Játék az élet – de mikor milyen játékot válasszunk?

Forrás: Thinkstock -
kézségfejlesztő társasjáték sakk játék kártya fejlődés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző fejlődési szakaszokban a gyerekeknek különböző játékokra van szükségük – elősegítik a szociális, fizikai és kognitív fejlődést. A gyerekek a játék által ismerkednek környezetükkel, a világban zajló eseményekkel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel. Segítségükkel szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben remekül szórakoznak.

A három év alatti gyerekek számára alapvetően a készségfejlesztő játékok ajánlottak. Ebben a korban elengedhetetlenül fontos a gyermekek szem-kéz koordinációjának és a finommozgások koordinációjának fejlesztése, mert ezek a rajz- és íráskészségének alapjai. Ezek a típusú játékok pedig elsősorban a finommotorikát fejlesztik. Ezen kívül a forma- és színfelismerés szempontjából fontosak ezek a játékok.

A Life.hu tippjei: Számolni tanulok, Sapientino Junior, Óvodások játéktára: Kicsoda? Micsoda?

Forrás: Thinkstock

Ne feledd a lényeget!

Fontos, hogy a játék során a gyermekek minél felszabadultabbak legyenek és leljék örömüket az egyes tevékenységekben, hiszen ezáltal gazdagítják érzelemvilágukat és a kreativitásuk is szabadon szárnyalhat.

Három- és ötéves kor között a memória alapú játékok a befutók, tehát ebben a korban érdemes elkezdeni a memóriakártyák használatát – a gyerekek boldogan keresik majd a lefordított kártyák között a párokat. Négy-ötéves korban már próbálkozhatunk a játékos sorrendet betartató játékokkal is – a legegyszerűbb társasokkal való játék igazi örömet okoz majd a gyereknek. Ezek segítségével megtanulják betartani a dobók előre kialakított sorrendjét.

A Life.hu tippjei: Szellemlépcső, Malacbanda, Okos kertész, Piatnik Classic - Ki nevet a végén?

Játék az élet – de mikor milyen játékot válasszunk? család Forrás: Thinkstock

Hogyan segíti a társasjáték a gyerekek fejlődését?

A társasjáték a szocializáció része. Segít kialakítani a gyermekek között a társas kapcsolatokat, megismerteti őket a társas hatékonysággal. A társasjáték pallérozza a gyermek személyiségét. Megtanítja a győzelem és a kudarc méltó viselésére, feldolgozására. A társasjátékkal a gyermek megtapasztalhatja a szabályokat és megtanulhatja a szabálykövetést, mivel a társasjáték szabályok közt zajlik. A társasjáték hatással van a gyermek értelmi fejlődésére, fejleszti a gyerekek logikus gondolkodását, figyelmét, valamint a gyermek gazdagítja érzelemvilágát és kreativitását. Segíti a gyermekek nyelvi fejlődését a kommunikációs elemek használatával: egymásra figyelés, figyelem fenntartása, interakció, kérdés és válaszadás.

A hat-nyolcéves gyerekeknek már vásárolhatunk összetettebb memória alapú, illetve egyszerű logikai, taktikai játékokat. A logikai játékok fejlesztik a gyerekek modellalkotó tevékenységét, kialakítják a megfogalmazott összefüggések, hipotézisek bizonyításának igényét, megmutatják a matematika hasznosságát, belső szépségét, az emberi kultúrában betöltött szerepét, fejlesztik a térbeli tájékozódást és az esztétikai érzéket. A betűjátékokkal szintén ebben a korban érdemes elkezdeni játszani. Ezek segítenek a betűk megismerésében és a szóalkotásban: a betűk egymás mellé történő lehelyezésével szavakat alkotunk, a játékostársak által lerakott szavakat toldalékokkal, ragokkal bővítjük. Így ismerjük meg lépésről lépésre a magyar nyelv szépségeit és így őrizhetjük meg nyelvi kincseinket. A betűjátékok azért is fontosak, mert a szövegértés elválaszthatatlan a szövegalkotástól, azzal együtt fejlődik.

