Japánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei - 4 dolog, amit ott másképp csinálnak

Shokuiku egészséges táplálkozás Japán magazin gyerek
Japánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei és ez nem véletlen. Olyan rendszert építettek ki, amelyben egészen óvodás koruktól fogva tanulják, milyen nagyon fontos az, hogy mit fogyasztanak. Kiderült, hogy mit csinálnak ott másként és miért működik.

Japánban 1896-ban Sagen Ishizuka, az úttörő orvos és gyógyszerész megalkotta a „shokuiku" nevű filozófiát, amely két szóból származik, amelyek jelentése "enni" és "növekedni". Ez arra ösztönzi a szülőket és az iskolákat, hogy tanítsák meg a gyerekeknek, honnan származik az ételük, és hogyan hat az az elménkre és a testünkre.

A koncepció a japán kultúra szerves részét képezi, és ez az egyik fő oka annak, hogy ott élnek a világ legegészségesebb gyermekei.

Ennek bevezetésére azért volt szükség, mert a nyugati gyorséttermek elterjedésével egyre nagyobb aggodalomra adott okot az elhízás és a metabolikus szindróma növekedése a középkorú férfiak körében. Emellett a gyermekek elhízása is fontos egészségügyi problémává vált. A japán kormány ezért kötelezővé tette a táplálkozással és az élelmiszerek eredetével kapcsolatos oktatást, kezdve a Shokuiku alaptörvénnyel 2005-ben, majd 2008-ban az iskola-egészségügyi törvénnyel. De mit is jelent a gyakorlatban eszerint a filozófia szerint élni és nevelni a gyerekeket?

Korán bevezetik a shokuikut

A japán orvosok már a várandós anyákat is arra bátorítják, hogy ragaszkodjanak az úgynevezett ichiju-sansai kiegyensúlyozott étkezési stílushoz. Az ichi egyet jelent, a ju pedig levest, míg a san hármat, a sai pedig ételeket – tehát az ichiju-sansai szó szerint azt jelenti: „Egy leves, három étel". Az egyik oka annak, hogy a japánok annyira szeretik az ichiju-sansait az az, hogy mennyire egészséges.

Japánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei. Forrás: Shutterstock/Kazoka

Ebben a menüben az emberek általában rizst esznek az energiaadó szénhidrátért és levest a hidratálásért, miközben a hozzá tartozó ételek tápanyagtartalma mindent kiegyensúlyoz.

A lényeg annak a biztosítása, hogy az összetevők és az alkalmazott főzési módok ne ütközzenek egymással. A főételek általában fehérjében gazdag ételeket tartalmaznak, mint például hal, tojás vagy tofu, míg a köret lehet burgonya, zöldség, bab, gomba, hínár stb., amelyek mindegyike vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. A levessel (gyakran miso levessel) minden tápanyag gyorsan felszívódik, a zöldségek felmelegítése pedig megkönnyíti a nagy mennyiségben történő fogyasztásukat, ami segít a rostok beépítésében.

Ahogy a gyerekek nőnek, ők is fokozatosan megtanulják az egészséges táplálkozási szokásokat egészen az alapoktól.

Egyes óvodákban a gyerekek zöldségeket szednek, hogy azt fogyaszthassák ebédre, míg az általános iskolákban megismerkednek a zöldségeket, halakat és más élelmiszereket előállító gazdaságokkal.

A bento dobozok a sztárok

A japán általános és középiskolák több mint 95 százalékában van iskolai ebédrendszer. Az ételeket táplálkozási szakemberek tervezik meg, és a diákok aktívan részt vesznek az ebéd felszolgálásában.

Bár sok óvoda is biztosít ebédet,

a házi készítésű bento dobozok fontos szerepet játszhatnak a shokuiku népszerűsítésében.

Az óvodákban arra ösztönzik a gyerekeket, hogy beszélgessenek arról, kinek mit rejt a doboza, ami egyrészt élvezetessé teszi az ebédidőt, másrészt a gyerekek bátrabban próbálnak ki így újdonságokat - vagy őszintébben fejezik ki nemtetszésüket bizonyos ételekkel kapcsolatban.

A bento dobozok preferálása a gyorséttermi ételek helyett lehetővé teszi a gyermekek számára azt is, hogy állandóan szezonális zöldségeket és gyümölcsöket egyenek,

miközben elkerülik a magas zsírtartalmú ételeket és az élelmiszer-adalékanyagokat. Az ételek gyakran helyi, friss alapanyagokból készülnek, például sült tőkehal csemegekukoricával és bordáskellel, minestrone levessel és egy doboz tejjel tálalva.

Üdítő helyett inkább vizet vagy teát isznak

A japán gyerekek már kicsi koruktól fogyasztják az árpateát, amely ásványi anyagokban gazdag és koffeinmentes. Ez a japánoknál minden korosztály körében népszerű ital, és remek alternatívája a cukros teáknak és az ízesített bolti üdítőknek. Segít csökkenteni a napi kalóriabevitelt is.

árpatea Forrás: Shutterstock

A shokuiku otthon is alkalmazzák a szülők: turmixokat készítenekk friss gyümölcsökből és joghurtból, miközben arról beszélgetnek, hogyan nő a gyümölcs, és honnan származik - írja a CNBC.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.