Ünnep utáni fogyókúra: létezik negatív kalória?

diéta szénhidrát fogyókúra kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legendák terjednek olyan ételekről, amelyek "negatív kalóriákat" tartalmaznak: azaz, ha ezeket esszük, jobban fogyunk, mintha koplalnánk. Az efféle hírek különösen kapósak ilyenkor, az ünnepek után, mikor sokan akarnak szabadulni a karácsonyi traktával felszedett kilóktól.

iStockPhoto
iStockPhoto

A legenda nyomában




Mely ételek váltják ki ezt a csodás fogyasztó hatást?




iStockPhoto
iStockPhoto

Vigyázz a jojó effektusra!






A fogyókúra ne okozzon hiányállapotot




Mi a valóság?


Valószínűleg soha nem is volt, és nem is lesz olyan fogyókúra, amelynek keretében csupán a televízió előtt, vagy egy irodában ülve szabadulhatunk meg a plusz kilóktól. Normál esetben szervezetünk a bevitt kalória kevesebb, mint 30 százalékát égeti el. Tévhit tehát, hogy egyes ételek varázspirulaként hatnak a zsírháztartásunkra, hiszen minden élelmiszer tartalmaz kalóriát, energiára pedig az emésztésen túl is mindannyiunk szervezetének szüksége van.

"A sport és a fogyókúra persze együtt hatékonyabb. Átlagos fizikai aktivitást végző férfiak esetében a napi 1500, nőknél a napi 1200 kalória bevitel az ideális, azonban a fogyás testalkat kérdése is, hiszen valaki 2000 kalória mellett is képes fogyni, míg másnál csak 500 kalóriás étrend esetén indul el a felesleg lebontása. A helyes tápanyag arány 20 százalék zsír, 15 százalék fehérje, és 60 százalék szénhidrát bevitelt jelent" - magyarázta Farkasdi Edina.

Akik a helyes étkezés mellett sportolnak, nagyszerű eredményekre számíthatnak, anélkül, hogy fogyókúrázniuk kéne. Hogy a saját alkatunkhoz, napi tevékenységünkhöz igazodó étrendet alakíthassunk ki, érdemes felkeresni egy dietetikus szakembert, aki pontosan elmagyarázza, mit mivel, milyen mennyiségben fogyaszthatunk, illetve milyen formában dolgozzuk fel az egyes ételeket.

LIFE VIDEÓ: FOGYÓKÚRA TÉVHITEK

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6vJC2TcSIYkhse5U

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Korábban:

26 kilóra fogyott és meghalt a híres modell! Videó
Bizarr fogyókúra: A terhes nők vizeletével oltsuk be magunkat?
Egész nap csokit esznek, mégis soványak - mi a titkuk?
6 diétaszabály, amit tilos megszegni!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.