öngyilkosság celeb sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Judy Garland, Lucy Gordon vagy éppen Kurt Cobain - szépek, gazdagok, híresek és sikeresek voltak, mégis úgy döntöttek, hogy eldobják maguktól az életet. Pedig a hírességek élete könnyűnek tűnik, hiszen ők aztán tényleg nem tartanak a törlesztőrészletek emelkedésétől, na meg a munkahelyi létszámleépítésektől. Öngyilkos sztárok nyomában jártunk.



Kurt Cobain (1967-1994)


A Nirvana frontembere 1994. április 5-én lett öngyilkos seattle-i otthonának garázsában: a zenész alig egy hónappal korábban, az együttes európai turnéja idején napokig kómában feküdt gyógyszer-túladagolás miatt, ám az orvosok akkor még meg tudták menteni az életét. Az Egyesült Államokba visszatérve heroinfüggősége miatt elvonókúrára ment, április elsején azonban megszökött az intézetből, és fegyverével vetett véget életének. Bár sokan a mai napig kételkednek abban, hogy Kurt Cobain öngyilkosságot követett el, az biztos, hogy komoly problémákkal küszködött: soha nem tudott beilleszkedni a sztárok világába, nem volt képes elfogadni, hogy minden egyes lépését rajongók és paparazzik tömegei követik. Drogokon és gyógyszereken élt, szakítani akart a zenei élettel, ráadásul a házassága is zátonyra futott a szintén drogfüggő Courtney Love-val. Közös gyermekük, Frances Bean Cobain azóta már felnőtt, ám nem lehetett könnyű gyerekkora a zűrös Love mellett, aki az énekesi babérokra törő lány tizenhatodik születésnapi partijához hátborzongató témát választott: az öngyilkosságot...




Lucy Gordon (1980-2009)

A Szerelem a végzeten, a Még mindig lakótársat keresünk és a Pókember 3. sztárja két nappal huszonkilencedik születésnapja előtt lett öngyilkos párizsi lakásában, miközben barátja a szomszéd szobában aludt. A brit származású színésznő eleinte modellként aratott sikereket, több kozmetikai cég is az ő fotóival népszerűsítette termékeit, később azonban a színészet felé fordult. Halála előtt nem sokkal a karrierje is kezdett fölfelé ívelni, a rengeteg apró szerep után végre egy komolyabb feladat is várt rá a Serge Gainsburg című filmben, amelyet végül halála után, 2010-ben mutattak be. Éppen ezért senki nem értette, miért döntött úgy, hogy véget vet az életének: a találgatások szerint nem tudta feldolgozni egyik legjobb barátjának halálát, aki egyébként szintén öngyilkos lett.




Ruszlana Korsunova (1987-2008)


Bár a gyönyörű kazahsztáni modell nevét itthon csak a divatőrültek ismerték, az arca több világmárka reklámjából, a leghíresebb divatmagazinok címlapjáról és a nemzetközi kifutókról is ismerős lehet. Ruszlana Korsunova mindössze húszéves volt, amikor véget vetett az életének - New York-i kilencedik emeleti lakásának ablakából zuhant ki. A lány néhány hónappal korábban olyan verseket tett közzé az egyik orosz közösségi portálon, amelyek arról árulkodtak, hogy hiába volt sikeres a szakmájában, nem találta meg a boldogságot. Bár a szülei kételkedtek abban, hogy Ruszlana valóban képes lett volna öngyilkosságot elkövetni, néhány közeli barátja szerint a lány nagyon magányosnak érezte magát az Egyesült Államokban, ráadásul folyamatosan attól rettegett, hogy kiöregszik a modellszakmából, és hogy fiatalabbak veszik majd át a helyét. Nem ez volt az egyetlen tragédia a divatvilágban: Korsunova öngyilkossága után pár nappal a 26 éves Hayley Marie Kohle vetette le magát milánói lakásának erkélyéről, nemrég pedig a világ egyik legkeresettebb férfimodellje, a mindössze 22 éves Tom Nicon zuhant ki szállodaszobájának ablakából.




