Ezeket tudnod kell a pénzről, ha kilépsz a felnőtt világba!

spórolás pénz fiatal felnőtt anyagiak fizetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pénzzel bánni nem egyszerű feladat, gyakran még a középkorúaknak is kifolyik a keze közül. Ám fiatal felnőttként fontos megtanulni, hogy a megkeresett pénzt meg kell becsülni és olyan dolgokra költeni a lakhatáson kívül, ami gyarapít Téged és biztonságot nyújt.

Mire érdemes a hosszú távú céljaid érdekében költened?

Az élményszerzésről is ejtünk majd szót, de most következzen a két legfontosabb: az egészség és a személyes érzelmi fejlődés. Az egészséges táplálkozás és a kellő testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott szervezettel nézz szembe az élettel. Ám ugyanilyen fontos, hogy a lelked is megélhesse a harmóniát, hiszen csak így tudsz a lehető legjobban teljesíteni a munkádban és a szociális kapcsolataidban. A pszichológus itthon még mindig egyfajta tabunak számít, pedig pozitív hatása egy önmagával békében álló ember számára is kézzelfogható. Számtalan foglalkozás típus közül tudsz választani, hogy a számodra legideálisabb eredményt érhesd el.

Hosszútávú céljaid érdekében az egészséges táplálkozásra érdemes költened Forrás: Shutterstock

A szakmai fejlődésedről sem szabad megfeledkezned, ami továbbtanulással és képzéssel érhető el a leghatékonyabban. Persze vannak emberek, akik autodidakta módon is képesek új készségeket, tudást elsajátítani.

Az élmények – utazás, kulturális események és egyéb tevékenységek, szórakozás – is nagyon fontosak ahhoz, hogy teljesnek érezhesd az életedet, ami közvetve is kihat az egész lényedre. Kísérletezz kedvedre, hogy téged mi kapcsol ki, mi tölt fel, mitől érzed magad többnek.

Ne legyen tabu egy párkapcsolatban a pénzügyekről beszélni!

A párok között sok minden adhat okot a vitára, de ezen témák közül kiemelkedik a pénzügyekről való diskurzus. Az ilyen jellegű beszélgetések gyakran kellemetlenek, fájdalmasak, és sokszor veszekedésbe torkollnak. Mi lehet a megoldás? Csupán öt lépés az egész. Olvasd tovább!

Készülj fel!

A spórolással elérhetsz egy régebb óta dédelgetett álmot, de némi félretett pénz magabiztosabbá is tesz a váratlan helyzetek felbukkanása esetén. Ez az egészen banális dolgoktól kezdve, - mint a csőtörés -, a hirtelen öledbe pottyanó lehetőségekig -, mint egy last minute út a barátaiddal – terjedhet. Azzal is érdemes számolnod, hogy elveszíted a munkádat, vagy olyan helyzetbe kerülsz, amikor Te magad szeretnél kilépni. Komoly fejtörésektől kímélheted meg magad, ha van némi tartalékod az átmeneti időszakra. Ez azért is fontos, hogy ne kelljen kölcsönkérned, hiszen azzal egy igen magával sodró helyzetbe kerülhetsz.

Némi félretett pénz magabiztosabbá tesz a váratlan helyzetek felbukkanása esetén Forrás: Shutterstock

Amit ne tégy!

Ne adj ki nagyobb összeget alapos átgondolás nélkül! Az akciók, egy ismerős kihagyhatatlan üzleti ajánlata épp olyan veszélyes lehet az anyagi helyzeted stabilitására nézve, mint egy nagyobb shopping körút. mérd fel, hogy mire van valóban szükséged, fontold meg alaposan a szembe jövő befektetések kockázatát – a legjobb, ha megbeszéled ezeket egy bizalmasoddal.

5 tipp, hogy miként ismerkedjen gyermeked a pénz fogalmávalhttp://www.life.hu/csalad/20190307-5-tipp-hogy-mikent-ismerkedjen-gyermeked-a-penz-fogalmaval.htmlEgy kisgyermek még nem érti, mi az az érték. Számára egy 5000 forintos baba nem számít nagyobb értékűnek egy 300 forintos kisautónál, hiszen játék mindkettő. Természetesen nem kell folyamatosan mindennek az árát forszírozni előtte, ugyanakkor a tudatos gyereknevelés velős részét képezi a pénz fogalmának megismertetése. CsaládOrigoLáthatatlan munka, amiért se pénz, se megbecsülés nem járhttp://www.life.hu/csalad/20190219-lathatatlan-noi-munka-a-csaladban-amiert-se-penz-se-megbecsules-nem-jar.htmlTe is úgy érzed időnként, hogy az otthonod nem feltétlenül a pihenés helyszíne, mert a mosogatóban tornyosuló szennyes edények vagy a porcicák látványa folyamatos teendőket jelentenek számodra? Ha a válaszod igen, ne keseredj el, mert nem vagy egyedül! A láthatatlan munka elválaszthatatlan része a mindennapjainknak. CsaládOrigoA pénzügyi tudatosság kialakításában döntő szerepe van a szülői példamutatásnakhttp://www.life.hu/csalad/20190221-penzugyi-tudatossag-gyerekkorban.htmlA nagybetűs élet elválaszthatatlan része, hogy megtanuljunk tudatosan bánni a pénzzel. Ahhoz, hogy felnőttként felelős pénzügyi döntéseket hozhassunk, már gyerekkorban érdemes hangsúlyt fektetni a pénzügyi nevelésre. Hogyan fogjunk hozzá? CsaládOrigoKépzeld el magad álomnyugdíjasként – Mutatjuk, mi kell hozzáhttp://www.life.hu/csalad/20190201-kepzeld-el-magad-alomnyugdijaskent-ongondoskodas.htmlNyugdíjas éveinkre sajnos nem gondolunk elég gyakran. Fontos számunkra a most, de a jövővel kapcsolatban csupán elképzeléseink vannak, pedig ahhoz, hogy nyugodt és biztos időskort érhessünk el, már most, minél előbb rá kell lépnünk az öngondoskodás útjára. CsaládOrigoSoha nem késő elkezdeni - Nyelvtanulás gyerekkorban és idősebb fejjelhttp://www.life.hu/csalad/20190916-soha-nem-keso-elkezdeni-nyelvtanulas-gyerekkorban-es-idosebb-fejjel.htmlSokan meg vannak győződve arról, hogy az idegennyelvtanulást minél hamarabb, lehetőleg már kisgyermekkorban célszerű elkezdeni. Nem biztos azonban, hogy a korai starton múlik a nyelvtanulás sikere. Érettebb fejjel sem késő nekirugaszkodni. Sőt! CsaládOrigoMinimalizáld a babakelengye költségeit - Mutatjuk miként!http://www.life.hu/csalad/20190913-minimalizald-a-babakelengye-koltsegeit-mutatjuk-mikent.htmlA babavárás csodás időszakát gyakran beárnyékolják azok a kötelezőnek mondott kiadások, melyek sokak szerint elengedhetetlenek, ha jó szülőként akarod fogadni a kisbabádat. Most segítünk, hogy spórolhass, méghozzá anélkül, hogy újszülött gyermeked ennek kárát látná. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.