Érdekes karácsonyi hagyományok a világból

Forrás: AFP/Ted Aljibe -
karácsony karácsonyi hangulat ünnep Ázsia hagyomány Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen nagy ünnepet, mint a karácsony, milyen sokféleképpen lehet megünnepelni. Családonként is eltérhet például az ünnepi menü, az ajándékozási szokás, vagy épp a fa díszítése. Nem nehéz tehát elhinni, hogy a keresztény gyökerű Európától távol, helyenként más értelmezést nyer a karácsony.

Tajvan

Bár nem sok tajvani ember keresztény – a lakosság kb. 5%-a -, mégis, a legtöbb gyermek tudja, hogy ki az a Télapó, sőt, karácsonyi dalokat is ismernek. Ebben az időszakban Tajvan üzletei karácsonyi díszben pompáznak, sok ünnepi kelléket, dekorációt lehet kapni. Sütnek karácsonyi süteményeket, még be is öltöznek Télapónak és Télanyónak.

Tajvanon imádnak télapónak öltözni a gyerekek és a felnőttek is Forrás: AFP/Sam Yeh

Zimbabwe

A zimbabweiek számára karácsony napja a templomban kezdődik. Ezután házról házra járnak, meglátogatják rokonaikat, barátaikat. Mindenhol van valami ennivaló és egy kis ajándék is. Ez gyakran egész nap így megy. Az emberek többsége erre az alkalomra kapja vagy készíti egyetlen új ruháját az évben. Mindenki igyekszik, a lehető legjobban kinézni.
Sok ház elé hatalmas hangszórók vannak kitéve; a karácsonyi dalok mellett, mindenféle zene is belengi ekkor az utcákat.

A zimbabwei karácsony hagyományos főétele a rizs csirkével. A csirke ugyanis nagyon drágának számít ebben az országban, ezért sokan, csak ezen az ünnepen élvezhetik.

Zimbabwe-ben sokan kizárólag karácsonykor kapnak, vesznek vagy készítenek új ruhát Forrás: AFP/Desmond Kwande

Fülöp-szigetek

Itt az emberek már szeptemberben elkezdik a karácsonyi ráhangolódást; ekkor már minden üzlet megkapja a saját karácsonyi dekorációját. A formális ünnepségek december 16-án kezdődnek, de még január első vasárnapján sem érnek véget – ekkor tartják a Három Királyok ünnepét.

Meglepő régi magyar karácsonyi szokások

A karácsonyt ma már szépen feldíszített fa és a szentestei töltött káposzta nélkül el se tudjuk képzelni. Ám régen, teljesen másként nézett ki ez az ünnep. Olyan hagyományokat mutatunk, melyeket szinte biztos, hogy nem őrzöl.

A legtöbb filippínó keresztény, az emberek mintegy 80% -a katolikus. Ez az egyetlen ázsiai ország, ahol többségben vannak a keresztények. Épp emiatt ez a legfontosabb ünnep a Fülöp-szigeteken. A karácsonyi szokások a Fülöp-szigeteken a nyugati és a filippínói hagyományok keveréke. A kereszténység az 1500-as években vált ismertté a Fülöp-szigeteken, amikor Portugáliából és Spanyolországból érkező misszionáriusok utaztak erre a területre.

A Fülöp-szigeteken imádják a karácsonyt, több héten keresztül ünneplik Forrás: AFP/Ted Aljibe

Ismerik a Télapót és a karácsonyfát, de vannak saját szokásaik is. Ilyen például az a lámpás, melyet bambusz csíkokból és színes papírokból készítenek – ez jelképezi a csillagot, amely a bölcseket vezette. Ez a legnépszerűbb dekoráció az ünnepi időszakban.

Karácsonykor az emberek együtt ünnepelnek a családjukkal, barátaikkal és szomszédaikkal. Az ünnepi menü általában a következőket tartalmazza:lechon (sült disznó), sonka, párolt rizs, gyümölcssaláta, rizzsel készült sütemények (bibingka és puto bumbong) és egyéb édességek, valamint sokféle ital.

A Fülöp-szigeteknek nyolc nagy nyelve van. Itt tehát a Boldog Karácsonyt így is hallhatjuk: „Maligayang Pasko", "Malipayon nga Pascua", "Maayong Pasko", "Maugmang Pasko", "Maabig ya pasko", "Maupay Nga Pasko".

