10+1 étel, amelyekkel gyorsan leküzdheted a másnaposságot

Forrás: Shutterstock/Arieh -
másnaposság alkohol szervezet fogyasztás
Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mértékletességről, legyen szó az evésről vagy az ivásról. Ha túlzásba vitted az étkezést, vagy épp a másnapossággal küzdesz, az alábbi ételek segíthethetnek a szervezetednek mihamarabb helyreállni.

A másnaposság egyik elsődleges oka, hogy az alkohol lebomlásakor mérgező melléktermékek keletkeznek, amelyek hozzájárulnak a máj és más szervek gyulladásához. A kutatások azt mutatják, hogy a természetben is előforduló vegyi anyagok gyulladáscsökkentő hatása segíthet a másnaposság elleni küzdelemben - írja a The Sun. Az alábbi ételek emellett pótolják az elektrolitokat, a folyadékot és a tápanyagokat, melyek szintén segítenek a másnaposság enyhítésében a Mirror szerint.

1.) Máriatövis tea

A máriatövis tea vagy étrendkiegészítő fogyasztása erős gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíti az epetermelést, csökkenti a hányingert és az emésztési zavarok tüneteit miközben javítja a gyomor és a bélrendszer mozgását.

2.) Savanyúságlé

A dehidratáltság okozta fejfájás ellen a dehidratáció a leghatásosabb. Az elektrolitokat a legkönnyebben savanyúság-, vagy uborkalé ivásával pótolhatod, de fontos az is, hogy sok vizet igyál a nap folyamán.

3.) Citromhéj

A citromhéjában több antioxidáns található, mint a grapefruit vagy a mandarin héjában, ami segít a méreganyagokkal szemben. Fogyassz citromos vizet, vagy használd ételeidhez a lereszelt citromhéjat.

4.) Gyömbér vagy borsmenta tea

A hányinger érzését már egy gramm gyömbér is képes csökkenteni, mivel nyugtató hatással van az emésztőrendszerre. A borsmenta szintén enyhíti az emésztési panaszokat és a puffadást egy átmulatott éjszaka után.

A tojást bármilyen formában fogyaszthatod, garantáltan segít leküzdeni a másnaposságot. Forrás: Shutterstock/Lenasirena

5.) Tojás

A tojásban sok cisztein nevű aminosav megtalálható, amely a mérgező anyagcsere melléktermékek eltávolításában segít. Emellett fontos fehérjeforrás, miközben különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít, bármilyen formájában is fogyasztod.

6.) Gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, a narancs és más, magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök jótékony hatásúak, mert olyan antioxidánsokat kínálnak, amelyek támogatják a szervezet regenerálódási folyamatát és közben kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat is.

7.) Sovány húsok

Az alkohol megakadályozza bizonyos aminosavak felszívódását, ami hozzájárulhat a másnaposság tüneteihez. Mivel a szervezetünk a fehérjét aminosavakká bontja le, a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása, mint a vörös húsok, a bőr nélküli csirke és pulykahús segít a másnaposság ellen.

Az avokádós pirítós gránátalmával, citrommal és mentával kiválóan hat másnaposság ellen. Forrás: Shutterstock/Arieh

8.) Avokádó

Az avokádó kiváló forrása az elektrolitoknak és a káliumnak, amelyek az alkoholfogyasztás során gyakran kimerülnek. Emellett kifejezetten laktató és hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez is. Pirítóssal fogyasztva igazán hatékony másnaposság ellen.

9.) Levesek

A csirke- vagy zöldségleves alapvető tápanyagokat és hidratálást biztosít, miközben a gyomornak is kíméletes. Egy tál húsleves tökéletes másnaposság elleni orvosság magas nátrium- és elektrolittartalma miatt.

10.) Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék és az összetett szénhidrátok, mint például a zab, a teljes kiőrlésű pirítós és a barna rizs segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Miközben tartósan energiát szabadítanak fel kímélik a gyomrot és szénhidrátot biztosítanak szervezeted számára.

+1) Diófélék

A mandula, a dió és a mogyoró magnéziumtartalma különösen magas, mely alkohol fogyasztásakor szintén kimerülhet. A dióféléket teheted például salátába vagy zabpehelybe is. Fogyasztásuk segít a másnaposság tüneteinek enyhítésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.