Sportolj mínuszban is! - Ezért fontos a szabadtéri mozgás

betegség szabadtér egészség OEFI mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár télen sokkal kényelmesebb egy fűtött edzőteremben vagy az otthoni meleg szobában tornázni, a szakemberek szerint a szabadtéri sportolás hideg időben is szinte mindenki számára biztonságos.

Bár bentről nehéz elképzelni, de a szabad levegőn történő testmozgás során a szervezetben hő termelődik, így a sportoló ember hőérzete a ténylegesnél jóval nagyobb lesz. Ennek ellenére hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet maghőmérsékletét. Természetesen a séta, a kocogás vagy a gyaloglás is megfelelő választás lehet, de ekkor még inkább figyeljünk az időtartamra és a megfelelő öltözködésre!

Forrás: Thinkstock

Mozogjunk a jobb közérzetért!

A friss levegő, esetleg egy téli napütéses nap jelentősen javítja a komfortérzetet, nagyobb terünk van a mozgásra, jobb hangulatot tudunk elérni. Mivel az edzőteremben is a négy fal között vagyunk, a szabadtéri sport csökkenti a bezártságérzetünket, s ezzel a téli depresszió kialakulását is. Egy-egy naposabb délelőtt vagy délután pedig még a téli napszegény időszak hatására lecsökkent D-vitaminmennyiségből is pótol valamennyit – mondta Bordács Miklós, az Országos Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi munkatársa, fizikai aktivitás szakértő.

Figyeljünk a veszélyekre!

A téli szabadtéri sportolás kifejezetten segít védeni egészségünket, edzettebbé, vidámabbá tesz, ám csak akkor, ha odafigyelünk a megfelelő óvintézkedésekre. Minden edzést előzzön meg alapos bemelegítés, hiszen a hidegben álldogálva, vagy lassan mozogva bizony nehezebben indulhatnak mozgásba izmaink. Csúszós, jeges, latyakos talajon, rossz fényviszonyok mellett vigyázzunk, hiszen könnyen elcsúszhatunk, eleshetünk, megsérülhetünk. Viseljünk megfelelő, meleg, vízhatlan cipőt vagy bakancsot, és az edzés végén ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem!

Forrás: Thinkstock

Mozgás minden korosztálynak

Azok, akik koruk vagy habitusuk miatt a kevésbé megerőltető mozgást kedvelik, azoknak a séta, a gyaloglás, kisebb hegyek megmászása, vagy akár a horgászás is kitűnő téli időtöltést jelenthet. Ekkor azonban nagyobb figyelmet kell fordítanunk az öltözködésre, és kesztyűt, valamint meleg zoknit mindenképpen viselnünk kell. Ha kipirul, csöpög az orrunk, az nem feltétlenül a megfázás jele, hanem annak is, hogy bekapcsolt a szervezet "melegítő funkciója". Ebben segíthetünk a megfelelő, réteges öltözködéssel, a verejték elvezetésében segítő ruhadarabokkal, hőszigetelő rétegekkel. Ha tehetjük, ne viseljünk pamut alsóruházatot, mivel ez az anyag beszívja a nedvességet, és fázni fogunk. Ugyanez igaz a nagyon réteges, vastag öltözködésre is, ami nemcsak a mozgásban akadályoz, de hamar verejtékezésre késztet. Viseljünk kesztyűt, sapkát és sálat akkor is, ha egyébként nem szoktunk, az arcon hosszabb kint tartózkodás esetén ajánlott a maszk vagy sál viselése.

Mi a teendő esős időben?

Esős, szeles időben inkább maradjunk bent, és tornázzunk, eddzünk vagy táncoljunk. A nedves, hideg levegőben ugyanis a test nehezen szabályozza a hőmérsékletét, a víz a levegőnél 25-ször gyorsabban von el hőt a szervezettől, így sokkal gyorsabban lehűlünk – amellett, hogy a komfortérzetünknek sem tesznek jót az esőcseppek. Ha odakint túlzottan hideg van, jeges az út, esik az eső, vagy nagyon fúj a szél, ne féljünk bent maradni, és a szobában megtalálni a számunkra örömet jelentő mozgásformákat.

A téli sportolás nemcsak egészséges, de izgalmas kikapcsolódást is jelent. 2015 januárjában második alkalommal rendezik meg a Téli Sportágválasztót a Városligeti műjégpályán, mely ingyenesen látogatható.

Az Országos Egészség Fejlesztési Intézet nagy figyelmet fordít a megfelelő mozgás igényének kialakítására hazánkban.

Kevesebb transzzsír, egészségesebb élet? Igen!http://www.life.hu/drlife/20141215-a-transzzsirt-tartalmazo-etelek-egeszsegugyi-hatasai.htmlUgyan február 18-ától már garantáltan nem lehet sok transzzsírsav az ételedben, nem árt tudnod, hogy korábban miben fordult elő ez az egészségre ártalmas anyag. Ahogy érdemes tisztában lenned azzal is, mitől kíméli meg a szervezetedet az, hogy korlátozták ezen anyag felhasználhatóságát.Dr. Life--A zsírok szerepe az egészséges táplálkozásban - kell a transzzsír?http://www.life.hu/drlife/20141215--jo-es-a-rossz-zsirok-zsirok-szerepe-transzszir.htmlA zsírokat pozitív kontextusban ritkán emlegetjük, főleg az elhízás kapcsán kerülnek szóba. Pedig a szervezetednek ezekre az anyagokra is szüksége van, csak nem mindegy, milyen mennyiségben és arányban. Amire viszont nincs szükséged, az a mostanában sokat emlegetett transzzsírsav.Dr. Life--Aki először és helyben segít: a védőnőhttp://www.life.hu/drlife/20141215-a-vedonoi-munka-rendkivul-fontos-egeszsegugyi-ertek.htmlMég anyukád gondolatában, majd méhében voltál, amikor a védőnő már figyelt rád. Aztán végigkísérte, ahogyan felcseperedsz. És persze újra felbukkan, amikor te vársz babát. Most megtudhatod, pontosan milyen teendőket lát el szolgálatuk, amely 2015-ben lesz százéves.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.