A Life.hu tippjei: Quoridor Kid, Elvarázsolt labirintus, Furfafongos labirintus, Rollit

Forrás: Thinkstock

Mit jelent a játék a gyerekek számára?

A játék gyermekek számára magát az életet jelenti, a gyerekek játékkal értelmezik a környezetüket, játékkal dolgozzák fel az őket ért impulzusokat, játékkal oldják a konfliktusokat.

Nyolc- és tizenkét éves gyerekeknek már bátran ajánlhatjuk az összetettebb taktikai, egyszerűbb stratégiai játékokat, kommunikációs játékokat is. A sakkoktatást sok helyen már óvodás korban elkezdik, valójában azonban a hét-nyolcéves gyerekek azok, akik igazán megértik a játék lényegét. A sakkozás fejleszti a gyerekek problémamegoldó képességét és logikus gondolkodását, a kombinatív készséget és az összefüggések felismerésének képességét, ami a divergens (több irányból történő megoldáskeresés egy adott problémára) gondolkodás alapja. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sakkozás jó hatással van a gyerekek intellektuális fejlődésére, sőt személyiségformáló hatása is van! A sakkot rendszeresen tanuló és játszó gyerekek fiatalok jobban vállalják tetteik következményeit, gyorsabban mérlegelnek és oldanak meg felvetett problémákat. Erős versenyszelleműek, mégis nagy tiszteletet mutatnak versenytársaik iránt. A sakkjáték kitartásra nevel, megtanítja a játékosoknak, hogy kritikus helyzeteket is meg lehet oldani és nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni. A sakkjáték ezeken felül tanulásra is nevel, mert csak gyakorlással, tanulással válhat valakiből jó sakkjátékos!

A Life.hu tippjei: Dixit, Quarto, Csótány póker, Carcassone Déltenger, Catan Junior

Forrás: Thinkstock

Tizenkét éves kor felett a gyerekek már élvezik a játékot az összetettebb stratégiai játékokkal és valójában mindenféle témájú társasjátékkal szívesen játszanak. A stratégiai játékok időben kiterjedő gondolkodást igényelnek a játékosoktól egy cél eléréséért. A játékosok a stratégiáikban alkalmazni kívánt taktikát és akciókat előre megtervezve logikusan egymásra építik. A játékosoknak nincsen „passzív” pillanatuk, folyamatosan aktívan részt vesznek a játékban, figyelik egymás lépéseit, hiszen következő lépésük megtervezését befolyásolja ellenfelük lépése, a tét pedig: győzelem vagy vereség! A győzelem vagy a vereség megélésének személyiségformáló hatása nagyobb, mint gondolnánk! A stratégiai játékokkal a gyerekek megtanulják a győzelem vagy vereség méltóképpen történő viselését. Megtanulják, hogyan tanúsítsanak a legyőzött ellenfelükkel szemben is tiszteletet, empátiát. Családi környezetben a játékban a legfontosabb a közösen együtt, egymásra figyelve eltöltött idő. A társasjáték szó fejlesztést, tanítást, gondolkodást, kommunikációt, szocializációt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Life.hu tippjei: 7 csoda, Dixit, Pandemic, idővonal, Nyolcperces birodalom társasjáték, Catan telepesei, Scrabble

A kártyajátékokról

A kártyák legelterjedtebb típusai, a francia és a magyar kártyák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a kártyás társasjátékok. Ezeknek előnye, hogy kis méretük miatt mindenhová magunkkal vihetjük és teljes értékű társasjátékélménnyel ajándékoznak meg minket. A kártyás társasjátékok skálája az óvodás korosztály számára kidolgozott oktató és készségfejlesztő játékoktól a felnőtteknek szóló stratégiai kártyajátékokig nagyon széles skálán mozog. Ezekkel a játékokkal a gyerekek megtanulhatják a számok felismerését, az óra leolvasását, a szorzótáblát, a nagyobbak pedig választhatnak, hogy sárkányokat nevelnek, babbal kereskednek, aranyásók lesznek. A gyerekek körében az egyik legnépszerűbb kártyajáték a Solo, ami egy makaó típusú játék! Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik.
A Life.hu tippjei: Bang, Solo, Aranyásók-Szabotőr

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.