Nemcsak a ráncok, de a szénanátha ellen is hatásos lehet a botox

botox kutatás allergia oltás szénanátha tesztelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A botoxot számos betegség, köztük az inkontinencia és a migrén kezelésére alkalmazzák sikeresen amellett, hogy a világ egyik legismertebb ránctalanítója. Most azonban ausztrál kutatók megállapították, hogy a szénanátha ellen is hatásos lehet a szer.

Az elsődleges tesztelések során a botoxzselét a páciensek orrára kenik, aminek következtében a az allergiától és szénanáthától szenvedő résztvevők akár három hónapig is megszabadulhatnak az olyan kellemetlen tünetektől, mint a szemviszketés, a tüsszögés és az orrfolyás.

A kutatók elmondása alapján a botulinum nevű toxin az orrban lévő idegekre hat és blokkolja a idegvégződések által kibocsájtott vegyületeket, melyek jelentős szerepet játszanak a szénanátha szimptómáinak kialakulásában. Az allergia tüneteinek kezelése érdekében a botox molekuláit úgy módosították, hogy azok képesek legyenek behatolni a bőrön és az orr nyálkahártyáján keresztül.

Thinkstock
Thinkstock

A botoxot már hosszú ideje széles körben alkalmazzák stroke utáni izomgörcsök enyhítésére és szélütés kezelésére, a jelenlegi kutatás azonban egy teljesen újfajta felhasználási módot eredményezhet, mondta Philip Bardin professzor, a Monash Egészségügyi Központ kutatója.

Az izmok ellazítására képes botox valójában egy idegméreg megtisztított formája. Az idegmérget pedig egy izombénulással járó betegséget okozó baktérium, a Clostridium botulinum állítja elő.

A szer tesztelésében összesen 70 ember fog részt venni, és a legújabb jelentések szerint a botoxot oltóanyag formájában fogják előállítani. Az allergia és a szénanátha elleni új vakcina kikísérletezése azért is különösen fontos, mert a globális felmelegedés következtében a pollenidőszak akár 6 héttel is hosszabbra nyúlhat, mondta dr. Stephen Till, a Londoni King's College kutatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.