Ciki, ha valaki 15 évesen még szűz - Tinik és a szex

tinédzser felvilágosítás szexualitás tévhitek kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára mindenkinek vannak kínos emlékei abból az időszakból, amikor tiniként a szexualitás világával ismerkedett. Nincsenek ezzel másként a mai fiatalok sem. Dacára ugyanis annak, hogy ma már jóval bátrabban beszélünk a szexről, több meztelenséget látunk a médiában, és a társadalom is szabadabban kezeli a kérdést, a mai tinik hasonlóan kényesen kezelik kezdetben a kérdést, éppen ezért hasonlóan tudatlanok lehetnek, mint a régebbi generációk - a tudatlanság pedig időnként meglepő tévedéseket produkál.

Ciki, aki szűz

A fiatalok egy része mindent elkövet annak érdekében, hogy minél előbb elveszítse cikinek tartott ártatlanságát - időnként bármilyen áron. Felmérések szerint 16 éves korára a fiatalok fele túlesik első szexuális élményén, de nem ritka az sem, hogy az első aktuson 10-11 éves korban esnek át. Itt talán nem is a nemi vágy áll az okok közt az első helyen, sokkal inkább a kíváncsiság és az a tudat, hogy ezáltal felnőtté válnak.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A szüzesség elvesztése érdekében sokan megalázó vagy kényelmetlen szituációkba is hajlamosak keveredni - sátorban, parkban, autóban, kíváncsi szemek kereszttüzében szeretkeznek -, és nem mindig a legmegfelelőbb partnerrel. Az is előfordulhat, hogy a félelem elűzése érdekében alkoholhoz, droghoz nyúlnak, vagyis olyan dolgokra mondanak igent, melyek megítélésére sem készültek fel még lelkileg. Ennek ára pedig legtöbbször nem más, minthogy csalódnak, ahelyett, hogy maradandó, pozitív élményben részesülnének.

Fórum: Mikor világosítsuk fel a gyereket? És hogyan?


Vázába szorult nemi szerv

tudatlanságszüzességkamaszok
szexuális játékszerek
felvilágosítástinik
Minek az óvszer?

szexuális élet kamasz

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

szexuális kapcsolat


Tudatlanok egymás között

A helyzeten jelentősen ront, hogy ha a tinik esetleg mégis tanácsot kérnek, akkor sem a szüleikhez, tanáraikhoz, orvoshoz fordulnak, hanem - általában szintén tudatlan - kortársaikhoz.

A szülőkre is ráfér a felvilágosítás

A szülőknek sajnos sokszor gondot okoz gyermekük felvilágosítása. Egyrészt a mai felnőttek egy része számára is kínos a téma, másrészt sokan nem tudják, milyen életkorban pontosan hogyan kellene beszélni a szexualitásról. Hajlamosak azzal takarózni, hogy a gyerekük még kicsi - lehet akár 14 éves is -, és biztosan nem csinál még "olyat".

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az esetek többségében azonban tévednek, ám ha esetleg mégis igazuk van, akkor sem árt időben szóba hozni a témát, hogy a gyerek ne téves információkkal találkozzon először. A felvilágosításban sokat segíthetnek a szülőknek azok a könyvek, melyek éppen a felnőtteket hivatottak támogatni a gyermek felvilágosításában, de a gyermekeknek szóló hasonló témájú kiadványok közös tanulmányozása is hasznos. Egy őszinte beszélgetés a kamasszal könyv nélkül is segíthet, ha a szülő nem törekszik a túlzott szigorra vagy a már-már kínosnak ható, erőltetett jópofaságra. A gyermek felvilágosítása nem könnyű feladat, de ha már gyermekkorától kezdve - mindig az életkorának megfelelően - elmagyarázzuk neki, hogyan lesz a kisbaba, és válaszolunk a felmerülő kérdéseire, sokat teszünk a jövőbeli szexuális egészségéért.

Tanácstalan vagy a felvilágosítást illetően? Kérdezd szakértőnket, Regős Judit családi tanácsadót!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.htmlElveszettnek érzik magukat a 80-as évek szülötteihttp://www.life.hu/anyaskodj/20110204-elveszett-generaciokent-emlegetik-a-80as-evek-szulotteit.htmlCiki a tetoválás a tinik körében?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110128-tinedzserek-es-a-tetovalasi-szokasok.htmlHisztis és kezelhetetlen? - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110126-alapszabalyok-a-gyermeknevelesben.htmlKiskorúak miniszoknyában az út szélén - Egyre nő a gyermekprostituáltak számahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110124-gyermekprostitucio-kozel-200-millio-kiskoru-van-veszelyben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.