kapucsínó eszpresszó kávé2017 kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember számára a reggeli rituálé elengedhetetlen része a kávéivás. Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja. Manapság a kávéfogyaztás szinte már szenvedéllyé vált, az igazi kávérajongók pedig nem csak a kávézókban, hanem otthon is megadják a módját az élvezetnek. Az alábbiakban összeválogattuk a legnépszerűbb kávéfajtákat - ha egy kis változatosságra vágysz, próbálkozz velük bátran.

Eszpresszó

A rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Egy eszpresszó általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki.

Kapucsínó

Az eredeti olasz kapucsínó receptje: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor. A kapucsínó elkészítéséhez érdemes speciális kapucsínó-csészét beszerezni.

Kapucsínó Forrás: Thinkstock

Eszpresszó macchiato

A macchiato jelentése foltos, ami a kávék esetében a tejhabot jelenti. Egy normál eszpresszóból indulunk ki, amit megbolondítunk egy kis tejhabbal.

Latte macchiato

A Latte Macchiato jelentése festett tej. Elkészítéséhez egy magasabb pohárra van szükség, amibe előbb a lágyan gőzölt tejhabot kell önteni addig, amíg szinte teljesen meg nem telik. Ezután 1-2 percet várni kell, hogy ülepedjen a tej, majd vékony sugárban bele kell csurgatni egy adag eszpersszót. Az eredmény egy réteges ital lesz: alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd a lágy tejhab.

Latte macchiato Forrás: Thinkstock

Latte, azaz tejeskávé

Az alap itt is az eszpresszó, amihez nagyobb mennyiségű gőzölt tejet kell önteni.

Americano

Gyakorlatilag a hosszú eszpresszó. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró víz hozzáadásával kell tompítani.

Americano Forrás: Thinkstock

Mélange

Ahány kávéház, annyi féleképpen elkészített mélange létezik. A leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

Frappuccino

Egy eszpresszót jól el kell keverni folyékony tejszínnel és cukorral, majd az így kapott italt lehűteni és üvegpohárba önteni. Ha igazán hűsítő italra vágysz, még jégkockákat is tehetsz bele.

Támogatott tartalom

A világ legfiatalabb rekordereihttp://www.life.hu/csalad/20170127-a-vilag-fiatalabb-milliardosa-portrefestoje-programozoja-hegymaszoja.htmlVan, amit nem lehet elég korán elkezdeni – lásd a következő listánk szereplőit. Ha elég tehetséges az ember (vagy éppen jó családba születik), akkor bizony már tizenévesen is meghódíthatja a világot. CsaládOrigoNőként a startupok világában - Interjú Horváth Dorkávalhttp://www.life.hu/csalad/20170126-nokent-a-startupok-vilagaban-interju-horvath-dorkaval.htmlMesekönyv, hangoskönyv, animáció és játék egyben – ez a magyar fejlesztésű BOOKR Kids, amely komplex meseélményt nyújt kicsiknek és kicsit nagyobbaknak is. A startup alapítóinak nem titkolt célja, hogy olyan értékes és fejlesztő jellegű szórakozást nyújtsanak a gyerekeknek, ami talán közelebb viszi majd őket felnőttként a könyvekhez, az olvasáshoz. Nőként a startupok világában című sorozatunk utolsó részében Horváth Dorkával beszélgettem. CsaládFotó: Adrián Zoltán - OrigoÍgy vághatod tönkre gyermeked önértékelését egy pillanat alatthttp://www.life.hu/csalad/20170126-igy-vagod-tonkre-gyereked-onbizalmat-egy-pillanat-alatt.htmlMegszidod vagy motiválod? Sokszor nem is gondolnád, de bizony minden kiejtett szülői szónak komoly súlya van, nem mindegy hát, mit és hogyan mondasz gyermekednek. Lássuk azt a három tipikus szülői hibát, amellyel – gyakran tudtodon kívül - egy csapásra porig rombolhatod a gyerek önértékelését! CsaládA közösségi oldalak íratlan szabályai - a gyerekek szerinthttp://www.life.hu/csalad/20170125-a-kozossegi-oldalak-szigoru-szabalyai-a-gyerekek-szerint.htmlMíg az idősebb generációk számára a közösségi oldalakon való jelenlét csupán egy eszköz, addig a Z generációnak a konkrét élettere. Ők a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag az online világban nőnek fel. De az online világnak is – csak úgy, mint a fizikainak – vannak olyan íratlan szabályai, amikre a fiatalok kifejezetten érzékenyek. CsaládThinkstockAktív élet nyugdíj után - Inspiráló történetekhttp://www.life.hu/csalad/20170124-idosek-nyugdijasok-akik-aktiv-eletet-elnek.htmlMindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – ezt a kijelentést pedig a következő inspiráló történetek jócskán alá is támasztják majd. Lehet az ember 70 éves, vagy akár 100 is, amíg jól érzi magát a bőrében, törekednie kell az aktív életre. Nem szabad, hogy a társadalmi konvenciók határozzák meg a mindennapokat. Család--Bárki célponttá válhat: még a legnagyobb sztárokat is zaklatták az iskolábanhttp://www.life.hu/csalad/20170117-sztarok-akiket-gyerekkent-zaklattak-a-tarsaik.htmlGazdagok, szépek és sikeresek, egy világ hever a lábaik előtt – nem is gondolnád róluk, hogy gyerekkorukban az iskolatársaik terrorizálták őket. Bizony, a legnagyobb világsztároknak is meg kellett küzdeniük az iskolai zaklatással, de volt, aki a gyerekkori sérelmeiből merített erőt későbbi sikeres karrierjéhez. CsaládAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.