[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo]

Bejgli újratöltve - Egy igazán különleges recept

2010.12.16., 11:32|Utolsó módosítás:2013. 11. 27., 13:17|

Bejgliből nem csak mákos és diós létezik! Ha szereted a különlegességeket, próbáld ki a mandulás verziót is.

iStockPhotoHozzávalók 4 tekercs bejglihez:

- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- csipetnyi só

A töltelékhez:

- 25 dkg darált mandula
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg baracklekvárral megkent és sütőben megsütött sütőtök pürésítve
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 5 dkg aszalt áfonya
- 1 dl tokaji aszú
- 1 narancs reszelt héja

A lisztet a vajjal elmorzsolod. A szétmorzsolt élesztőt 1dl meglangyosított tejbe kevered a cukorral együtt és 5 perc után, ha felfutott, a vajas liszthez öntöd. Hozzáadod a tészta többi összetevőjét, és jól összedolgozod. A sima tésztát 4 cipóra osztod, és lisztezett deszkára teszed. Konyharuhával letakarod, és addig keleszted, amíg kb. a duplájára nem nő.
A töltelékhez a cukrot 1 dl vízben felforralod, és azonnal a darált mandulához adod. Hozzáteszed a sárgabaracklekvárt, a pürésített sütőtököt, a tokajiba áztatott áfonyát (1-2 órát hagyd ázni, majd a bort öntsd le róla, így nem fogja elszínezni a tölteléket) és a reszelt narancshéjat. Jól összekevered.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtod. Az egész felületére rákened a mandulás tölteléket, szorosan összetekered, a 2 végét benyomkodod. Mind a 4 gombóccal így jársz el. A tetejét megkened tojásfehérjével, és 1 órára a hűtőszekrénybe teszed. Ezután megint megkened tojásfehérjével, és 1 órát szobahőmérsékleten pihenteted. Előmelegített 170 fokos sütőbe vízzel teli tálkát állíts, hogy gőzös legyen, és a sütiket 30-40 percig sütöd, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha kibírod, megvárod, amíg kihűl. Ha nem, akkor hamarabb megeszed (de akkor szét fog esni). Jó étvágyat!

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

További adatok » Időjárás »

hirdetés