Főszerepben a szaglás - a hűtlenség is kiszagolható!

Forrás: Thinkstock -
szaglóközpontok érzékszervek szaglás illat érzelmek szaglóreceptorok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szaglás egyre több kutatás szerint méltánytalanul alulértékelt az érzékelések sorában. Csak akkor figyelünk fel valódi értékére, amikor elveszítjük azt.

A szagingerek nemcsak azért fontosak, mert kellemes élményekhez juthatunk általuk, de a világban való eligazodásban, sőt emberi kapcsolataink kialakításában, azok fenntartásában is fontos szerepet játszanak.
Az orrüregben körülbelül 12 millió szaglósejt dolgozik azon, hogy az agyunk a szaglás által (is) értelmezhető információkhoz jusson. Bár az állatvilághoz képest ez az érzékszerv valóban csökevényesnek számít, azért minden egyes szippantással éppen elég intenzív szagmintával kínálnak meg minket a szaglósejtek. Körülbelül tízezer szag megkülönböztetésére vagyunk képesek, ami azért nem kevés.

Forrás: Thinkstock

De nézzük, hol is van igazán szerepe a szaglásnak!

Szexualitás - vágyaink illata

Szagok esetén nincs mellébeszélés a szexben. Mivel mindenkinek egyedi a testszaga, ezt a szagot vagy vonzónak érezzük, vagy nem. Egy ideig el lehet nyomni a természetes testszagot mesterséges aromákkal, de a puszta valóság előbb-utóbb átüt a legdrágább parfümön is. Hiszen izgalmi állapotban, majd a szex során mindenki "kitermeli" azt az illatot, ami jellegzetesen csak az övé. De nem csak a pár vagy partnerválasztásba szól bele erősen a szaglás: egyes kutatások (Denise Chen, Rice Egyetem) ma már azt a kérdést is feszegetik, hogy egyrészt a nőknek jobb a szaglásuk (hurrá), másrészt a női orr csalhatatlanul kiszagolja a szex szagát a partnerén. Ez nem azt jelenti, hogy - ahogy eddig feltételezték - az idegen, a rivális nő szagát érzi meg, csak azt, hogy párja szexuális hevületének illatanyagát dekódolja a szagminta nyomán az agya. Szóval nem a hűtlenséget szagolja, ki, ennél is "rosszabb" a helyzet, már a férfi vágyának fellobbanását is képes a női orr megérezni.
Másrészt a szexben, illetve a párkapcsolatokban olyan erős a szagok szerepe, hogy akár a kapcsolat elutasításához vagy szakításhoz is vezethet, ha nem megfelelő a jelölt szagmintája. A Göteborgi Egyetem egyik kutatásából az derült ki, hogy egy felmérés során a megkérdezettek 36%-a szakított már meg intim kapcsolatot párja kellemetlen szaga miatt.

Stop! Ez veszélyes!

A párválasztáson túl egy még ennél is fontosabb területen volt és van szerepe a szaglásnak. Ez pedig az életben maradás. Azok a szagok, amelyek undorválaszt váltanak ki az agyban, a legtöbb esetben „veszélyesek" is lehetnek a szervezet számára. Sokszor persze nem (a sajtok például felülírják ezt), de egyes feltételezések szerint az emberi fejlődés során a szaglás igenis stoptáblaként működött akkor, ha el kellett dönteni, bizonyos élelmiszerek fogyaszthatók-e vagy sem. Esetleg gondoljunk csak arra, hogy a hűtőszekrényben felejtett felvágottakat nemcsak azért nem fogyasztjuk el, mert tudjuk róluk, hogy lejárt a szavatosságuk, de az orrunk is figyelmeztet arra, hogy az már a tiltott táplálékok közé tartozik.

