Minimalizáld a babakelengye költségeit - Mutatjuk miként!

babaszoba baba kisbaba szülő csecsemő babakelengye újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babavárás csodás időszakát gyakran beárnyékolják azok a kötelezőnek mondott kiadások, melyek sokak szerint elengedhetetlenek, ha jó szülőként akarod fogadni a kisbabádat. Most segítünk, hogy spórolhass, méghozzá anélkül, hogy újszülött gyermeked ennek kárát látná.

Babaszoba

Nem kell feltétlenül festőt hívni a gyerekszoba falának csinosításához. A kisbabád semmivel sem fogja jobban érezni magát attól, ha az egész Disney világ fel van kenve a falra. Egy egyszínű pasztelles árnyalat is remek választás.

A babaágy helyett is tökéletesen megfelel az utazóágy, amibe nem kell rácsvédő sem. Sok baba számára ez egyébként jóval kényelmesebb, aminek köszönhetően hosszabban tudnak benne aludni. Amin azonban nem spórolhatsz, az a számára legideálisabb kókuszmatrac.

A pelenkázóasztal is könnyedén kiváltható egy egyszerű pelenkázó lappal. Ezt kedvedre teheted az ágyra, asztalra vagy a földre is – ahol a legnagyobb biztonságban tudhatod kisbabádat, hiszen nem tud leesni.

A pelenkázóasztal is könnyedén kiváltható egy egyszerű pelenkázó lappal Forrás: Shutterstock

Az eldobható pelenkák kényelmesek, de némi plusz idő ráfordítással hosszú távon sokkal gazdaságosabb, ha a mosható pelenkák mellett teszed le a voksodat – nem mellesleg pedig környezetbarát megoldás is.

Alapfelszerelések

Egy újszülött hosszú ideig csak a kontrasztos színeke és formákat „lát" és élvez, ezért nem kell milliónyi játék és forgó-pörgő csoda ahhoz, hogy vidáman teljenek az ébren töltött órái. Vegyél egy-két dolgot a kontraszt jegyében, hosszú ideig elég lesz a számára, mivel számára a Te arcod lesz a világ legszebb és legérdekesebb dolga.

Az otthoni mérleg is teljesen felesleges pénzkidobás, hiszen az első időszakban még hetente jártok a gyermekorvoshoz, védőnőhöz, aki minden alkalommal leméri a picit. Ez csak koraszülött babánál indokolt.

Mellszívót sem érdemes előre venni. Ráérsz akkor beszerezni egyet, ha azt érzed, rendszeresen több tejed termelődik, mint amennyire babádnak szüksége van. Persze a „pont elég" mennyiségnél is előfordulhat, hogy feszítő érzést tapasztalsz, de hidd el, egy-két alkalomért egyszerűen nem éri meg a készülék, hiszen kézzel is le lehet fejni a felesleges tejet. Hasonló okokból érdemes várni a mellbimbóvédő és a mellbetét beszerzésével is.

Csak akkor érdemes mellszívót venni, ha több tejed termelődik, mint amire a babádnak szüksége van Forrás: Shutterstock

Babaruhákból sem kell feltétlen újat venned, a second hand boltokban rengeteg picikre való holmit találsz. Mivel ezeket hamar kinövik a csecsemők, szinte mind kiváló állapotban van, egy alapos mosás és vasalás után pedig nem kell tőlük féltened kisbabád érzékeny bőrét.

Ne érezd magad rossz szülőnek attól, mert nem a 200 ezres babakocsival, az 50 ezres kisággyal és design babaruhákkal, játékokkal várod újszülött gyermekedet. Amennyiben tisztaság és biztonság uralkodik a szobájában, és határtalan szeretettel, odaadással fogadod, ezek hidd el, semmilyen módon sem fogják befolyásolni az életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.