Mali

Mali elsősorban muzulmán ország, de a karácsony hivatalos ünnep. A legtöbb karácsonyi ünnepség a keresztény templomokban zajlik, ahol az emberek Jézus születésére emlékeznek. Nem csak nappal, de éjszaka is tartanak istentiszteletet, valamint gyerekek és nők is „fellépnek" az ünnepségen; énekelnek, bibliai idézeteket mondanak. Karácsonykor a keresztények nyilvános nyilatkozatot tesznek arról, hogy Jézust követik, mely gyakran egyfajta vízbemerítéssel történik. Vannak emberek, akik több mint 30 órát töltenek a templomban a karácsonyi időszakban.

Maliban csak a gazdagok ajándékoznak.

Malin vannak olyan emberek, akik több mint 30 órát töltenek a templomban a karácsonyi időszakban Forrás: Flickr/Jutta B
Készülj fel a téli szünetre! - Gyerek- és családlefoglalós ötletekhttp://www.life.hu/csalad/20171208-keszulj-fel-a-teli-szunetre-toltsetek-idot-a-gyerekkel-es-a-csaladdal.htmlA téli szünet az, amit az összes gyerek vár, de a szülők gyakran félnek tőle. Kint hideg van, a gyerkőcöket mégis le kell valahogy foglalni, fárasztani. Persze, a karácsonyra kapott ajándékok ilyenkor nagy slágernek számítanak, mégsem lehet csak ezekre apellálni. Mutatjuk a legjobb ötleteket, melyekhez nem kell feltétlenül kézügyesség. CsaládOrigoMesélj fejből – Több szempontból is jobb, mintha könyvből tennédhttp://www.life.hu/csalad/20171207-meselj-fejbol-esti-mese-mesekonyv-nelkul.htmlA gyerekek szeretik a visszatérő meséket, mivel ez is egyfajta biztos pont az életükben. Hiába hallották már százszor, ugyanolyan élvezettek hallgatják. Ám van annak valamilyen különleges varázsa, amikor ők választhatnak szereplőt, amikor ők adhatják meg az alapsztorit. A fejből mesélés több szempontból is jobb, és több változata létezik. CsaládOrigoNem csak karácsonykor jobb adni, mint kapni – Adományozás és önkéntes munkahttp://www.life.hu/csalad/20171205-karacsonykor-adni-jo-adomanyozas-es-onkentes-munka.htmlA karácsonyi időszakban nagyobb fókuszt kap az adományozás és az önkénteskedés kérdésköre. Az ünnepek alatt az a láthatatlan társadalmi réteg is nagyobb figyelmet kap, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni az év többi részében. Pedig számukra a segítség nem csak decemberben ér kincset. Család--A nőuralom évszázadok óta létezik - Matriarchális társadalmak a világbanhttp://www.life.hu/csalad/20171127-a-nouralom-evszazadok-ota-letezik-matriarchalis-tarsadalmak.htmlA régi hagyományos családmodellekben a férfi a fő pénzkereső, a feleség a háztartást irányítja, neveli a gyerekeket és kényezteti a férjét. Ezzel ellentétben, a modern családokban már a teljes egyenrangúságra törekednek, mind a feladatok, mind a jövedelem tekintetében. Vannak azonban olyan régi, akár több évszázados hagyományokra is visszavezethető társadalmak, melyekben a nőké az abszolút hatalom. Család--Egy világ omolhat össze, amikor a gyerek rájön, hogy nincs Mikulás, se Jézuskahttp://www.life.hu/csalad/20171127-nincs-mikulas-nincs-jezuska-szuloi-karacsonyi-adventi-hazugsagok.htmlA legtöbb szülő automatikusan behozza gyermeke életébe a csizmácskába csokit rejtő Mikulást, a karácsonyfa alá titkon ajándékot hozó Jézuskát, angyalkát. De mi történik, amikor kiderül, hogy ez az egész csak egy nagy átverés? CsaládOrigoShriya Shah-Klorfine felkészületlenül indult neki a Mount Everestnek: meghalthttp://www.life.hu/csalad/20171121-mount-everest-noi-hegymaszo-halt-meg.htmlEgy nő a világ legmagasabb pontján. Ez volt Shriya Shah-Klorfine álma, melyért gyakorlatilag feláldozott mindent, a saját életét is. Ám az övé nem egy átlagos Everest-mászás története. Egyszerre hihetetlen és hátborzongató az az út, ami a tragédiáig vezetett. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.