Benke Rita orrcsepp szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katának por- és poratka-allergiája van és rengeteg orrcseppet használ. Ezért fordult a Life.hu szakértőjéhez, Benke Rita természetgyógyászhoz, aki sok tanáccsal látta el azzal kapcsolatban, hogyan csökkentheti a tüneteit úgy, hogy nem nyúl többé orrcsepphez.

"Tisztelt Benke Rita!

Nekem az orrcseppek használatával kapcsolatban lennének kérdéseim. Sajnos por- és poratka-allergiám van, így nincs konkrét allergiaszezonom, egész évben fújom az orrom. Hogy túléljek egy-egy nagyobb rohamot, sok orrcseppet használok, amikor az egyik, vagy mindkét orrlyukam eldugul.

Az lenne a kérdésem, hogy pontosan milyen hatással lehet ez az orrnyálkahártyámra és a szervezetemre? Van esetleg valami természetes gyógymód, amivel megszüntethetem az orrdugulást?

Köszönettel,
Kata"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Kata!

Emberi létünk legalapvetőbb energiaforrása a levegő, megszületésünk pillanatától a halálunkig szükségünk van a levegőre, sőt, a levegőn kívül lélegzéssel juthatunk egy pótolhatatlan erőhöz, a pránához is. (A pránának a létfontosságát nem kell bizonyítani talán, ha mégis, elég, ha majd nyáron kiteszel egy szobanövényt a szabadba, egyet pedig bent ápolsz a szobában, ugyanolyan körülmények között. Őszre markáns különbséget fogsz tapasztalni a kettő fejlődése között, a szabadban tartott javára.) Ha pedig ez a terület sérül, és romlik a levegő, a pránafelvétel lehetősége, az egész lényünk egyfajta csökkentett működésre képes csak. Éppen ezért nagyon komolyan felhívom a figyelmed, és javaslom, hogy mielőbb szüntesd meg az allergiát. Erre számos alternatív megoldás létezik már, ilyen például az általam is sok esetben sikeresen alkalmazott fülakupunktúra, talpreflexológia, az életmód- és életvitelváltás, beleértve a túlzott stressz levezetését, az egészséges fekvő- és lakóhelyet is.

Többféle orrcsepp létezik, és mivel nem írtad, hogy melyiket alkalmazod, így csak általánosságban válaszolhatok. Amennyiben szteroid, vagy más agresszív, gyógyító anyagot is tartalmaz, akkor nagyon óvatosan bánj vele, és lehetőleg ne használd huzamosabb ideig.

Kevesen tudják, hogy az orr tisztítása ugyanúgy hozzá kellene, hogy tartozzon az életünkhöz, mint a fogaink, a szánk, vagy a testünk napi tisztogatása. Erre a legalkalmasabb a víz, amelyet a drasztikus tünetek fennállásáig egy kis szódabikarbónával elkeverve kell felszippantani, a következő módon:

2 dl langyos vízben feloldunk 1 mokkáskanál szódabikarbónát, és ebből keveset a tenyerünkbe töltve, felszívjuk úgy, hogy a másik orrlyukon folyjon ki. Ezt mindkét oldalon ismételni kell. Naponta reggel és este is el kell végezni a műveletet. Ha sietsz, akkor még a csapból folyó langyos víz is megfelel, de fontos, hogy eltávolítsd a nyálkahártyára éjszaka rárakódott allergizáló anyagokat. Ezután kevés körömvirágkenőccsel kend be az orrod belsejét (ha piros, akkor a külsejét is), amíg beér az ujjad.

Feltételezem, elláttak az allergiaközpontban tanácsokkal, de azért fontos tudni, hogy a hálószobában a lehető legkevesebb porgyűjtő lakástextília legyen, vagyis távolítsd el a faliszőnyeget, a padló szőnyegeit és a könyveket. A függönyök könnyen moshatók és a gyakori mosást jól tűrők legyenek, ugyanígy az ágynemű is. Utóbbit váltsd minden héten, magas hőfokon mosva! Az ágybeli is mosható legyen, például szivacspárna, mosható paplan. Szerezz be gőztisztító gépet, és ezzel rendszeresen tisztítsd az ágy matracát és minden textiles részét.

Nagyon fontos a rendszeres porszívózás, az ablakok sűrű lemosása és a falak gyakori portalanítása is.

Üdvözlettel,
Benke Rita



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.