férfi egészség fogamzásgátló ultrahang sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ultrahang-hullámok megállítják a herében történő spermium-termelődést. Kutatók azt kezdték el vizsgálni, hogy vajon az ultrahang használható-e reverzibilis fogamzásgátlóként a férfiak esetében.

Korábbi kutatások eredményeire alapozva az Észak-karolinai Egyetemen dolgozó szakértők bíznak az ultrahang nagy sikerében, amely akár 6 hónapig is képes lehet biztonságosan megállítani a spermiumtermelődést a herében. A Bill & Melinda Gates Alapítvány e célra felajánlott 100 ezer dollárja segítségével még több klinikai vizsgálatot tudnak végezni. A kutatók alapvetően azt remélik, hogy ez a módszer új utat nyithat a születés-szabályozásban a világ szerelmespárjai számára.

Dr. James Tsuruta vezető-kutató így fogalmazott: "Úgy gondoljuk, ez lehetőség a férfiak számára egy több mint 6 hónapon át tartó, megbízható, alacsony áron elérhető, hormonmentes fogamzásgátlásra egyetlen kezelés elvégzésével. Hosszútávú célként tűztük ki magunk elé az ultrahangnak terápiás eszközként való használatát és elterjedését a fejlődő országokban épp úgy, mint az "első világ" országaiban. Sportorvosok által vagy fizikai gyógykezelések alkalmával legyen elvégezhető a férfiakon ez a reverzibilis, ám hosszantartó fogamzásgátlás."

Ha a herében egyszer leállt a spermatermelés, és az összes "spermatartalék" kimerült már, a férfi ideiglenesen terméketlenné válik - magyarázzák a kutatók. Projektjük - mely a Nagy Kihívások Feltárásának Támogatása nevet viseli - célja, hogy ezt a technológiát maximálisan biztonságossá és lehető leghatékonnyabbá fejlesszék.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.