"A legjobb önzőség: segíteni" -Te kész vagy rá a következő 30 napban?

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
Philip Zimbardo Hősök tere jótékony cél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is lehetsz hétköznapi hős - ezért pedig már ma tegyél valamit! A Hősök tere egy tavaly indult civil kezdeményezés, az ötlet pedig Philip Zimbardo fejéből pattant ki. Tavaly után idén ismét Magyarországra látogatott a a világhírű szociálpszichológus, aki elmesélte, hogy áll most a program, és milyen előrelépések történtek az utóbbi hónapokban. Több magyar híresség is csatlakozott a kezdeményezéshez, ők pedig azt is elárulták, mi az, amit a következő 30 napban biztosan megtesznek azért, hogy a világ legalább egy kicsit jobb legyen. Csatlakozz hozzájuk Te is!
Hősök Tere alapítója és a nagykövetek adnak sajtótájékoztatót a Centrál kávéházban
Balról jobbra: Roszík Linda, Szervét Tibor, Nyáry Krisztián, Orosz Gábor, Farkas Roland (Wolfie), Phillip Zimbardo, Orosz Györgyi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi az a Hősök Tere Kezdeményezés?

A civil program 2014-ben indult azzal a céllal, hogy megkezdődjön egy folyamat, melyben egyre több ember egyre többször tesz másokért, hogy ezek által pozitív változások történjenek az egész országban. Hiszen bárki lehet hétköznapi hős, és ez mindössze apró dolgokon múlik. Az ötlet atyja a világhírű szociálpszichológus Philip Zimbardo, akinek a nevéhez fűződik többek között az 1971-es stanfordi börtönkísérlet. Későbbi kutatásaiban is gyakran foglalkozott a témával, egy ideje azonban már az foglalkoztatja, hogyan is lehet az embereket rávenni arra, hogy jót tegyenek, hogy akár hétköznapi hősökké váljanak.

Te is lehetsz hétköznapi hős

Philip Zimbardo hangsúlyozza, csak a tettek azok, amik megváltoztatják a világot, és a hősök azok, akik lépéseket tesznek azért, hogy megtörténjenek a dolgok. Szerinte ezt a világnézetet pedig már egészen fiatalon oktatni kell, hiszen már az általános iskolások nézeteit is alakíthatják azzal, ha hétköznapi hősöket nevelnek belőlük. Sőt, a gimnáziumokban, az egyetemeken is nagy jelentősége van a másokon való segítségnek, csak úgy, mint később az álláskeresésben, vagy épp a cégvezetők számára. Egy vállalkozás ugyanis akkor lehet sikeres, ha az ügyfelek is megfelelő tiszteletet kapnak, a cégnek pedig ettől jó lesz a hírneve. Zimbardo azt tűzte ki céljául, hogy az emberek a személyes helyett a szociális dolgokra helyezzék a hangsúlyt, empátiával és együttérzéssel tekintsenek embertársaikra. ezt pedig most már tréningeken is el lehet sajátítani.

Phillip Zimbardo és Farkas Roland (Wolfie) Fotó: Szabó Gábor - Origo

,,Ami az utcán történik, az a mi dolguknk" - vallja, és szerinte meg kell tanulnunk legyőzni a közönyt. A mozgalom itthon is számos követőre talált: civilek mellett olyan hírességek vállalták, hogy a következő 30 napban mindig teszenk valamit másokért, mint Harcsa Veronika, Nyáry Krisztián, Pásztor Anna, Szervét Tibor, Kamau Makumi a Mary Popkidsből, Farkas Roland (Wolfie) a Punnany Massifból, Barabás Évi és Mautner Zsófia. Mindegyikük számára más és más okozza a nehézséget a hétköznapi, emberi kapcsolatokban. ,,Alapvetően odafigyelek arra, hogy kedves és figyelmes legyek másokkal, ez persze önzőség is, mert azért vagyunk kedvesek, hogy ezt majd visszakapjuk. Én azt tervezem, hogy a következő 30 napban mindig valami olyasmit csinálok, amit eddig soha" - vallja Wolfie, a Punnamy Massif énekese.

A legjobb önzőség: segíteni

Nyári Kriszián írónak a feladatban az okozza a nehézséget, hogy mindezt úgy szeretné végrehajtani, hogy a dolog ne tűnjön dicsekvésnek, önmaga reklámozásának. ,,Nemrég megbüntettek parkoláskor, ekkor döntöttem el, mi lesz az én 30 napos feladatom: próbálok jó fej lenni azokkal, akiket egyébként nem kedvelnek különösebben az emberek, például a parkolóőrrel, a hitelügyintézővel...A legjobb önzőség: segíteni - ezt tartom szem előtt."

Nyáry Krisztián Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szervét Tibor színész, rendező szerint általában reflexszerűen a többi emberben keressük a hibát, történjen bármi, ő azonban most ezen szeretne változtatni. ,,Ha az ember feltárja a saját hibáit, sokkal könnyebb lesz az élete. A közlekedés remek példa arra, mennyire hajlamosak vagyunk másokat okolni mimdenért. Nekem ez lesz most a feladat: a napi közlekedésben megpróbálok mindenkit önmagamhoz hasonlóan empátiával kezelni."

Szervét Tibor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője hihetetlen lendülettel vág bele az előtte álló 30 napba. Évi elmesélte, hajlamos rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélni a dolgokat, és nagy mestere a halogatásnak is. Most eldöntötte, megvalósítja azokat a feladatokat, amiket jó ideje csak tervez, és civilként ír majd a jó dolgokról, a hétköznapi hősökről, mert szeretné összehozni az embereket, hiszen van közünk egymáshoz. És a dolgok csak így lehetnek jobbak.

Barabás Éva Fotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.