Forrás: Thinkstock

A félelem szaga

Tévedés ne essék, nemcsak régen volt rendkívül fontos megérezni az ellenfél félelmének szagát, manapság is érzékeli a szagminták segítségével az agy, hogy a velünk szemben álló ember tart-e tőlünk, vagy sem. Néha, ha nagyon figyelünk, kiszúrható a másik félelmének szúrós szaga, akkor is, ha szavai vagy testtartása ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Konfliktusaink során, akár egy egyszerű kompetenciaharc során a munkahelyen, szavak nélkül, szagokkal is kommunikálunk. Meglehetősen sikeresen.

Álmok és emlékek

A jó illatok kellemes, a szagok kellemetlen érzéseket és asszociációkat keltenek bennünk. Egy német kísérlet pedig azt is bebizonyította, hogy a szagok az álmainkat is képesek befolyásolni. A Heidelbergi Egyetem fül-orr-gégész professzora, dr. Boris Stuck azt vizsgálta, hogyan hatnak az alvás közben érzett szagok az álmok érzésvilágára. A kísérlet során alkalmazott záptojás- és rózsaillat nem az álom cselekményét, a történetet változtatta meg, de az álmok érzelmi töltését igen.
A felfedezés azért is jelentős, mert ezek alapján a szagok a nagy érzelmi megterheléssel járó állapotok során (például kórházakban vagy idősek otthonában, esetleg a hospice házakban) segíthetnek elviselhetőbbé tenni az ott fekvő emberek mindennapjait és álmait.

Forrás: Thinkstock

Undor és élvezet- eltérő illatélmények
A szaglással kapcsolatos egyik legérdekesebb megállapítás azonban az, hogy valójában nincs két ember ugyanolyan szaglással. Amit az egyik orr kellemesnek ítél, egy másik már nem kedveli azt, a harmadik meg egyenesen undorodik tőle. De miért?

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt állítják, a DNS-től függ a szaglásunk, és hogy a négyszáz szaglóreceptornak csaknem egymillió variációja van. Eredményeik alapján a legkisebb DNS-különbség, tehát egy gén egy aminosavjának eltérése is meghatározhatja, hogy az ember kellemesnek találja-e az adott illatot.

A lehetséges aminosav-kombinációk száma miatt nincs két ember, akinek teljesen megegyezne a szaglása. Az orrban található négyszáz szaglóreceptor 900 000 génvariánsára az 1000 Genomes Project nevű kutatási program kereteiben derült fény.
Ezek a receptorok szabályozzák az érzékelést, így azt is, hogy milyennek találunk egy illatot. Egy bizonyos szaghatás révén egy adott receptorkészlet aktiválódik, ami egy specifikus jelet küld az agynak. Hiroaki Matsunami, a Duke Egyetem molekuláris genetikus és mikrobiológus professzora azonban elmondta, hogy a receptorok mindenkinél máshogy működnek.
„Sokszor előfordul, hogy szeretjük valaminek az illatát, amitől mások szó szerint elmenekülnek. Ez nagyon gyakori jelenség. Rájöttünk, hogy az egyéneknél már a receptorok szintjén eltér az érzékelés. Így történhet meg, hogy a családtagjaink vagy a barátaink teljesen eltérően reagálnak egy szagra, mint mi. Minden a genomtól függ" – taglalta dr. Matsunami. A szakértő hozzátette, hogy két ember receptorait összehasonlítva átlagosan 30 százalékos különbség figyelhető meg, de ez a szám hozzávetőleges.
Míg a kutatók korábban már azonosították a szaglóreceptorokhoz köthető géneket, mindezidáig nem derült fény arra, hogy az érzékelő sejtek miként aktiválódnak. A receptorok aktiválódási folyamatának meghatározására a kutatócsoport húsz ember több mint ötszáz receptorát klónozta úgy, hogy egy-két aminosavas eltérés legyen csupán közöttük, majd az így nyert molekulákat különböző szagoknak tették ki.
Az eredmények a Nature Neuroscience című szakfolyóirat decemberi számában jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.