Nyomtalanul - Seholországba költözött fiatalok

Forrás: Dreamstime -
Till Tamás Eltűnt Gyermekek Világnapja eltűnt gyerek Szathmáry Nikolett eltűnt gyerekek eltűnt emberek Madeleine McCann eltűnése Madeleine McCann
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon 2014-ben a rendőrség 16 885 fiatal- és gyermekkorú eltűnése ügyében adott ki körözést. Még leírni is borzasztó, de az eltűnt fiatalok közül minden évben nagyjából százan többé nem kerülnek elő. Ma, az eltűnt gyermekek világnapján a fiatal csellengőkre emlékezünk.

A statisztikák szerint hazánkban évről évre nő az eltűnt fiatalok száma: míg 2012-ben 13 239 esetben, addig 2013-ban 12 689, 2014-ben pedig 16 885 esetben nyomozott a rendőrség.

A növekvő tendencia elszomorító, még akkor is, ha a gyakorlat szerint a fiatalok egy része viszonylag rövid időn belül megkerül. A rendőrségi adatok szerint a gyerekek körülbelül fele még az eltűnés napján vagy másnap meglesz, a többiek jelentős része pedig körülbelül egy hónapon belül.

Ám mintegy 100 fiatal nyomtalanul eltűnik. Az ő sorsuk sokszor örökre titok marad.

Forrás: Dreamstime

A csellengő fiatalok nagyjából 85 százaléka valamilyen gyermekvédelmi intézetben él, és onnan szökik el. A szökésnek megannyi oka lehet: vezérelheti szimpla kalandvágy is, de sokkal gyakoribb, hogy maga a szökés már egy meglévő problémának a tünete. Menekülhetnek a családon belüli erőszak, családtagoktól független fizikai vagy lelki bántalmazások, a szülői terror, vagy akár a rossz anyagi körülmények elől is.

Eltűnt gyerekek világnapja

Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban kezdeményezte, hogy legyen az eltűnt gyermekek világnapja nemzetközi emléknap, amelyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt hatéves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

Az eltűnt fiatalok gyakran egy ördögi körben találják magukat: a bántalmazás elől menekülve könnyen sodródhatnak még kiszolgáltatottabb, veszélyesebb helyzetekbe. Vannak olyan bűnszervezetek, amelyek kifejezetten ezekre az elkeseredett gyerekekre szakosodnak, és egy szebb jövőt ígérve nekik különféle szolgáltatásokat kényszerítenek ki belőlük. Az eltűnt gyerekek egy részének sorsa gyakran koldulás vagy prostitúció lesz, sokszor külföldön.

Forrás: Dreamstime

Fekete autós emberrablók?

Bár a rendőrség hivatalos álláspontja szerint hazánkban évtizedek óta nem történt gyermekrablás, a közösségi oldalakon és a direkt álhírekre specializálódott honlapokon rendszeresen bukkannak fel ijesztőbbnél ijesztőbb történetek, figyelmeztetések sötét autókkal portyázó gyerekrablókról. Hogy ezeknek a körüzeneteknek van-e bármiféle valóságtartalmuk? A hatóságok szerint nincs.

„Deák térnél sötét színű autó lesben állva figyel”

A nyugati országokban tapasztalható és a filmekben látott gyermekrablások, amikor az úton haladó autóba egyszer csak beemelik az óvodást, nálunk elvileg nem terjedtek még el. Vagy mégis? Bár a rendőrség szerint évtizedek óta nem történt gyermekrablás hazánkban, a csaknem száz meg nem került fiatal eltűnésének körülményeit a legtöbbször homály fedi. Korábbi cikkünkben elolvashatod az elmúlt idők leghíresebb rémhistóriáit.

Tragikus hazai történetek

Szathmáry Nikolett

A hétéves gyulai kislány 1998. január 14-én a városközpontban található művelődési házban volt néptáncórán. Az oktatás aznap valamivel hamarabb ért véget, így a szokásostól eltérően egyedül indult haza a már jól ismert útvonalon. Nikolett egy darabig együtt sétált a gyermekorvosával, majd egy helyi ABC-nél különváltak.

Innen néhány száz méterre volt Niki otthona, ahova végül sosem érkezett meg.

Édesanyja rögtön bejelentette az eltűnését, és nagy erőkkel meg is kezdődött a felkutatása. Egész Gyula összefogott, átfésülték a várost és a környékét is, de nem akadtak Nikolett nyomára.

