Kijózanítanak, bekötöznek, rád találnak, ha rosszul vagy! Magas színvonalú egészségügyi ellátás vár a Szigeten

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
pszichológus gyógyszertárolás betegség Sziget Fesztivál ambulancia sürgősségi ambulancia Sziget2015 Egészségügyi járőrözés gyógyszertár kötözés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell lemondanod akkor sem a fesztiválozásról, ha olyan krónikus betegséggel vágsz neki az egyhetes szórakozásnak, mint az allergia, az asztma vagy a cukorbetegség. De akkor sem kell túlzottan aggódni, ha megsérülsz a Szigeten! Kiváló orvoscsapat és önkéntesek segítik, hogy egy váratlan baj után is jól teljenek a Szigeten töltött napjaid. Nyugodtan indulhatsz bulizni!
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A féktelen parti hevében a legfontosabb, hogy vigyázzatok magatokra és egymásra! A felhőtlen szórakozáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy fizikailag is jól érezd magad. Hogy mindez megvalósuljon, nagyon komoly elsősegélynyújtó hely áll a rendelkezésedre a Szigeten, amely olyan, mint egy kórház. Mindent megtalálsz itt, amire szükséged lehet: orvosi ellátást, 24 órás gyógyszertárat és lehetőséget a különleges tárolást igénylő gyógyszerek elhelyezésére. A lelki egyensúlyotokra is vigyáznak a Civil faluban.

Szeles Géza doktor, az egység vezetője mutatja be, hogy mi mindenre készültek fel a kollégái. A doktor úr 1989 óta foglalkozik fesztiválbiztosítással.

ANYUKAKÉNT ÜZEMELNEK

Évente 1500-2000 beteget látunk el, ha őket mind kiküldenénk a sürgősségi ambulanciára, bedugulna a főváros ellátása. Sok olyan apróság akad, amivel normálisan nem megy az ember orvoshoz, hisz anyuka otthon bekötözi, kezeli. Mi itt az anyukát is helyettesítjük. A legklasszikusabb fesztiválkórság a boka- és térdsérülés, ebből sokat látunk el. Befáslizzuk, mankót adunk. Öt orvosból egy traumatológus, aki megnézi, kell-e röntgenezni a sérültet, vagy sem. Akinél nem tudjuk eldönteni, hogy törött-e a csontja, kiküldjük kórházba.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

SÜRGŐSSÉGI AMBULANCIA

A sürgősségi ambulancia ugyanúgy működik, mint egy kórház. Egy műszakban egyszerre öt-hét orvos van szolgálatban, és a munkájuk segítéséhez szükséges nővérek. Számuk attól függően változik, milyen napszak van. Éjszaka többen, 11-en vannak beosztva. Rajtuk kívül az Országos Mentőszolgálat van még ott, ők csúcsidőben 9 autóval és teljes személyzettel vannak jelen.

JÁRŐRÖZÉS

A Helperek Egyesület elsősegélynyújtó járőrei a nap 24 órájában a fesztivál területén hármas csapatban járőrözve ügyelnek a fesztiválozók biztonságára. A több száz önkéntes nemcsak orvosokból, hanem szakképzett segítségnyújtókból áll. Ők 16-22 éves fiatalok, akik négy hónapos intenzív képzésen megtanulták az újraélesztést, mit kell észlelni a veszélyben lévő fiatalokon. Nem várjuk meg, hogy maguktól jelentkezzenek a betegek, hanem megkeressük őket, ugyanis nem mindig tud segítséget kérni, aki rosszul van.

MOTOROS ORVOS

A Szigeten csak gyalog vagy motorral lehet gyorsan beavatkozni. Megfigyeltem, ha elindul a mentőautó, az vonzza a tömeget. A részeg ember azt hiszi, hogy buli van, táncolni kezd, és akár feláll a mentőre. Ezért motorral közlekedő gyorsbeavatkozó egységünk is van.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

KIJÓZANÍTÓ

Külön részleg áll az ambulancián azok rendelkezésére, akik többet ittak a kelleténél, de nem alkoholmérgezettek. Szakápoló mellett józanítjuk ki őket. Nejlonnal lefedett tornaszőnyegeken fekszenek, amiről nem esnek le. Van egy 12 ágyas fektetőnk, akit kórházba kell vinni, meg tudja várni fekve a segítséget, addig kaphat infúziót.

GYÓGYSZERTÁROLÁS, GYÓGYSZERTÁR

Azokra a gyerekekre is vigyázunk, akik krónikus betegséggel küszködnek, mint az asztma vagy az allergia, a cukorbetegség, az epilepszia. Pláne, ha ritka gyógyszert szednek, amit éjszaka nehéz pótolni. A gyógyszertár 0-24 óráig működik, de nem minden található itt. Viszont négy órán belül bármit be tudunk szerezni. De tárolunk hűtve is gyógyszereket, amiket rendelői körülmények között kell tartani, mint például az inzulint. A franciák rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, már előre jelentkezett egy olyan srác, akinek hűtve kell tárolni a gyógyszerét.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

MEGELŐZÉS - ÁLTALÁNOS ORVOSI FELÜGYELET

Ha valaki szokott rosszul lenni, és gyakran van orvosi ellátásra szüksége, ha az első nap bejön hozzánk a panaszával, akkor átbeszéljük, hogy mire kell figyelnie. Például az epilepsziásokat figyelmeztetjük, hogy ne menjenek a mély hangok, villogó fény közelébe. Az asztmások próbálják meg a beszívott por mennyiségét csökkenteni egy kendővel akár, és figyelünk arra, hogy az allergiások bevegyék a gyógyszerüket.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.