Az illatok a legveszélyesebb fegyverek – egy szippantás után minden megváltozhat!

Forrás: Thinkstock -
parfüm parfümőr illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az illatok mindig hatással voltak ránk, minden egyes embernek van olyan, amit ha megillatol, máris egy emlékkép ugrik be róla. Azonban a szaglásunkra a táplálkozásunk is nagy hatással lehet. A híres magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt segítségével egy kis időre belecsöppenünk az illatok világába.

Nem verhetjük át a lelkünket

Az illatok ősidők óta befolyásoló hatással bírnak az érzelmeinkre és a közérzetünkre – a lelkünkre is. Bizonyított tény, hogy a lelkiállapotot rengeteg tényező képes befolyásolni. Egy nemrég végzett kutatás szerint elég, ha egy jókedvű ismerősünket megszagoljuk ahhoz, hogy vidámabbak legyünk.

Forrás: Thinkstock

Zólyomi Zsolt parfümőr szerint is az illatok sokkal jobban és erősebben tudnak minket befolyásolni, mint azt mi, emberek tudatosan észrevennénk.

"Az illatok ereje, konkrét fiziológiás és érzelmi hatások érnek bennünket folyamatosan, amelyek eldöntik, hogy jó lesz-e a kedvünk vagy rossz, hogy összebarátkozunk-e valakivel, beleszeretünk-e, vagy épp utáljuk a közelségét, és nem kötünk üzletet, de még a szerelem sem fog működni közöttünk" - mondja Zsolt.

Ráébreszt arra, hogy ki a házastársad

Forrás: Thinkstock

Az illatokkal nem csak lelki, de akár mentális betegséget is lehet gyógyítani.

Zsolt egy versailles-i öregek otthonában „hozta vissza” az életbe egy 104 éves, magányos, megromlott érzékszervekkel rendelkező bácsi emlékeit és szociális kedvét, amikor istálló illatot szagoltatott vele.

Tapasztalatai alapján a részleges amnézia is „eltörölhető” a betegnél, ha egy boldogító illatemléket találnak el nála – például az esküvőjén érzett virágillatot. Mindez segíthet felidézni számára, hogy az illető, akit eddig ismeretlen személynek gondolt és nap mint nap gondját viseli, az a házastársa.

Life.hu tipp

A kedélyállapotodat otthonod illata is befolyásolhatja, mindegyiknek megvan a maga jelentése. Ha tudni szeretnéd, mit használj, ha békülnél vagy megúsznád a foghúzást, ITT elolvashatod.

Alapjáraton bizonyos, akár gyermekkorból eredő illatokat is bárhol és bármikor képesek vagyunk felismerni az egykor hozzákapcsolt emlékképek miatt. A Northumbria University kutatói arra jöttek rá, hogy azok, akik rozmaringot szagoltak, képesek figyelemelterelő dolgoktól függetlenül jobban visszaidézni a fontos információkat. Emögött valószínűleg a rozmaringban található eukaliptol nevű vegyület állhat, amely aktivizálja az agy emléktároló központjait.

Zólyomi Zsolt Forrás: Facebook/Le Parfum - Zólyomi Zsolt Parfümériái

Enikő (21), titkárnő
„Többször előfordul, hogy ha valakin megérzek egy ismerős illatot, sokszor nem tudom beazonosítani, ilyenkor inkább déjá vu érzésem támad. Ezzel szemben a rossz illatokat mindig tudom kötni valamihez. Jó példa erre a dohányzás: utazásokkor sokszor volt hányingerem, amit még fokozott az, hogy a szüleim is dohányoztak közben, így a fejemben a cigi összekapcsolódott a rosszulléttel."


Tamara (33), fodrász
„Apukám szobafestő volt, így ha hígító szagot érzek, egyből ő jut eszembe. Szeretem az energiaital illatát, de a lefőtt kávét nem szeretem szagolni, ahogy az emberek kajaszagú ruháit sem. Csak azok jó illatok számomra, amik valamire emlékeztetnek."

Tudtad?

Ha másfajta táplálkozást kezdünk el követni, mint amit addig, akkor a méreganyagok és a hormonháztartás változása befolyásolja az illatérzékelésünket - akár csak az anyaság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.