Eltűnése után több mint három év telt el, amikor 2001. február 20-án a Gyuláról kivezető út mellett nádvágók egy zsákba rejtve megtalálták a kislány földi maradványait. Az, hogy kivel és hol ért véget azon a tragikus téli napon az útja, a mai napig nem derült ki.

Forrás: Dreamstime

Till Tamás

A tizenegy éves bajai Till Tamás 2000. május 28-án délelőtt a család otthonától 4-5 kilométernyire lévő vadasparkba indult lovagolni. Biciklivel ment, édesapja a kapuig kísérte. Tamás elindult a bajai vadaspark felé, ahová végül nem érkezett meg. Mivel a kisfiú nem ért haza a megbeszélt időre, a szülők kerékpárra szálltak, és elindultak a fiuk elé, a vadasparkban aztán megtudták, hogy Tamás aznap egyáltalán nem járt arra.

A család azonnal jelentette a kisfiú eltűnését, de az elmúlt 16 évben sem derült fény arra, mi történt Tamással.

A fiú biciklijét később sérült állapotban találták meg egy út mellett. A rendőrség nem zárta ki azt az eshetőséget, hogy Tomit elgázolták, majd eltüntették a holttestét. A nyomozás azonban kudarcot vallott.

Forrás: Thinkstock

Farkas Helga

A tizennyolc éves lány 1991. június 27-én este Orosházáról tartott Szegedre tűzpiros Mazdájával, amikor kilenc és tíz óra között nyoma veszett. Mivel az édesanyja hiába várta haza a lányt, autójával kétszer végigment a Szeged–Orosháza útvonalon, hátha Helga balesetet szenvedett. A keresés sikertelen volt, így értesítette is a rendőrséget. A rendőrök Helga autóját a Tisza-híd Hódmezővásárhely felőli oldalán találták meg, viszont a lánynak nem volt nyoma. Nem sokkal később a családtól telefonon keresztül váltságdíjat követeltek, azonban az elváltoztatott hangú telefonáló egyszer hibázott, felismerték benne Helga gyerekkori jó barátja, Cs. József hangját. 1992-ig 2500 személyt hallgattak ki az ügyben, ám az év februárjában végül lezárták a nyomozás intenzív szakaszát.

Bár a lány holtteste a mai napig nem került elő, 1995-ben olyan információk láttak napvilágot, amelyek nemcsak a tettesek kilétére, hanem a lány sorsára is fényt derítettek.

Az ügy középpontjába az a bizonyos telefonáló, Cs. József és a férfi jó barátja, J. Benedek került.

Forrás: Dreamstime

József felesége bevallotta, hogy tudván Helga családjának igen jó anyagi helyzetéről, a busás váltságdíj reményében férje és barátja rabolták el Helgát. Amikor aztán nem kaptak pénzt, Cs. József megölte a lányt, zsákot húzott a fejére, zsineggel megfojtotta, és J. Benedekkel az elhagyott orosházi csatornába dobták a holttestet, ahonnan egy év múlva kiemelték. Féltek, hogy a rendőrök megtalálják, így a gádorosi erdőben elégették. 1995-ben J. Benedeket is holtan találták, az ő megölésével szintén Cs. Józsefet gyanúsították.

A férfit a bíróság 1998-ban 18 év fegyházban eltöltendő szabadságvesztésre ítélte, később, 2000-ben egy új eljárás keretében a büntetését 22 évre szigorították, amiből végül 2006 júniusában feltételes szabadságra bocsátással szabadult.

Madeleine McCann rejtélyes esete

Madeleine McCann brit kislány 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, nem sokkal a negyedik születésnapja előtt. A szülők elmondása szerint aznap este a baráti társaságukkal fogyasztották el vacsorájukat egy közeli étteremben, míg Madeleine-t a földszinti hálószobában hagyták kétéves testvéreivel.

A portugál és a brit rendőrség is nyomozásba kezdett, az azóta eltelt kilenc évben pedig megannyi teória és feltételezés látott napvilágot. Többször is felmerült, hogy a szülők keze van a kislány eltűnésében: 2007. szeptember 7-én például bejelentették, hogy megtalálták Madeleine vérnyomait egy kocsiban, amelyet a szülei 25 nappal az eltűnése után béreltek, ám ezt a nyomot végül elvetették. A kislány sorsára a mai napig nem derült fény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.