Judy Garland (1922-1969)


Bár sikert sikerre halmozott, felejthetetlen alakítást nyújtott Dorothyként az Óz, a csodák csodája című filmben, ráadásul három gyermeke is született, a visszaemlékezések szerint Judy Garland soha nem volt igazán boldog. Liza Minelli édesanyja évtizedeken keresztül küzdött alkohol- és gyógyszerfüggőséggel, halálát is az altató túladagolása okozta. A 47 éves korában elhunyt színésznő szenvedélybetegsége akkor kezdődött, amikor a Metro-Goldwyn-Mayer leszerződtette: sokak állítása szerint a hollywoodi stúdióban dolgozó fiatal sztároknak amfetamint adtak, hogy bírják a tizenkét-tizenöt órás forgatási napokat. Garland soha nem hitte el magáról, hogy tehetséges és vonzó nő, ráadásul drogfüggősége miatt egy idő után szerepeket sem ajánlottak fel neki, így 1947-ben idegösszeomlást kapott. Több alkalommal is megpróbált öngyilkos lenni, de gyerekei megmentették az életét azzal, hogy a gyógyszeres üvegcsék tartalmát cukorkákra cserélték. Liza Minelli - saját bevallása szerint - mindig az ágya mellett tartott egy gyomorpumpát arra az esetre, ha az anyja ismét begyógyszerezné magát.





Három sztár, akiknek nem sikerült az öngyilkosság


Owen Wilson: az Éjszaka a múzeumban, az Apádra ütök és az Ünneprontók ünnepe sztárja 2007-ben kísérelt meg öngyilkosságot, ám testvére még időben rátalált, és azonnal mentőt hívott hozzá. A pletykák szerint Kate Hudson miatt akart véget vetni az életének, a színésznő ugyanis nem sokkal korábban szakított vele.


Drew Barrymore: a szőke színésznő korán a sztárvilágban találta magát, Steven Spielberg és Sophia Loren keresztlányaként már tizenegy hónaposan reklámfilmben szerepelt. Amikor mások még az általános iskola padjait koptatták, ő már cigarettázott, rendszeresen fogyasztott alkoholt, sőt tizenhárom évesen kokaint is használt. Alig múlt tizennégy, amikor öngyilkossági kísérletet hajtott végre. Sikerült megmenteni az életét, és a féktelen partik helyett ma már szerepei miatt kerül az újságok címlapjára.


Halle Berry: az Oscar-díjas színésznő 1997-ben akart öngyilkos lenni, ekkor vált el David Justice baseballsztártól. Saját bevallása szerint úgy érezte, hogy értéktelen az élete, és hogy senki nem szereti igazán - szerencsére édesanyja rátalált, és pszichiátriai kezelésre küldte lányát.






Öngyilkosság a sztárvilágban - szakértői szemmel
"A tévhitekkel ellentétben nemcsak a kudarcot, hanem a sikert is nagyon nehéz feldolgozni. Főleg akkor, ha valaki egyik percről a másikra vált ünnepelt és dúsgazdag színésznővé, modellé vagy éppen zenésszé" - mondja Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, aki szerint a sztárság jelentős terheket tesz a hírességekre, hiszen folyamatosan meg kell felelniük a különböző elvárásoknak. A nap huszonnégy órájában sikeresnek, szépnek és boldognak kell tűnniük, ez pedig óriási belső feszültséget okozhat. És persze azt sem könnyű elfogadni, ha már nem ők vannak reflektorfényben. "A több évig tartó sztárság után nehéz feldolgozni azt, hogy már nem kapnak főszerepeket vagy éppen lemezszerződést, hogy már nem velük vannak tele az újságok, hogy vissza kell térniük az általunk ismert hétköznapi életbe. Sokan azért nyúlnak alkoholhoz vagy droghoz, mert úgy érzik, csak ez segít nekik abban, hogy ne kelljen szembenézni a valósággal" - teszi hozzá a szakember. Kozma Zoltán szerint nem véletlen, hogy az egykori gyereksztárok közül nagyon sokan küzdenek valamilyen szenvedélybetegséggel, és hogy többen közülük öngyilkosságot kíséreltek meg: Jodie Sweetin, a Bír-lak egykori Stephanie-ja a sorozat után kezdett el kábítószerezni, Az ügyfél című mozisiker egyik főszereplője, a 12 évesen híressé vált Brad Renfo pedig 25 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban. "Veszélyes, ha valaki tizenkét-tizennégy évesen kerül reflektorfénybe. Ebben az életkorban kell reális képet kialakítunk magunkról, meg kell ismernünk a saját személyiségünket, és el kell helyezni önmagunkat a kortárscsoportban. De ha valaki tizenkét évesen már ünnepelt sztár, egyáltalán nem biztos, hogy reális lesz az énképe, ráadásul a tizenévesek életvezetése ilyenkor még labilis" - magyarázza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.