Az ultrahang-hullámok megállítják a herében történő spermium-termelődést. Kutatók azt kezdték el vizsgálni, hogy vajon az ultrahang használható-e reverzibilis fogamzásgátlóként a férfiak esetében.

Korábbi kutatások eredményeire alapozva az Észak-karolinai Egyetemen dolgozó szakértők bíznak az ultrahang nagy sikerében, amely akár 6 hónapig is képes lehet biztonságosan megállítani a spermiumtermelődést a herében. A Bill & Melinda Gates Alapítvány e célra felajánlott 100 ezer dollárja segítségével még több klinikai vizsgálatot tudnak végezni. A kutatók alapvetően azt remélik, hogy ez a módszer új utat nyithat a születés-szabályozásban a világ szerelmespárjai számára.

Dr. James Tsuruta vezető-kutató így fogalmazott: "Úgy gondoljuk, ez lehetőség a férfiak számára egy több mint 6 hónapon át tartó, megbízható, alacsony áron elérhető, hormonmentes fogamzásgátlásra egyetlen kezelés elvégzésével. Hosszútávú célként tűztük ki magunk elé az ultrahangnak terápiás eszközként való használatát és elterjedését a fejlődő országokban épp úgy, mint az "első világ" országaiban. Sportorvosok által vagy fizikai gyógykezelések alkalmával legyen elvégezhető a férfiakon ez a reverzibilis, ám hosszantartó fogamzásgátlás."

Ha a herében egyszer leállt a spermatermelés, és az összes "spermatartalék" kimerült már, a férfi ideiglenesen terméketlenné válik - magyarázzák a kutatók. Projektjük - mely a Nagy Kihívások Feltárásának Támogatása nevet viseli - célja, hogy ezt a technológiát maximálisan biztonságossá és lehető leghatékonnyabbá fejlesszék.