Savfürdő az engedetlen, bűnös asszonyoknak

Forrás: AFP -
nők párkapcsolat erőszak család sósav
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Változott a nők elleni erőszak módszere - sósavval tanítják móresre az engedetlen, bűnös asszonyokat. A Life.hu a Föld számos pontján fellelhető borzalmas jelenséget járja körül.

Eddig is találékony és kegyetlen módszerekkel gyötörték, alázták és bántalmazhatták a nőket, a sósavas támadás azonban viszonylag új keletű módja a nők elleni támadásoknak. Egy felmérés szerint évente közel félezer nő veszíti el életét vagy szenved el maradandó károsodást az úgynevezett lesavazás vagy savfürdő következtében.

A büntetés borzalmas arca

A sósav vagy kénsav rendkívül erős maró hatású vegyszer, amely bőrrel érintkezve, vagy a légutakba kerülve szörnyűséges roncsolást okoz. Szó szerint lemarja a bőrt és az izomszövetet is az érintett területről. Olykor a csontig hatolnak a bántalmazott nők sérülései és igen gyakori a szem olyan mértékű roncsolódása, amely a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezet. A savazás célja nem a puszta fájdalom okozása, hiszen azt más módszerekkel is könnyedén elérhetné a támadó. A cél a nő elcsúfítása, megszégyenítése, sőt stigmatizálása. És azért gyakori az arc elleni támadás, hiszen az a legkevésbé takargatható, a savazás után a nő élete végéig viseli annak nyomait még akkor is, ha plasztikai műtétekkel a sérülések egy része „eltüntethető”.

Forrás: AFP

Ám a legtöbb lesavazott nőnek esélye sincs helyreállító műtétre, hiszen a támadások gyakran olyan földrajzi területen, olyan társadalmi helyzetben lévő nők ellen irányulnak, ahol a korrekciós műtét nagyon sok ok miatt elérhetetlen marad a számára. A szörnyű támadások jó része Nigériában, Pakisztánban, Bangladesben, Kambodzsában, Indiában és Afganisztánban történnek meg. De talán mindenki emlékszik még arra a nem is olyan régen történt hazai esetre, ahol egy orvos - kórházigazgató - állt savas bosszút az őt elhagyni készülő szeretőjén. Bár ebben az esetben nem arcot, hanem az erotikus tartalmat hordozó testrészeket érte a támadás (a hírek szerint a legbrutálisabb sérüléseket a szerencsétlen nő mellei és ágyéka szenvedte el), a lényeg ebben is az olyan jellegű, hosszú távra ható büntetés volt, amely a továbbiakban megakadályozza azt, hogy a nőt valaki más megkívánja, vonzónak tartsa.

Savval mossák le a gyalázatot?

Néhány országban akkor érdemli ki a büntetés ilyen jellegű, borzalmas formáját a nő, ha szégyent hoz, vagy feltételezik, hogy szégyent hozott a családjára. Például szóba elegyedett egy idegen férfival, ám arra is akadt már példa, hogy a frissen szült nőt öntötték le savval, csupán azért, mert nem fiúgyermeket hozott a világra.
Dél-Ázsiában a férfiúi büszkeség megtépázása is ok lehet a savazásra. Már akkor „megérdemli” a nő a büntetést, ha visszautasítja a férje szexuális közeledését, de a férfi potenciájának csökkenését is büntethetik e módon. Vagyis ha nem képes egészséges szexuális aktusra a férfi, bűnbaknak nevezi ki a nőt, és elcsúfítja, így legalizálva saját problémáit.

Forrás: AFP

Sajnálatos módon a támadások száma egyre nő, és a fejlettebb országokba is beszivárgott már a nők elleni támadás szörnyű módja. A brit modellként dolgozó Katie Pipert esete közfelháborodást váltott ki, amikor egykori barátja szexuális erőszakkal és sósavval tett pontot a kapcsolat végére. A szörnyűséges sérüléseket elszenvedett lány, aki a támadás után édesanyjának könyörgött a halálért, szerencsére ma már jól van, és másoknak is példát mutat bátorságból.

Halálbüntetés is járhat érte

Az érintett országok egy részében segélyszervezetek alakultak a savtámadás áldozatainak rehabilitálása érdekében, és a társadalom hagyományai ugyan erősek, azért akad pozitív példa is arra, hogy az emberek szeretnének társadalmi szintű attitűdváltozást elérni. Bangladesben például 2002-ben bevezették a halálbüntetést a savazásért, valamint szigorúan kontrollálják a savak beszerzési lehetőségét. Talán ennek köszönhető, hogy ebben az országban a következő évre sikerült 40%-kal visszaszorítani a savval elkövetett támadások számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.