Az őssejttárolás és -felhasználás nyomában

Forrás: Thinkstock -
orvostudomány őssejt őssejtbank család őssejt-beültetés Rokonok gyerek kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejtmegőrzés lehetőségével élnünk? Hogy teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány kérdést, összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt.

Az őssejttárolás, -terápia és -kutatás a mai modern orvostudomány egy lehetséges, biztonságos és kihívásokkal teli lehetősége. Nem fikció, hanem tény, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. Jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte.

Forrás: Thinkstock

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek olyan különleges sejtek a szervezetünkben, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve hogy szöveteket regeneráljanak. Szinte minden szövetben jelen vannak, de az őssejtek alapvetően kétféle típusúak lehetnek: hematopoetikus (vérképző) és mesenchymális (szövetekké fejlődő) őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más vérrel kapcsolatos megbetegedések kezelésére használják, a mesenchymális őssejtek pedig csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

Magyarországon 2002 óta van arra lehetőség, hogy az újszülött köldökzsinórvérét legyűjtsék és hosszú időre privát őssejtbankban tárolják.

Őssejtek a gyógyításban

Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség - mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák - kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek kemo-, illetve sugárterápiás kezeléseit követően, annak regenerálásra alkalmazzák terápiás céllal az őssejteket. A kemo- és sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek beültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja. Jelenleg a csontvelőből, a perifériás vérből és a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják a kezelések során.

Ennyire fontos

A Cryo-Save orvos tanácsadója szerint a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.
Forrás: Thinkstock

Miért értékesebb az újszülött köldökzsinórvér-őssejtje?

A legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kifejletlen, önmegújító képességgel bíró őssejtek a tőlük elvárt regeneráló funkciót kiválóan végzik. Mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatók, miközben nem öregednek úgy, mint az élő szövet, és így megőrzik kiváló minőségüket. Továbbá a fiatalságából adódóan jobban tolerálja őket a szervezet, mint az „idősebb” őssejteket.

Privát vagy állami őssejtbank?

A privát és állami őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be. Az állami őssejtbank allogén (azaz nem saját) transzplantáció céljából őriz köldökzsinórvér-egységeket, amelyek nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el. A privát őssejtbankok fő feladata pedig az, hogy saját őssejt-terápia esetére nyújtsanak őssejtmegőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára. Jelenleg a legtöbb köldökzsinórvér-transzplantáció nem rokoni, és állami őssejtbankból származik, amelyek felbecsülhetetlen gyógyászati forrást jelentenek, és egy elfogadott alternatívát kínálnak a csontvelő-adományozás helyett, a leukémia és más vérrel kapcsolatos rákbetegségek kezelésekor, különösen gyermekek esetében. Azokban az országokban, ahol állami őssejtbankok működnek, egyes kórházakban lehetőség van a köldökzsinórvér-minta szüléskor történő adományozására, hogy olyan gyermekeken segítsenek, akiknek a gyógyuláshoz szükségük van nem rokoni őssejtekre.

Egyes privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett a köldökzsinór-szövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. A köldökzsinór-szövet eltárolása lehetővé teszi a mesenchymális őssejtek esetleges jövőbeni alkalmazását, amelyek nagyon ígéretes eredményekkel kecsegtetnek különböző nem vérképzőszervi betegségek kezelésében.

Forrás: Thinkstock

A jövőben államosítják az őssejtbankokat?

Mind a privát, mind a közösségi bankoknak megvan a maga fontos szerepe. A Cryo-Save Sejtbank már évekkel ezelőtt jelezte segítőkészségét egy magyarországi közösségi őssejtbank létrehozását illetően, ez irányú szándékáról természetesen a döntéshozó szerveket is tájékoztatta. A szándék azóta sem változott, de érdemben egyelőre nem történt előrelépés.

Jakupcsek Gabriella, műsorvezető: „Életem legnagyobb sikerének tekintem, hogy három gyermeket nevelhetek, s indíthatok útnak az életben. Kötelességemnek érzem, hogy mindent megtegyek az egészségükért, ezért is örültem annak, hogy megőrizhetem a köldökzsinórból nyert őssejteket, bízva abban, hogy nem lesz rá szükségünk, de... S ez a de az, amelytől minden szülő retteg. A tudomány felkínál egy lehetőséget, éljünk vele!”

Hadas Krisztina, főszerkesztő: „Amikor 20 évvel ezelőtt Sára lányom megszületett, ha tehettem volna, biztosan élek a lehetőséggel. De akkor még itthon nem volt ilyen eljárás. Zsiga fiúnk születésénél már nem volt kérdés. Az első pillanattól kezdve biztosak voltunk abban, hogy a köldökzsinórvért és -szövetet is levetetjük, hiszen mi lehetne ennél fontosabb. Bízom a tudományban és annak fejlődésében, és ezért hiszem, akkor vagyok gondos szülő, ha élek az orvostudomány adta lehetőségekkel. Természetesen remélem, soha nem lesz szüksége Zsigánknak azokra a sejtekre...”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.