentális képalkotást. Közülük kerülnek ki a pilóták, orvosok, divattervezők, mérnökök, festők és művészek - írja a CNBC.

Testi-kinesztetikus intelligencia

A képesség arra, hogy tudjuk, hogyan hozzuk ki a testünkből a legtöbbet, hogyan kontrolláljuk a mozdulatainkat, de az is ide tartozik, hogy a kezünkkel képesek vagyunk alkotni. Ez az intelligencia jellemző leginkább a sportolókra, táncosokra, színészekre, kézművesekre, de ide tartoznak a szerelők és az építészek is.

Zenei intelligencia

Érzékenység a ritmusra, a hangmagasságra, hangnemre, dallamra és hangszínre. Általában az énekesek, zenészek, karmesterek és DJ-k, akik a legmagasabb zenei intelligenciával rendelkeznek.

Nyelvi intelligencia

Aki ebben erős, az képes jól bánni a szavakkal, könnyen kifejezi magát, szépen fogalmaz, jó a történetírásban, az információk memorizálásában és az olvasásban. Közülük kerülnek ki a költők, írók, újságírók, szerkesztők, jogászok és nyelvtanárok.

Logikai-matematikai intelligencia

Talán nem okoz túl nagy meglepetést, hogy ide tartoznak azok az emberek, akik képesek a logikus gondolkodásra, a matematikai műveletek végrehajtására, könnyen meglátják a rejtett összefüggéseket és tökéletesen eligazodnak a számok világában. Általában közülük kerülnek ki a matematikusok, könyvelők, tudósok, szoftverfejlesztők, mérnökök és a közgazdászok.

Forrás: Shutterstock/Imageflow

Interperszonális intelligencia

Aki ebben kiemelkedő, az könnyen tud kapcsolódni másokkal, ösztönösen ráérez mások hangulatára, érzéseire, temperamentumára és ezáltal könnyebben találja meg velük a hangot, jobban megérti és motiválja őket. Az interperszonális intelligencia szükséges a jó kommunikációhoz, konfliktuskezeléshez, így vezetőknél kifejezetten fontos tulajdonság. Ide tartoznak az értékesítők, pszichológusok, coachok, politikusok és publicisták is.

Intraperszonális intelligencia

Képesség arra, hogy felismerjük a saját testi, lelki szükségleteinket, minél jobban megismerjük önmagunkat, a saját érzéseinket és ezáltal jobban tudjuk kezelni őket. Szerencsére manapság már egyre nagyobb divat a tudatosság, ami azt jelenti, hogy nem csak élünk bele a vakvilágba, hanem szeretnénk megérteni, hogy miért úgy működünk, ahogy. Akik erősebbek az intraperszonális intelligenciában, ők általában szeretnek az élet értelmén filozofálni, közülük kerülnek ki a filozófusok, terapeuták, vállalkozók, elméleti szakemberek és tanácsadók.

Természeti intelligencia

Képesség arra, hogy megértsük a természet működését, beleértve a természeti jelenségeket és a növényekkel és állatokkal való bánásmódot. Leginkább a geológusok, gazdálkodók, botanikusok, biológusok, állatorvosok és virágárusok tartoznak ebbe a csoportba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.