Sheryl Crow agydaganatát tényleg a mobiltelefon okozta?

agydaganat daganatos betegségek mobiltelefon Sheryl Crow énekesnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sheryl Crow amerikai énekesnő azt állítja, hogy jóindulatú agydaganatát a gyakori mobiltelefonhasználat okozta, a kutatások azonban nem támasztják alá elméletét.

Crow egy beszélgetős TV-műsorban elmondta, hogy bár egyetlen orvos sem fogja megerősíteni, mégis úgy véli, hogy meningioma nevű jóindulatú agydaganata összefügg mobiltelefon-használatával. "Órákig beszéltem azokon az ősrégi mobilokon" - mesélte a műsor házigazdájának az énekesnő.

Dr. Michael Schulder, a manhasseti Cushing Idegtudományi Intézet idegsebészeti osztályának igazgató-helyettese szerint azonban nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a mobiltelefon agydaganatot okozna. A szakértő úgy véli, Crow éppen abba a csoportba tartozik, amely a leginkább hajlamos a meningiomára: a 40-es és 50-es éveikben járó nők csoportjába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Annak ellenére, hogy agydaganatnak nevezik, a meningioma valójában az agyburokból indul ki, az agyállományon kívül. Többnyire jóindulatú, tehát kis valószínűséggel terjed tovább a szervezet más területeire.

A mobiltelefonok rádiófrekvenciás energiát bocsátanak ki, amelyet a szövetek elnyelnek. Ennek az energiának azonban egyelőre egyetlen hatását mutatták ki, a hőmérséklet enyhe megemelkedését. A röntgen ionizáló sugárzásától eltérően a rádiófrekvenciás energia nem okoz DNS-károsodást, ami a daganatok kialakulásának egyik feltétele.

Egy, a British Medical Journal folyóiratban megjelent dán kutatás közel 2,9 millió ember adatainak vizsgálata során kimutatta, hogy a 11 évnél hosszabb ideig mobilt használókban nem alakult ki nagyobb valószínűséggel a vesztibuláris schwannoma nevű agydaganat, mint a mobiltelefont rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem használó személyekben.

Ráadásul az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI) szerint 1987 és 2007 között, abban az időszakban, amikor a leggyorsabban terjedt a mobiltelefonok használata, nem mutatható ki az agydaganatok előfordulásának növekedése az Egyesült Államokban. Mivel azonban a mobiltelefonok technikai fejlődése rendkívül gyors, és az emberek mobilhasználati szokásai is eltérnek a korábbiaktól, további kutatásokkal kell vizsgálni a mobiltelefon és a rák esetleges összefüggését.

Schulder addig is azt javasolja, hogy a mobilok rádiófrekvenciás energiájának elkerülése érdekében használjunk fülhallgatót vagy hasonló mobiltartozékokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.