A legfinomabb ünnepi italok, amik felmelegítik a hangulatot

Forrás: Thinkstock -
karácsony advent grog kakaó ünnep bor pezsgő forralt bor fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem múlhat el a karácsony finom, fűszeres forralt bor nélkül. De biztos, hogy csak ez az ital melegít fel bennünket és a hangulatunkat? Íme, néhány további finomság, amivel garantáltan sikert arathatsz. 

Karácsonyi habos kakaó reggelire

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 bögre cukrozatlan kakaópor, néhány kocka étcsokoládé, méz, fahéj, vaníliarúd, reszelt narancshéj ízlés szerint, őrölt fahéj vagy cukrozatlan kakaópor a tetejére

Elkészítése: egy lábasba tedd bele az összes hozzávalót, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett majdnem forrásig főzd. Ha kész, szűrőn keresztül szedd bögrékbe (a fűszerek és a reszelt narancshéj miatt). A tetejére forró tejből készíthetsz tejhabot, a hab tetejére pedig szórhatsz őrölt fahéjat vagy cukrozatlan kakaóport.

Forrás: Thinkstock

TIPP

Kínálj hozzá vajas kalácsot, croissant, de mézeskalács mellé is isteni.

Fahéjas-almás grog

Hozzávalók: 8 dl szűrt almalé, két egész fahéjrúd, 2 evőkanál méz, 0,5 dl rum

Elkészítése: Forrald fel az almalét a fahéjjal, majd a fahéjat vedd ki belőle. Csorgass a forró lébe mézet, majd öntsd hozzá a rumot is. Forrald fel az egészet újra és már készen is vagy.

Forrás: Thinkstock

TIPP

Amikor kínálod, díszítheted fahéjrudakkal, csillagánizzsal.

Klasszikus rumpuncs

Hozzávalók: 2,5 dl vörösbor, 2,5 dl fehérbor, 1,5 dl rum, 5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 db citrom, 1 db narancs

Elkészítése: Mosd meg a gyümölcsöket, pucold meg őket vékonyan, majd a héjaikat forrald fel a vízben. Öntsd hozzá a borokat, a rumot és a cukrot is. Kevergesd és forrósítsd fel úgy, hogy éppen csak forrjon. Öntsd hozzá a gyümölcsök kifacsart levét és még forrón töltsd üvegpoharakba.

Forrás: Thinkstock

TIPP

Amikor kínálod, díszítheted friss vagy szárított narancskarikákkal, csillagánizzsal.

Fahéjas-konyakos forralt bor

Hozzávalók: 0,5 liter víz, 2 fahéjrúd, 2 üveg vörösbor, 1,2 dl konyak, citrom héja

Elkészítése: Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, keverd hozzá a fahéjat, a cukrot, a citromhéjat. Öntsd hozzá a bort és lassú tűzön forrald fel. Keverd hozzá a konyakot és vedd le a tűzről. Szűrd le és még forrón tálald. Díszítsd citromkarikákkal és kínálj mellé fűszeres mézeskalácsot.

Forrás: Thinkstock

A szerkesztő véleménye

Lépj ki a megszokás mókuskerekéből, és idén a forralt bort is készítsd kicsit másképp! Ez a recept különösen az ínyenceknek lesz nagy kedvence, illetve azoknak, akik nyitottak és örömüket lelik az újdonságokban.

Gyömbéres-lime-os pezsgőkoktél

Hozzávalók: 12,5 dkg kristálycukor, 1,3 dl víz, 1 ek reszelt gyömbér, 1 lime héja, 1 citrom vékony szeletekre vágva, 1 ek Jaegermeister (vagy más gyomorkeserű), 1 üveg prosecco (vagy pezsgő)

Elkészítése: Forrald fel a vizet a cukorral, majd add hozzá a gyömbért, a lime reszelt héját és a Jaegert. 1 percig főzd, majd hagyd kihűlni, végül pedig szűrd le. Keverd a pezsgőhöz és díszítsd citromkarikákkal.

Forrás: Thinkstock

A szerkesztő véleménye

Ugyan a pezsgő és a belől készülő pezsgőkoktélok inkább szilveszteri italnak számítanak, ezúttal nyugodtan hagyj fel ezzel a hagyománnyal - karácsonykor éppúgy ünnepi és kivételes hangulatot teremthetsz ezzel az itallal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.