A sírhelyek gondozásának lépései: tedd szebbé az emlékezést

fényviszony síremlék gondozás magazin sír
Tekintettel a lehetőségekre, valódi kiskertté alakíthatjuk szeretteink végső nyughelyét, hogy ezáltal is szebbé tegyük az emlékezést.

Szempontok

Vegyük figyelembe a sírhely típusát (egyszerű magas vagy kőszegéllyel határolt hant, részben vagy teljesen kővel borított sír), a fényviszonyokat (napos, félárnyékos/árnyékos), valamint a talaj tulajdonságait (kötött vagy könnyen kiszáradó homokos). Beültetés előtt tájékozódjunk a helyi előírásokról (stílus, növénymagasság). A későbbi fenntartás miatt nem mellékes, milyen gyakran tudunk kilátogatni a temetőbe.

Vegyük figyelembe a sírhely típusát, a fényviszonyokat valamint a talaj tulajdonságait Forrás: Shutterstock/./Ingo Bartussek

Kevés törődést igénylő növények

A sziklakerti évelők, továbbá a terülő vagy alacsony termetű bokros lombhullatók, illetve örökzöldek elviselik az aszályos időszakokat, és zárt csoportjuk elfojtja a gyomot. Napon egész éves takarást ad pl. a henye és a nehézszagú boróka, a párnás törpefenyő, a cipruska, a kövirózsa vagy a törpe japán kecskerágó. A cserjés pimpó, a varjúháj, a törpe borbolya, madárbirs és oregoni hamisciprus napot-félárnyékot, a japán dérbabér, a mahónia, a borostyán, a japán kövérke vagy a kis meténg árnyékot kedvel. Mindet ősszel célszerű elültetni, mert a természetes csapadék elegendő nedvességet szolgáltat a begyökeresedésükhöz.

Megbírságoltak egy római temetőt, mert felvésték az anyák nevét az elvetetett magzataik sírjaira

Formák és színek

A fejfa vagy sírkő mellé bókoló fácskát, pl. szomorú kecskefűzt, eperfát és díszalmát vagy csüngő vérbükköt, japánakácot, a félig kővel borított sírra pozsgásokat, pl. kövirózsát ültethetünk, a teljesen fedett sírra cserepes növényeket tehetünk. Kőtálban ősszel is hosszan díszlenek az örökzöldeket vidámító krizantémok, árvácskák és erikák. Világos síremlékhez sötétebb lomb- és virágszínek, sötét kőhöz világosak illenek. A kiültetésekben kombinálhatjuk az oszlopos, gömb és terülő formákat, de törekedjünk a harmóniára, és ne alkalmazzunk túl sok színt, illetve növényfajtát!

Tipp!

Olyan növényeket ültessünk, amelyek fejlődő gyökérzete nem károsítja a sírkövet és az utakat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.